Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Solny obstrzał

Featured Replies

Napisano

Stałęm dziś grzecznie pod światłami gdy minął mnie pług z maszyną do solenia z tyłu. Grzechot tak jakby dostał się pod ostrzał CKM. Po powrocie do firmy okazało się kilkanascie uszkodzeń lakieru i drobnych wgnieceń. Czy ktoś już próbował zgłaszać coś takiego do TU ???

Napisano

trza bylo od razy wysiasc (zatrzymac ich)i po policje zadzwonic ... teraz nie wiem czy udowodnisz im cos i czy nie bedziesz musial z wlasnej kiechy robic lakier....

wspolczuje , w kazdym razie warto spróbowac zglosic do TU

Napisano
  • Autor

Nie dało rady. Stałem na lewym pasie a prawy nie miał końca (ani chętnego do wpuszczenia)

Napisano

> trza bylo od razy wysiasc (zatrzymac ich)i po policje zadzwonic ...

> teraz nie wiem czy udowodnisz im cos i czy nie bedziesz musial z

> wlasnej kiechy robic lakier....

> wspolczuje , w kazdym razie warto spróbowac zglosic do TU

pytanie tylko czy będzie się opłacało robić to z autocasco ...

Napisano

> trza bylo od razy wysiasc (zatrzymac ich)i po policje zadzwonic ...

> teraz nie wiem czy udowodnisz im cos i czy nie bedziesz musial z

> wlasnej kiechy robic lakier....

Taaaak, i co jeszcze? Może obić kierowcę pługa?

Postawa prospołeczna.

Jak szkoda bryki, to się nie jeździ w takich warunkach.

BTW. Kiepski lakier, albo musiałeś bardzo blisko przejechać.

Poza tym nie wierzę w "rysy i wgniecenia"

Pokaże kolega fotkę na dowód?

Napisano

to jak Tobie by zniszczyli lakier w ten sposob to bys sobie dal spokoj i bys powiedzial ze to twoja wina bo nie przewidziales tego ?? duzo ludzi zglasza na policje to ze wpadlo w dziure , UM czy inne jednostki administracyjne pokrywaja szkody 0 to jakbys wpadl w dziure i uszkodzil sobie zawieszenie to bys pwiedzial sobie ze to Twoja wina bo przeciez sa dziury i nie powiniennes wyjezdzac ???

nikt tu nie mowi o biciu kierowcy .... uraz masz jakis czy cos ?

Napisano

Przykra sprawa

A przeciez maja obowiazek wylanczac te urzadzenie jak sie zblizaja do innego pojazdu wrrr.gif

Napisano

> to jak Tobie by zniszczyli lakier w ten sposob to bys sobie dal

> spokoj i bys powiedzial ze to twoja wina bo nie przewidziales

> tego ?? duzo ludzi zglasza na policje to ze wpadlo w dziure ,

> UM czy inne jednostki administracyjne pokrywaja szkody 0 to

> jakbys wpadl w dziure i uszkodzil sobie zawieszenie to bys

> pwiedzial sobie ze to Twoja wina bo przeciez sa dziury i nie

> powiniennes wyjezdzac ???

Po prostu nie wierzę, żeby ziarenka soli i piasek mogły zniszczyć lakier. Tyle razy mnie solarka obsypała (nawet dzisiaj) i jakoś nie znać śladów. No chyba, że masz brykę z folii aluminiowej, a nie blachy hehe.gif

> nikt tu nie mowi o biciu kierowcy .... uraz masz jakis czy cos ?

Po prostu przypomina mi się zeszłoroczny przypadek, kiedy kierowca samochodu osobowego chciał pobić kierowcę pługa za obsypanie solą z piaskiem. Przyjechała policjai okazało się, że rzeczywiście są ślady na samochodzie, ale nie na lakierze, tylko na brudzie.

Napisano

> Nie dało rady. Stałem na lewym pasie a prawy nie miał końca (ani

> chętnego do wpuszczenia)

Poszukaj innego plugu grinser006.gifbiglaugh.gif. Swoja droga co to za samochod w ktorym robia sie wgnioty od ziarenek soli?, masakra zlosnik.gif.

