Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do posiadaczy 1.2 69KM euro5 - bieg I [lag]

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Napiszcie czy posiadacie przy gwaltownym ruszeniu spod swiatel na 1 lag w okolicy 3500rpm ktory trwa 1-2s i potem auto wyrywa do przodu. Slyszalem, ze niektorzy maja a niektorzy nie. Jak sie pozbyc tego laga? Czujnik sprzegla wadliwy czy co?

Napisano

> Witajcie

> Napiszcie czy posiadacie przy gwaltownym ruszeniu spod swiatel na 1 lag w okolicy 3500rpm ktory

> trwa 1-2s i potem auto wyrywa do przodu. Slyszalem, ze niektorzy maja a niektorzy nie. Jak sie

> pozbyc tego laga? Czujnik sprzegla wadliwy czy co?

oooo podepne sie pod to pytanie

mialem juz 2 razy czyszczona przepustnice oraz programowana i... ciagle to samo wystepuje - najgorsze jest to ze nie wystepuje za kazdym razem

Napisano

Ja w swojej 1.1 mam tak od zawsze, jak jej za bardzo wcisnę przy ruszaniu to ma jakby turbo dziurę, a po chwili się budzi i rwie do przodu. Zaznaczam że nieraz rusza bez problemów a od czasu do czasu ma takiego lag'a. Widzę że w 1.2 też tak jest może to taka cecha.

Napisano

> Ja w swojej 1.1 mam tak od zawsze, jak jej za bardzo wcisnę przy ruszaniu to ma jakby turbo dziurę,

> a po chwili się budzi i rwie do przodu. Zaznaczam że nieraz rusza bez problemów a od czasu do

> czasu ma takiego lag'a. Widzę że w 1.2 też tak jest może to taka cecha.

sorki ze tak powiem.. dupa nie cecha

predzej jezeli chodzi o 1,2 pojawia sie jakies dziwne podcisnienie i przepustnica na chwile glupieje (przymyka) - albo cos sie dzieje z przestawianiem faz - glupieje

a w 1,1 nie wiem co moze byc bo w swojej nie mialem takiego objawu i nie pamietam by ktokolwiek o takim problemie mowil

Napisano

> Napiszcie czy posiadacie przy gwaltownym ruszeniu spod swiatel na 1 lag w okolicy 3500rpm ktory

> trwa 1-2s i potem auto wyrywa do przodu. Slyszalem, ze niektorzy maja a niektorzy nie. Jak sie

> pozbyc tego laga?

Nic takiego u mnie nie występuje skromny.gif

Napisano

> Nic takiego u mnie nie występuje

Patsi.. ty to masz chyba inny silnik wogole... bo i srednie spalanko masz jakies takie inne ... z innej rzeczywistosci i wogole wink.gif

Napisano

U mnie to występuje i na gazie i na benzynie confused.gif

Za miesiąc będę miał przegląd serwisie to pomęczę panów mechaników trochę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jezeli chodzi o mnie to kupilem pande w grudniu nowa w salonu. Od samego poczatku wystepuje ten problem. Za kazdym razem przy jezdzie na 1.

Napisano

> Za kazdym razem przy jezdzie na 1.

Jeśli to tylko na jedynce to po co "trzymasz" ją do 3500rpm? Nie lepiej przy 2800rpm przejść na dwójkę?.. zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli to tylko na jedynce to po co "trzymasz" ją do 3500rpm? Nie lepiej przy 2800rpm przejść na

> dwójkę?..

nie

- bo pow 3500 jak sie fazy zmieniaja to dostaje fajnego szwungu ten silniczek smile.gif

- bo po to silnik kreci sie wyzej by z tego korzystac smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli to tylko na jedynce to po co "trzymasz" ją do 3500rpm? Nie lepiej przy 2800rpm przejść na

> dwójkę?..

