Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

>Może raz zrobię fotki swoich sprzętów i wstawię.< by Cinek

Featured Replies

Napisano

To mua będę pierwszy:

A więc w kolekcji jest Original Model 50 cal.22 daolny naciąg

gdy go kupiłem wyglądał tak:

orig50_zpsd39730c6.jpg

aktualnie znajduje się w stanie remontu...

system został odnowiony ponieważ rdza zaczynała zżerać lufę, do tego cały mechanizm został oczyszczony, sprawdzony, przesmarowany, skórzana uszczelka tłoka przeszła "namaszczenie" i wszystko złożono do kupy. System działa, strzela jednak jeszcze nie mierzyłem szmocy...

DSC_0158_zps919289bf.jpg

DSC_0157_zpsf26106bf.jpg

Osada została oczyszczona z ohydnej czarnej farby olejnej!, zeszlifowana papierem do gradacji 500 i...póki co czeka na swoją kolej:

DSC_0163_zpsa4cd4377.jpg

a tak to wygląda z grubsza:

DSC_0167_zpsc0c98375.jpg

czeka jeszcze na dorobienie nowej stopki na kolbę, przekładni mosiężnej - blacha mosiężna 3 mm, przedłużenie chwytu o drewnianą stopkę grubości 5 mm i oczywiście przekładkę również z mosiądzu tej samej grubości.

Dodatkowo kabłąk zamierzam także wykonać z mosiądzu tyle, że blacha będzie mieć grubość 1,5 mm.

Kolejny w kolekcji to Weihrauch HW 95 cal.22

Jak widać ma z tłumikiem zlosnik.gif

Obraz223_zps4b7e63c8.jpg

[image]Obraz224_zps32d510f1.jpg[/image]

Uwielbiam ten karabinek bananaevil.gif

W zestawie jest również Beratta PX4 Storm zasilana z kapsuły CO2 cal.177, ma blow-back, strzela śrutem i kulkami stalowymi BB:

DSC_0146_zps55e657c8.jpg

DSC_0141_zps885bb9a7.jpg

Mam jeszcze Air Arms TX200 MKIII dolny naciąg, cal.177, jednak nie mogę się dogrzebać do fotek a karabinek został w Polsce. Foto wrzucę przy najbliższej okazji a tymczasem zdjęcie poglądowe:

Air%20Arms%20TX200%20Mk3%20Walnut%20Beech%20Combined.jpg

Napisano

U mnie się zmieniało. Co prawda zaczęło sie dawno temu od wiatrówki, ale tej pierwszej i potem drugiej nie mam na fotce. Potem była przerwa na modele, a potem znów powrót do dmuchawek.

Z czasem wyglądało to jak na fotce, różne rzeczy przybywały i odchodziły robiąc miejsce na nowe. Zostały w sumie te dwie w futerałach.

A teraz po kolei:

hhm.jpg

Napisano
  • Autor

No ładnie ok.gif

kojarzę już te foty z HP. I chyba nawet kiedyś pokazywałeś manual do budowy futerału na karabinek?

Napisano

> To mua będę pierwszy:

> A więc w kolekcji jest Original Model 50 cal.22 daolny naciąg

> gdy go kupiłem wyglądał tak:

> aktualnie znajduje się w stanie remontu...

> system został odnowiony ponieważ rdza zaczynała zżerać lufę, do tego cały mechanizm został

> oczyszczony, sprawdzony, przesmarowany, skórzana uszczelka tłoka przeszła "namaszczenie" i

> wszystko złożono do kupy. System działa, strzela jednak jeszcze nie mierzyłem szmocy...

> Osada została oczyszczona z ohydnej czarnej farby olejnej!, zeszlifowana papierem do gradacji 500

> i...póki co czeka na swoją kolej:

> a tak to wygląda z grubsza:

> czeka jeszcze na dorobienie nowej stopki na kolbę, przekładni mosiężnej - blacha mosiężna 3 mm,

> przedłużenie chwytu o drewnianą stopkę grubości 5 mm i oczywiście przekładkę również z

> mosiądzu tej samej grubości.

> Dodatkowo kabłąk zamierzam także wykonać z mosiądzu tyle, że blacha będzie mieć grubość 1,5 mm.

> Kolejny w kolekcji to Weihrauch HW 95 cal.22

> Jak widać ma z tłumikiem

> [image][/image]

> Uwielbiam ten karabinek

> W zestawie jest również Beratta PX4 Storm zasilana z kapsuły CO2 cal.177, ma blow-back, strzela

> śrutem i kulkami stalowymi BB:

> Mam jeszcze Air Arms TX200 MKIII dolny naciąg, cal.177, jednak nie mogę się dogrzebać do fotek a

> karabinek został w Polsce. Foto wrzucę przy najbliższej okazji a tymczasem zdjęcie poglądowe:

1.Sprzęciki zacne. Marzy mi się boczny naciąg do strzelania na krótkie dystanse, może kiedyś.

