Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najtańszy marketowy skuter

Featured Replies

Napisano

> Nie . Ale od zawsze zachodzi za mną jakiś motorek . No i chyba w końcu do wiosny coś kupię

Nie chcę Cię straszyć ale może być ciężko, też miałem to nieszczęście, że nigdy nie jeździłem kompletnie niczym, pierwsze jazdy MZ 150 na kursie to był koszmar, zawracanie to manewr wymagający jakieś 30m szerokości, a jazda z prędkością 40km/h to śmierć w oczach, samo ruszenie po kilku minutach prób dopiero się udało i strach niesamowity i jaki to ciężar i jaka dzikość. grinser006.gif

Napisano

> Tylko tyle, że nie mam zielonego pojęcia jak się na tym jeździ

Witaj. Pamietaj , jazda 2oo ma byc przyjemnością , a nie chwilowa zachcianka .Jeżeli nigdy nie jezdziłes, na początek zapoznaj się z kims kto ma cokolwiek na dwóch kołach z silnikiem. Usiadz ,przymierz się, zobacz czy ci to odpowiada , a potem myśl o zakupie .Polskie drogi sa pełne krzyży po takich co się im wydało że potrafia.P.S nie chce Cie zniechecać . pozdrawiam.

Napisano

Nie byłem zwolennikiem tanich marketowych skuterów i tych za 1199zl w jakiejś tam promocji i tych droższych ale też bliźniaczych modeli za 2000-2999zł itd.

W sumie jedyną sensowną opcją było : Kymco, Sym ewentualnie TGB, Cpi.

Tata kupił taki najtańszy w dodatku ten najmniejszy i za chyba 1349zł i narazie zrobił tym ponad 1000km i dalej to jeździ więc nie jest źle. Jak zrobi tym z 5000km i dalej będzie to jeździć to chętnie się wypowiem.

Jak się odpala i jeździ z pkt A do B to pewnie długo posłuży. Jak małolat zaczcie "palić gumy" i zażynać sprzęt to jasne, że rozleci się szybciej od markowego.

Napisano
  • Autor

> Tak, bardzo łatwo ale trzeba się przyzwyczaić do wagi pojazdu. Moje Ferro wazy 125 kg. Biegi w

> silnikach typu 139FMB chodzą w kółko: 1 2 3 4 N 1 2 3 4 N itd. Ja już po krótkiej rundce po

> osiedlu pojechałem na dłuższą wycieczkę Docieranie to przepustnica otwarta na max. 80% i

> przerwy co 30 minut.

Jeszcze mam pytanie odnośnie zmiany biegów hmm.gif. Załóżmy jadę 40km/h i chcę zahamować to wciskam sprzęgło i dalej wbijam do dołu raz i wtedy wskakuje N czy 4 razy do góry żeby wrócić na N. Tak samo gdy jadę np na 2 gim biegu i chcę zahamować wbijam 3 razy w dół czy 2 do góry żeby wrzucić luz???

Na razie pytam teoretycznie, żeby wiedzieć co do czego zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze mam pytanie odnośnie zmiany biegów . Załóżmy jadę 40km/h i chcę zahamować to wciskam

> sprzęgło i dalej wbijam do dołu raz i wtedy wskakuje N czy 4 razy do góry żeby wrócić na N.

> Tak samo gdy jadę np na 2 gim biegu i chcę zahamować wbijam 3 razy w dół czy 2 do góry żeby

> wrzucić luz???

> Na razie pytam teoretycznie, żeby wiedzieć co do czego

Wypadało by zmieniać te biegi po kolei, bo co gdy jednak będziesz musiał przyśpieszyć ?

Napisano

> Jeszcze mam pytanie odnośnie zmiany biegów . Załóżmy jadę 40km/h i chcę zahamować to wciskam

> sprzęgło i dalej wbijam do dołu raz i wtedy wskakuje N czy 4 razy do góry żeby wrócić na N.

Zależy jakie masz zębatki napędu. Ale przypuśćmy, że jedziesz na IV-ce tych 40 km/h. Wystarczy, że wyciśniesz sprzęgło i naciśniesz raz jeszcze na dźwignię zmiany biegów. Wtedy na desce rozdzielczej zapali się N , czyli bieg jałowy. Ja, gdy zwalniam, to robię redukcję na III lub II, w zależności od potrzeb i okoliczności.

> Tak samo gdy jadę np na 2 gim biegu i chcę zahamować wbijam 3 razy w dół czy 2 do góry żeby

> wrzucić luz???

To też zależy od prędkości. Ale jeśli hamujesz to możesz zrobić redukcję na I (dźwigienka zmiany biegów w górę). Nie ma sensu przeskakiwać na III i z IV na N.

Pytaj śmiało 20.GIFzlosnik.gifok.gif

Napisano

> wrzucić luz???

zwykle najpopularniejszy jest układ 1 - N - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 i wówczas musisz kilka razy zbijac biegi, możesz też się awaryjnie zatrzymać ze sprzęgłem i zbić je na postoju (o ile dobra skrzynka, o ile ciut gorsza to z lekkim bujaniem motocykla w przód i tył) Ogólnie nie ma się czego bać

Rzadko występują układy odwrócone, albo N - 1 -2 -3 - 4 - 5 - 6 albo takie z luzem między każdym biegiem

99% ma układ jak powyżej generalnie

Napisano

Akurat mowa jest o jednym i konkretnym pojeździe z opisanym już przeze mnie systemem zmiany biegów/ich konfiguracją. Więc może nie wprowadzajmy tutaj zamętu, dobrze? 20.GIFzlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Na zakończenie sezonu kupiłem motorek omawiany już w temacie czyli Ferro 901 smile.gif. Zrobiłem pewnie ze 200-300m po placu o długości ze 30m i szer. 5m. Ruszać już chyba umiem, wiem co do czego służy. Jak będzie cieplej dalsza nauka zlosnik.gif. Wszystkim dziękuje za zainteresowanie tematem waytogo.gif20.GIF

Aż się boję pomyśleć co by było jakbym miał siąść na czymś większym boje_sie.gif. Niby takie nic, a robi wrażenie. A ktoś tu pisał, że mnie moc nie zaskoczy hehe.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

No i sprzedałem... Ogólnie fajnie ale niestety za mało mocy i nie mam tutaj na myśli jazdy po 100 km/h w mieście. Po prostu zanim to ruszy na światłach facepalm%5B1%5D.gif, problem było wyjechanie pod pierwsze lepsze wzniesienie... Nie wiem, może akurat mój silnik był źle dotarty niewiem.gif ale czułem się mało komfortowo jeśli chodzi o przyśpieszenie. Na chwilę obecną robię sobie przerwę w temacie. Jeśli kiedyś wrócę do 2 kółek to pewnie będzie to jakaś 125 ka zlosnik.gif.