Pracujesz w ASO? Bo taka sama odpowiedz od nich dostalem. Hahaha hehe.gif

Napisano

> Pracujesz w ASO? Bo taka sama odpowiedz od nich dostalem. Hahaha

Jakby ten "lag" był na każdym biegu to bym się martwił, ale jak tylko na jedynce i to przy 3500 to raczej nie jest to duży fehler. Lepiej przełożyć przy 2800-3000 na dwójkę i wtedy "dzida" aż do setki... hehe.gifdrive.gif

Napisano
  • Autor

> Jakby ten "lag" był na każdym biegu to bym się martwił, ale jak tylko na jedynce i to przy 3500 to

> raczej nie jest to duży fehler. Lepiej przełożyć przy 2800-3000 na dwójkę i wtedy "dzida" aż

> do setki...

To moze niech wszyscy zaczna ruszac z 2? spineyes.gif

Napisano

> Jakby ten "lag" był na każdym biegu to bym się martwił, ale jak tylko na jedynce i to przy 3500 to

> raczej nie jest to duży fehler. Lepiej przełożyć przy 2800-3000 na dwójkę i wtedy "dzida" aż

> do setki...

wbrew pozorom jest to dosyc upierdliwe w chwili gdy chcesz szybko gdzies muknac - bo robisz dep - ciagnie a zaraz duuuuupa a potem znowy az leb urywa - upierdliwe i niebezpieczne moze w skrajnych wypadkach

a przyspieszenie na II przy niskich obrotach ma sie nijak do przyspieszania na I przy obrotach wyzszych i wysokich

Napisano

> wbrew pozorom jest to dosyc upierdliwe (..)

No dziwne to trochę, bo silniczek ten jest w Panda II, Panda III, Punto EVO i Fiat 500 więc robiony i wstawiany w dziesiątkach tysięcy egzemplarzy hmm.gif

ps: ja nigdy nie trzymam jedynki do 3500rpm bo wg mnie nie ma to sensu (no ale mam 1.1)

Napisano

W naszej Pandzie nic takiego nie zauważyłem

Napisano

> Witajcie

> pozbyc tego laga? Czujnik sprzegla wadliwy czy co?

W tych silniczkach są zmienne fazy sterowane olejowo więc tu bym szukał przyczyny, chwilowy spadek ciśnienia oleju i wałek sie cofa . W GP 77KM też ta sama konstrukcja jest , jak olej był zużyty lub o innych właściwościach to takie lagi mogły występować . Ja tam sie do tego przyzwyczaiłem jak powoziłem GP.

Napisano
  • Autor

> W tych silniczkach są zmienne fazy sterowane olejowo więc tu bym szukał przyczyny, chwilowy spadek

> ciśnienia oleju i wałek sie cofa . W GP 77KM też ta sama konstrukcja jest , jak olej był

> zużyty lub o innych właściwościach to takie lagi mogły występować . Ja tam sie do tego

> przyzwyczaiłem jak powoziłem GP.

Wszystko mam nowe. niewiem.gif

Napisano

W GP 77KM też ta sama konstrukcja jest , jak olej był

> zużyty lub o innych właściwościach to takie lagi mogły występować . Ja tam sie do tego

> przyzwyczaiłem jak powoziłem GP.

Nie generalizujmy...

O Pandzie pisałam, że u mnie wszystko OK i tak samo jest w naszym GP.

Fakt, że o auta dbamy i olej wymieniany na czas

Napisano

> Wszystko mam nowe.

Ok, ale wałek rozrządą jest jeden z ostatnich punktów na magistrali olejowej. Zawsze tam mogą wystąpić chwilowe spadki ciśnienia oleju (nie braku) . Bywały przypadki w silniku 1.1 że potrafiło przytrzeć panewki wałka , były to sporadyczne zdarzenia ale bywały , silnik dalej pracował użytkownik nawet o tym nie wiedział tylko silnik zaczął delikatnie klekotać na wolnych obrotach . Ja kupe lat temu opisywałem jak mi 2x przestawiło pasek po gwarancji , naprawili bez zająknięcia za darmo (chyba 2007) . dopiero w ubiegłym roku sie dowiedziałem że podczas wchodzenia gwałtownie w zakręt i obrotach powyżej 3tys smok zasysał w ułamku sek pęchęrze powietrza które powodowały "złapanie" wałka . Czasami pasek przeskoczył czasami nie . ASO się wypierało ja dowiedziałem się przez przypadek , na zlotach można było organoleptycznie sprawdzić jak identyczne modele z tego samego rocznika miały różne dźwięki pracy silnika.