2. Oksydę sam robiłeś? Fajnie gdybyś miał fotki jak odnawiałeś "złom" krok po kroku.

3. Ta Beretta ma identyczny magazynek co mój Gamo - 2x8.

Może gamoń też strzela BBs tylko ja o tym nie wiem.

Napisano

> No ładnie

> kojarzę już te foty z HP. I chyba nawet kiedyś pokazywałeś manual do budowy futerału na karabinek?

Chodziło o zmianę zapięć. Futerał z lichymi plastikowymi zatrzaskami kosztował mnie ok 150zł. Taki sam, ale z dobrymi zatrzaskami ok 100zł drożej. Kupiłem w markecie 4 metalowe zapięcia za 10 zeta i przynitowałem w miejsce plastików. Póki co działa zlosnik.gif

zap2.jpg

Napisano
  • Autor

> 1.Sprzęciki zacne. Marzy mi się boczny naciąg do strzelania na krótkie dystanse, może kiedyś.

a dlaczemu boczny? że wygodniejszy? chyba nie ma za wiele z tym rozwiązaniem na rynku...

> 2. Oksydę sam robiłeś? Fajnie gdybyś miał fotki jak odnawiałeś "złom" krok po kroku.

sam rozmontowałem sprzęta i zawiozłem do pewnej firmy zajmującej się takimi sprawami.Co prawda oksyda nie jest tak ładna jak na HW czy TX - ten ostatni ma oksydę" blue gun" - z niebiesko-fioletowym filmem - ale jestem zadowolony. Jest po prostu czarna jak na przeciętnej broni. Na zdjęciu może jest efekt błyszczenia bo zabawki są odpowiednio zakonserwowane ok.gif

> 3. Ta Beretta ma identyczny magazynek co mój Gamo - 2x8.

> Może gamoń też strzela BBs tylko ja o tym nie wiem.

Sprawdź w instrukcji - kulki są sporo tańsze.

A tak BTW to gdzie fotki Twoich zabawek?

i secundo: kiedyś chwaliłeś się, że kupiłeś śrut z płaszczem miedzianym? Jak to lata?

• 1 miesiąc później...
Napisano

> a dlaczemu boczny? że wygodniejszy? chyba nie ma za wiele z tym rozwiązaniem na rynku...

> sam rozmontowałem sprzęta i zawiozłem do pewnej firmy zajmującej się takimi sprawami.Co prawda

> oksyda nie jest tak ładna jak na HW czy TX - ten ostatni ma oksydę" blue gun" - z

> niebiesko-fioletowym filmem - ale jestem zadowolony. Jest po prostu czarna jak na przeciętnej

> broni. Na zdjęciu może jest efekt błyszczenia bo zabawki są odpowiednio zakonserwowane

> Sprawdź w instrukcji - kulki są sporo tańsze.

> A tak BTW to gdzie fotki Twoich zabawek?

> i secundo: kiedyś chwaliłeś się, że kupiłeś śrut z płaszczem miedzianym? Jak to lata?

Śrutu w płaszczu jeszcze nie testowałem, w sumie dziś dopiero wyszedłem na spokojnie do ogródka by popykać.

Oto moje sprzęty:

Gamo P-25:

IMG_4114_zps2c29b61d.jpg

Hatsan 20:

IMG_4111_zpsf16b5681.jpg

Hatsan:

IMG_4106_zpsccb688bf.jpg

IMG_4107_zps1dabea0b.jpg

AR 2078:

IMG_4105_zps719ac435.jpg

IMG_4104_zps5cd1239f.jpg

IMG_4103_zps37ff8a30.jpg

I dwie stare bliźniaczki ale to już wiecie. smile.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

Hatsano-puszko-killer teraz wygląda tak:

287225555-IMG_4957.JPG

Zainstalowana szyna RIS i bipodzik. Do leżenia na glebie gustowna karimatka. zlosnik.gif

post-12079-14352521888044_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A co to harnasiowi na lufe zamotales?

Napisano

> A co to harnasiowi na lufe zamotales?

Separator. Fajna sprawa.

Napisano
  • Autor

> Separator. Fajna sprawa.

Zle zadane pytanie, co ralnie owy separator wnosi do tematu??

Napisano

> Zle zadane pytanie, co ralnie owy separator wnosi do tematu??

