Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gazowe dylematy

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupiłem fajną astrę z silnikiem 1.4 Twinport mam zamiar pojeździć tym autem kilka lat i kusi mnie aby założyć gaz . Ale z drugiej strony rocznie robię ok. 8tyś. km. i trochę mi żal wyłożyć od razu 2500zł. Jak wygląda zużycie paliwa w tym aucie (Pb i LPG ) ?

Napisano

> Witam

> Kupiłem fajną astrę z silnikiem 1.4 Twinport mam zamiar pojeździć tym autem kilka lat i kusi mnie

> aby założyć gaz . Ale z drugiej strony rocznie robię ok. 8tyś. km. i trochę mi żal wyłożyć od

> razu 2500zł. Jak wygląda zużycie paliwa w tym aucie (Pb i LPG ) ?

Zużycie sprawdz na spritmonitor.de

Realnie w trasie przy jeździe 0-1 spala 6.5l/100km.

Napisano

>Ale z drugiej strony rocznie robię ok. 8tyś. km.

x powiedzmy 5 lat to 40 kkm. Gaz zwróci sie po 12-15 tyś

>trochę mi żal wyłożyć od

> razu 2500zł.

To wyłóż na raty a nie od razu. Wielu gazowników na programy ratalne Lukasa albo innego Żagla.

>Jak wygląda zużycie paliwa w tym aucie (Pb i LPG ) ? Pojeździj troche to sie przekonasz. Rozrzut jest na tyle duży że spalanie w mieście może oscylować od 7 do 10 litrów benzyny. Gazu ok 10-30% wiecej

http://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html. Pomoże podjąć decyzję

Napisano

Zastanawiaj się jeszcze dłużej hahaha.gif

Pozdrawiam

Boa

Napisano

> [..] Ale z drugiej strony rocznie robię ok. 8tyś. km. i trochę mi żal wyłożyć od

> razu 2500zł. [...]

W warsztatach partnerskich Staga od jesieni dwa razy była już promo na system ratalny. Instalkę spłaca się w 10 ratach bez kosztów. Czy jest obecnie warto się popytać.

Napisano
  • Autor

Byłem u gazownika i zaproponowano mi takie ceny oraz instalację Stag Premium ( parownik , listwa wtryskowa itp. wszystko Staga ) . Mają fajną cenę na Lovato ale czy warto ?

Napisano

> Byłem u gazownika i zaproponowano mi takie ceny oraz instalację Stag Premium ( parownik , listwa

> wtryskowa itp. wszystko Staga ) . Mają fajną cenę na Lovato ale czy warto ?

Z tej strony (poza cenami) nic nie wynika.

Kluczowe informacje które powinieneś otrzymać (poza ceną) to dane o tym co wchodzi w skład zestawu który zamierzają w tych pieniądzach zamontować, czyli:

1. sterownik

2. wtryski gazu

3. reduktor

Poza tym czy do montażu zdejmują kolektor i nawierty robią na zdemontowanym kolektorze czy też na wariata jak się uda na zamontowanym w aucie.

Ostatnia kwestia - czy poza autokalibracją instalator dokonuje ustawień w trakcie jazdy. Są tacy co puszczają auta po samej autokalibracji zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z tej strony (poza cenami) nic nie wynika.

> Kluczowe informacje które powinieneś otrzymać (poza ceną) to dane o tym co wchodzi w skład zestawu

> który zamierzają w tych pieniądzach zamontować, czyli:

> 1. sterownik

> 2. wtryski gazu

> 3. reduktor

> Poza tym czy do montażu zdejmują kolektor i nawierty robią na zdemontowanym kolektorze czy też na

> wariata jak się uda na zamontowanym w aucie.

> Ostatnia kwestia - czy poza autokalibracją instalator dokonuje ustawień w trakcie jazdy. Są tacy co

> puszczają auta po samej autokalibracji

Z tego co się dowiedziałem montują zestawy dedykowane od producenta np. BRC lub Staga a nie jakieś składanki .

Napisano

> Z tego co się dowiedziałem montują zestawy dedykowane od producenta np. BRC lub Staga a nie jakieś

> składanki .

Hmmm Stag to właśnie taka składanka zlosnik.gif

Napisano

Montuj i jezdzij. Mam AG z tym silnikiem i lpg założone 1.5 roku temu. Nic się nie dzieje, spalanie w okolicy 8l

Napisano

do tego auta proponuje reduktor alakska, wtryski barracuda i sterownik tech np 304. wtryski ac to zadna rewelacja.