Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BzAK: Perlit - stosował ktoś ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Jest sobie poddasze z nierówną podłogą (powierzchnia ok. 90mkw), powierzchnia będzie podzielona na 3 pokoje + łazienka (ściany z płyt K-G)

Na powyższym poddaszu trzeba wyrównać podłogę, ale nie może to być nic ciężkiego (wylewka, legary na "kupkach" z betonu - to nie wchodzi w grę), do głowy wpadł pomysł na perlit ideia.gif

W necie znalazłem coś takiego:

>KLIK<

Podobne ale z innego źródła i bez zdjęć

Dodam, że znajomy brata robił takie podłogi (ale małe pomieszczenia, ok. 2x2) w niemczech i podobno sprawdzało się.

Po położeniu wszystkich płyt, szczeliny, przy ścianach chcemy wypełnić pianką montażową, żeby perlitu "nie wywiało"

Perlit stosowaliśmy już jako wypełnienie pomiędzy legarami, i sprawdziło się dobrze (jak na razie) smile.gif

I teraz pytanie do osób które "coś wiedzą" lub robiły w tym temacie:

-Dobrze myślę z tym prelitem czy nie ?

-Uda się taką podłogę zrobić ?

-Robił ktoś taki rodzaj podłogi ?

-Skąd perlit wybrać: Bełchatów (używaliśmy), czy Zębiec (jest tańszy od Bełchatowa). Odległość do obu firm podobna.

PS. Wiem, wiem jak to pyli - nawdychałem się facepalm%5B1%5D.gif

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję 20.GIF

Napisano

poszukam jutro watku na muratorze o ocieplaniu podlogi, w ktorym jest 50 stron o perlicie perlitobetonie i perlitogipsie. Jest tam te gosc ktory zajmuje sie tym od lat i, choc wypowiada sie b. specyficznie, powinien ci pomoc.

Napisano
  • Autor

> poszukam jutro watku na muratorze o ocieplaniu podlogi, w ktorym jest 50 stron o perlicie

> perlitobetonie i perlitogipsie. Jest tam te gosc ktory zajmuje sie tym od lat i, choc

> wypowiada sie b. specyficznie, powinien ci pomoc.

Ok, jeśli byś znalazł to super wink.gif

Napisano

> Ok, jeśli byś znalazł to super

O to mi chodzilo, a gosc, to adam_mk.

Napisano

> do głowy wpadł pomysł na perlit

tak jak napisal Olleo poczytaj na forum muratora. adam_mk wypowiada sie duzo i o wielu rzeczach. czasami madrze prawi czasami ciut mniej wiec musisz sam wyciagnac wnioski.

ja perlitem zamierzam zasypac bufor. ogolnie jako material izolacyjny jest bardzo dobry.

czy udalo Ci sie namierzyc jakies niedrogie zrodlo?

Napisano
  • Autor

> czy udalo Ci sie namierzyc jakies niedrogie zrodlo?

Na chwilę obecną najtaniej wychodzi zębiec, brat brał z bełchatowa i płacił dość tanio, ale chyba się ceny zmieniły ostatnio. Mam jeszcze jakieś namiary na gościa który sprzedawał na allegro za 160zł (EP180), ale aukcji już nie ma - muszę zadzwonić i zapytać.

Napisano

> tak jak napisal Olleo poczytaj na forum muratora. adam_mk wypowiada sie duzo i o wielu rzeczach.

> czasami madrze prawi czasami ciut mniej wiec musisz sam wyciagnac wnioski.

> ja perlitem zamierzam zasypac bufor. ogolnie jako material izolacyjny jest bardzo dobry.

> czy udalo Ci sie namierzyc jakies niedrogie zrodlo?

astra technologie betobu

Napisano

> Witajcie,

> Jest sobie poddasze z nierówną podłogą (powierzchnia ok. 90mkw), powierzchnia będzie podzielona na

> 3 pokoje + łazienka (ściany z płyt K-G)

> Na powyższym poddaszu trzeba wyrównać podłogę, ale nie może to być nic ciężkiego (wylewka, legary

> na "kupkach" z betonu - to nie wchodzi w grę), do głowy wpadł pomysł na perlit

> W necie znalazłem coś takiego:

> >KLIK

Ja dopiero zamierzam stosowac, ale troche w innym celu. Pomysl tez nad pianka PUR - droga ale jedez z lepszych izolatorow, dodatkowo bardzo slisle przylega.

Napisano

> Ja dopiero zamierzam stosowac, ale troche w innym celu. Pomysl tez nad pianka PUR - droga ale

> jedez z lepszych izolatorow, dodatkowo bardzo slisle przylega.

tylko że pianki, na podłogę np to koszt od 8zł za 1m2/1cm grubości