Lepsze skupienie ALE do tego musi być centryczny montaż - u mnie nie ma, lufa idzie do poprawki jak uzbieram nieco dutków.

Co jeszcze - lepszy wygląd i poprawę nastroju właściciela. Bardzo wymierne i realne. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Lepsze skupienie ALE do tego musi być centryczny montaż - u mnie >nie ma, lufa idzie do poprawki jak

> uzbieram nieco dutków.

czytam po forach tematycznych i sam nie wiem co myśleć.

Ludzie czokują lufy, montują separatory i inne cuda nie widy i ciągle jojczą, że sprzęt kicha.

Co konkretnie planujesz zrobić i co wymiernie możesz osiągnąć po planowanych zabiegach? A w ogóle to nie lepiej wymineić lufę?

Z drugiej strony czytam - na tym samym forum - temat założony przez człowieka, który strzela z czego ma pod ręką, od chinek po lepsze sprzęty. Chłopek wrzucał tarczki (nawet na 100m) co wyprawiał z pudełkowym TXem - dla mnie szacun -a większość chciała go niemal zlinczować, że oszust itd. bo od razu trzeba sprzęt hoganizować itd.

To tak jakby kupić fabrycznie nowe auto klasy GT i nie nadawało się ono do jazdy tylko z miejsca trzeba montować chipy i inne bzdety kiedy kierownik nie ogrania nawet serii facepalm%5B1%5D.gif

> Co jeszcze - lepszy wygląd i poprawę nastroju właściciela. Bardzo >wymierne i realne.

jak to to spoko, fajny zlosnik.gifok.gif

Napisano

> czytam po forach tematycznych i sam nie wiem co myśleć.

> Ludzie czokują lufy, montują separatory i inne cuda nie widy i ciągle jojczą, że sprzęt kicha.

Nie pomoże super lupa jeśli strzelec dupa. zlosnik.gif

Najskuteczniejszy w historii wojen snajper Simo Hayha najczęściej strzelał z otwartych.

> Co konkretnie planujesz zrobić i co wymiernie możesz osiągnąć po planowanych zabiegach? A w ogóle

> to nie lepiej wymineić lufę?

> Z drugiej strony czytam - na tym samym forum - temat założony przez człowieka, który strzela z

> czego ma pod ręką, od chinek po lepsze sprzęty. Chłopek wrzucał tarczki (nawet na 100m) co

> wyprawiał z pudełkowym TXem - dla mnie szacun -a większość chciała go niemal zlinczować, że

> oszust itd. bo od razu trzeba sprzęt hoganizować itd.

> To tak jakby kupić fabrycznie nowe auto klasy GT i nie nadawało się ono do jazdy tylko z miejsca

> trzeba montować chipy i inne bzdety kiedy kierownik nie ogrania nawet serii

sani, sani powinno być, a nie serii zlosnik.gif

Napisano

To ja może też pokażę co się rodzi w bólach.

Parę gratów dokupiłem

287234135-magpul_m.jpg

0ffe289f3676741721c4122db9a838af.jpg

287234135-bipod_m.jpg

No i pomału perszinga stawiam

steyr_magpu.jpg

Jeszcze tylko chwyt pistoletowy przyczepię i gotowe będzie.

post-10454-14352521915921_thumb.jpg

Napisano

> czytam po forach tematycznych i sam nie wiem co myśleć.

> Ludzie czokują lufy, montują separatory i inne cuda nie widy i ciągle jojczą, że sprzęt kicha.

> Co konkretnie planujesz zrobić i co wymiernie możesz osiągnąć po planowanych zabiegach? A w ogóle

> to nie lepiej wymineić lufę?

> Z drugiej strony czytam - na tym samym forum - temat założony przez człowieka, który strzela z

> czego ma pod ręką, od chinek po lepsze sprzęty. Chłopek wrzucał tarczki (nawet na 100m) co

> wyprawiał z pudełkowym TXem - dla mnie szacun -a większość chciała go niemal zlinczować, że

> oszust itd. bo od razu trzeba sprzęt hoganizować itd.

> To tak jakby kupić fabrycznie nowe auto klasy GT i nie nadawało się ono do jazdy tylko z miejsca

> trzeba montować chipy i inne bzdety kiedy kierownik nie ogrania nawet serii

Ja nie robię cudów wianków, po prostu wziąłem suwmiarkę i widzę że mam koronę do poprawy i osiowość montażu. To wszystko. Tuning Hatsana w moim wydaniu wiesz dobrze na czym polega.