Po prostu taka uroda silnika , trzymać poziom oleju powyżej połowy i cieszyć się jazdą.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

"W trakcie badania examiner stwierdzono zastosowanie w fazie produkcji najnowszego oprogramowania zgodnie z SN 1024.12"

Tzn. "starsza" wersja oprogramowania powodowala gasniecie samochodu na wolnych obrotach, fiat wyeliminowal gasnie lecz efektem ubocznym jest odciecie zaplonu przy ruszaniu.

Napisano

> "W trakcie badania examiner stwierdzono zastosowanie w fazie produkcji najnowszego oprogramowania

> zgodnie z SN 1024.12"

> Tzn. "starsza" wersja oprogramowania powodowala gasniecie samochodu na wolnych obrotach, fiat

> wyeliminowal gasnie lecz efektem ubocznym jest odciecie zaplonu przy ruszaniu.

czyli.... trzeba skrocic jeden element w ukladzie dolotu powietrza i .... mozna przyjac ze lag znika lub jest tak minimalny ze mozesz go... zlagowac wink.gif

a swoja droga trzeba dokladnie obadac temat tego czujnika sprzegla - czy jak go tak nazwac smile.gif

Napisano
  • Autor

> czyli.... trzeba skrocic jeden element w ukladzie dolotu powietrza i .... mozna przyjac ze lag

> znika lub jest tak minimalny ze mozesz go... zlagowac

Tak zrobilem lecz lag nadal jest, chociaz jest mniejszy.

> a swoja droga trzeba dokladnie obadac temat tego czujnika sprzegla - czy jak go tak nazwac

Wlasnie ogarnialem temat czujnika sprzegla. Po odlaczeniu (badz wcisnieciu go <imitacja puszczonego sprzegla>) znika oczywiscie lag na jedynce ale pojawia sie podbijanie obrotow przy zmianie biegu. Tzn jedziemy na 2 2500rpm, puszczamy gaz wciskamy sprzeglo i obroty rosna do 2800rpm. Im wiekszy przebieg na jednym odpaleniu silnika tym wyzej skacza obroty (nawet o 800rpm).

Narazie daje sobie siana i nabijam kilometry. Narazie szukam wypalonego katalizatora co bym mogl go wyciac i wrzucic do siebie (nie chce mojej nowki ruszac). Sprawdze co da odetkanie wydechu zlosnik.gif

Napisano

> Wlasnie ogarnialem temat czujnika sprzegla. Po odlaczeniu (badz wcisnieciu go ) znika oczywiscie

> lag na jedynce ale pojawia sie podbijanie obrotow przy zmianie biegu.

dziwne.. szczegolnie to ze im wiekszy na odpaleniu dystans tym wiecej podbija

ja dzisiaj przysluchalem sie i przy pracy na wolnych po wcisnieciu sprzegla niewiele ale jednak w wyczuwalny sposob obroty rosna

ps.

masz obrotek ze tak operujesz obrotami czy mzoe jakis dynks do zlacza/gniazda i monitorujesz inaczej obroty?

Napisano
  • Autor

> dziwne.. szczegolnie to ze im wiekszy na odpaleniu dystans tym wiecej podbija

Komp zaczyna swirowac jak nie dostaje sygnalu z czujnika sprzegla.

> ja dzisiaj przysluchalem sie i przy pracy na wolnych po wcisnieciu sprzegla niewiele ale jednak w

> wyczuwalny sposob obroty rosna

> ps.

> masz obrotek ze tak operujesz obrotami czy mzoe jakis dynks do zlacza/gniazda i monitorujesz

> inaczej obroty?

Mam obrotomierz.