> jak to to spoko, fajny

No widzisz. smile.gif Kuzyn też ma AT-ka, tyle że jednostrzałowy 4,5 w plastikowej osadzie. I co powiem, ano to że przy zrabanej koronie którą ma na lufie osiąga dużo lepsze skupienie ode mnie na tym samym dystansie. Nie mam zamiaru się chlastac z tego powodu.

Wiesz jaką wiatrówką najlepiej mi się strzelało? Zwykłą Slavią 634, był to pierwszy sprzet kupiony przeze mnie. Nigdy nie tuningowany.

Napisano

> To ja może też pokażę co się rodzi w bólach.

> Parę gratów dokupiłem

> No i pomału perszinga stawiam

> Jeszcze tylko chwyt pistoletowy przyczepię i gotowe będzie.

A ić pan zlosnik.gif pan jedzisz mercedesem a my tu maluchami... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie pomoże super lupa jeśli strzelec dupa.

> Najskuteczniejszy w historii wojen snajper Simo Hayha najczęściej strzelał z otwartych.

> sani, sani powinno być, a nie serii

o mea culpa, cóż za wpakda.. oczywiście, że sani smile.gif

Napisano
  • Autor

jak ma wyglądać ten perszing? co chcesz osiągnąc?

a w ogóle to sie tu ciastkami przy głodujących opycha? nono.gif

Napisano
  • Autor

> Ja nie robię cudów wianków, po prostu wziąłem suwmiarkę i widzę >że mam koronę do poprawy i osiowość

> montażu. To wszystko. Tuning Hatsana w moim wydaniu wiesz >dobrze na czym polega.

No wiem kurcze i zazdraszczam.

W moim przypadku już był w kurniku już witał się z gąska i... klops.

Muszę znów odłożyć sciana.gif

mógłbym sprzedać oba moje i kupić at albo używkę s4xx ale szkoda mi tych sprężyn a na zbytki nie mam kasiory... póki co crazy.gif

Napisano

> jak ma wyglądać ten perszing? co chcesz osiągnąc?

Wzorem jest SR25, ale tylko w pewnym sensie, bo wszystkiego niestetety nie da się przerobić.

gp-aeg-041-de_1_1mark.jpg

> a w ogóle to sie tu ciastkami przy głodujących opycha?

oj tam oj tam zlosnik.gif

W wersji FT custom wygląda tak

kol_g3.jpg

Napisano
  • Autor

> Wzorem jest SR25, ale tylko w pewnym sensie, bo wszystkiego

mam taki sam, w CoD zlosnik.gif

> oj tam oj tam

> W wersji FT custom wygląda tak

ok.gif ładny ok.gif

Napisano

> mam taki sam, w CoD

> ładny

Ciekawe czy Toosta to też autp. hmm.gif

Napisano

> o mea culpa, cóż za wpakda.. oczywiście, że sani

To jak jesteśmy w temacie napiszę tutaj, żeby nie robić nowego.

Zamówiłem śrut o wadze 1,8 grama, zobaczymy jak to będzie latało. zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe czy Toosta to też autp.

No baaa, i bułki zapieka zlosnik.gif

Chodzi mi jeszcze po głowie podajnik do śrutu z magazynka do harnasia.

Napisano

> No baaa, i bułki zapieka

> Chodzi mi jeszcze po głowie podajnik do śrutu z magazynka do harnasia.

A mi chodzi po głowie magazynek ze skifa do harnasia, taki na 28 śrutów zlosnik.gif ale sam się na to nie porwę, trudny temat.

Napisano
  • Autor

> A mi chodzi po głowie magazynek ze skifa do harnasia, taki na 28 śrutów ale sam się na to nie

> porwę, trudny temat.

a to jest już masówka,

a do masówki są gotowe produkty:

800px-Wojsko_Polskie_Irak_DF-SD-04-16534.JPEG

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To jak jesteśmy w temacie napiszę tutaj, żeby nie robić nowego.

> Zamówiłem śrut o wadze 1,8 grama, zobaczymy jak to będzie latało.

wszystko zależy od ognia, tfu pary na tłoku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

już dawno miałem wstawić fotkę innego karabinka, który jest ze mną kilka ładnych lat, ale z pewnych względów można powiedzieć, że dopiero się go uczę.

Air Arms TX200 MK3 cal.177: - celowo po angielsku bo to ichniejszy karabinek:

DSC_0012_zpse687fa35.jpg

URL=http://s1355.photobucket.com/user/dahrek1/media/AA%20TX/DSC_0010_zps0e89bd8c.jpg.html]DSC_0010_zps0e89bd8c.jpg[/url]

Obecnie na karabinku siedzi simmons 3-9x32 truflex.

Wiem, 32 to teoretycznie za mało, i lepiej mil dot ale... lupka trafiła do mnie całkiem przypadkowo, ponadto wisi mi to kalafiorem. Lepiej czuję taki waśnie krzyż. smile.gif)

Póki co zbieram cichcem kasiorę na chyba at44, w kalibrze 5.5 zlosnik.gif

Napisano

> już dawno miałem wstawić fotkę innego karabinka, który jest ze mną kilka ładnych lat, ale z pewnych

> względów można powiedzieć, że dopiero się go uczę.

> Air Arms TX200 MK3 cal.177: - celowo po angielsku bo to ichniejszy karabinek:

> URL=http://s1355.photobucket.com/user/dahrek1/media/AA%20TX/DSC_0010_zps0e89bd8c.jpg.html][/url]

> Obecnie na karabinku siedzi simmons 3-9x32 truflex.

> Wiem, 32 to teoretycznie za mało, i lepiej mil dot ale... lupka trafiła do mnie całkiem

> przypadkowo, ponadto wisi mi to kalafiorem. Lepiej czuję taki waśnie krzyż. )

> Póki co zbieram cichcem kasiorę na chyba at44, w kalibrze 5.5

To ja Ci powiem, że po przerobieniu tematu PCP i CO2 zbieram kasę właśnie na TX 200.

PCP ma sens gdy się strzela na leżąco, szczególnie z magazynkiem. Poza tym sprężyna jest wbrew pozorom wygodna bo jedyne co Cię interesuje to śrut.

ATek to fajna zabawka jednak po wyjęciu z pudełka trzeba go nieco dopieścić, piszę jako doświadczony użyszkodnik tego karabinka.

Napisano
  • Autor

> To ja Ci powiem, że po przerobieniu tematu PCP i CO2 zbieram kasę właśnie na TX 200.

zlosnik.gif

mahniom? devil.gif

> PCP ma sens gdy się strzela na leżąco, szczególnie z magazynkiem.

nie właśnie chodzi o tę wielostrzałowość,

zresztą póki co czasu na strzelanie nie mam prawie w ogóle. Ostatnio pykałem 2 tygodnie temu, może jutro zahaczę z godzinkę... w tygodniu nie mam kiedy, weekendy też raczej aktywnie...

może jak mały nieco podrośnie ok.gif

>Poza tym sprężyna jest wbrew

> pozorom wygodna bo jedyne co Cię interesuje to śrut.

no tak, i nieproporcjonalny przyrost masy mięśniowej na lewym bicespie hehe.gif

> ATek to fajna zabawka jednak po wyjęciu z pudełka trzeba go nieco dopieścić, piszę jako

> doświadczony użyszkodnik tego karabinka.

zdaję sobie z tego sprawę.

Jeszcze dokładnie nie zdecydowałem co chciałbym. Albo nowe at z długą lufa i kalibrze 5.5 albo może cos z S4xx ale tu raczej tylko 4.5 mm.

Jakbym czasem pojechał do UK to można się za czymś rozejrzeć, czasem trafią się perełki, mnie uciekł pro sport sciana.gif

no ale, pozyjemy zobaczymy ok.gif

Napisano

> mahniom?

Nie. 270751858-jezyk.gif

AA jest do strącania kapsla na 50 metrów, Kacan do dziurawienia wiadra. To zupełnie inne sprzęty. smile.gif

> nie właśnie chodzi o tę wielostrzałowość,

> zresztą póki co czasu na strzelanie nie mam prawie w ogóle. Ostatnio pykałem 2 tygodnie temu, może

> jutro zahaczę z godzinkę... w tygodniu nie mam kiedy, weekendy też raczej aktywnie...

Czyli tak jak wszyscy.

> może jak mały nieco podrośnie

> no tak, i nieproporcjonalny przyrost masy mięśniowej na lewym bicespie

> zdaję sobie z tego sprawę.

> Jeszcze dokładnie nie zdecydowałem co chciałbym. Albo nowe at z długą lufa i kalibrze 5.5 albo może

> cos z S4xx ale tu raczej tylko 4.5 mm.

Teraz też brałbym AT longa, ze względu na większy kartusz. Ale gdy kupowałem swojego w 2010 longów nie widziałem, a cenę trafiłem naprawdę ekstra.

> Jakbym czasem pojechał do UK to można się za czymś rozejrzeć, czasem trafią się perełki, mnie

> uciekł pro sport

> no ale, pozyjemy zobaczymy

Ano. A mnie kusi jakiś wyczesany CP na quasiscalone naboje w papierowych łuskach. devil.gif