Popatrz tez na to z innej, bardziej optymistycznej strony - moze dzieki tej soli nie musisz remontowac calego samochodu po stluczce kilka kilometrow dalej ok.gif.

Napisano

> Przykra sprawa

> A przeciez maja obowiazek wylanczac te urzadzenie jak sie zblizaja do

> innego pojazdu

Obawiam się, że się nie da wyłączyć tego natychmiast za duża bezwładność rozrzutnika.

Może problemem w tym wypadku było załadowanie zamiast ziaren soli głazów solnych?

Ktoś wie, czy są jakieś normy na wielkość ziaren rozrzucanych przez solarkę, jakieś przepisy, aby można było się do czegoś przyczepić? Norma co do soli to PN-86/C-84081/02 a piasku PN-87/6774-04 + środki antyzbrylające.

Może trzeba pojechać z policją lub biegłym do bazy solarek i sprawdzić, czy sól nie jest za gruba.

EDIT:

ziarno od 1 do 6 mm, może rzeczywiście mogła uszokodzić?? hmm.gifGranulacja

Napisano

> Obawiam się, że się nie da wyłączyć tego natychmiast za duża

> bezwładność rozrzutnika.

> Może problemem w tym wypadku było załadowanie zamiast ziaren soli

> głazów solnych?

> Ktoś wie, czy są jakieś normy na wielkość ziaren rozrzucanych przez

> solarkę, jakieś przepisy, aby można było się do czegoś

> przyczepić?

> Może trzeba pojechać z policją lub biegłym do bazy solarek i

> sprawdzić, czy sól nie jest za gruba.

dokladnie o to mi chodzilo piszac poprzedniego posta , ze skoro uszkodzila i kierowca jest tego pewien to nalezy cos z tym zrobic.

cos nie tak musi byc jezeli uszkadzony zostal lakier - zwirem zapakowali ta solarke czy co ?

co do checi pobicia kierowcy pluga z powodu pobrudzenia samochodu to rzeczywiscie kretynizm....

pozdrawiam 20.GIF

Napisano
Spox, nie muszą mieć talerza włączonego, żeby niszczyć samochód. ok.gif Mój Asterix F przyjechał pod koniec 2004 i mimo upływu lat miał w porządku lakier i przednią szybę bez żadnych uszkodzeń. Ale minąłem się z jakimś pługiem, który jechał +/- 100 km/h i pojawiły mi się odpryski. W tym roku też kilka razy mijałem się z wariatami, z piaskarki też kilka razy dostałem strzała, przedwczoraj bryła lodu oderwała się z pędzącego TIRa. Ogólnie dno... no.gif
Napisano

> Przykra sprawa

> innego pojazdu

Wszystko zależy od poszczególnych kierowców piaskarek, niestety już niejednokrotnie "oberwałem" solą i pisakiem z piaskarek jadących z przeciwnego kierunku, w moim poprzednim aucie, po takim zdarzeniu zostały 2 odpryski lakieru i jedno małe wgniecenie no.gifoslabiony.gif

Napisano

> Stałęm dziś grzecznie pod światłami gdy minął mnie pług z maszyną do

> solenia z tyłu. Grzechot tak jakby dostał się pod ostrzał CKM.

> Po powrocie do firmy okazało się kilkanascie uszkodzeń lakieru i

> drobnych wgnieceń. Czy ktoś już próbował zgłaszać coś takiego do

> TU ???

w Krakowie nagminnie sie to zdarza, az brak slow!

niedawno widzialem jak tabun ludzi stojacych na przystanku oberwal silnym strumieniem soli z przejezdzajacej solarki angryfire.gif

Napisano

> Przykra sprawa

> innego pojazdu

Tylko jak, w takim wypadku, wyobrażasz sobie odśnieżanie miast i dróg? Duży ruch samochodowy sprawia że obowiązek ten jest ignorowany z prostego powodu - solarka załadowana jesienią jeździłaby z tym samym towarem do wiosny . Poza tym istneje duża bezwładność w odłączaniu rozsypywarki bo żeby przestała sypać muszą zostać opróżnione przewody doprowadzające.

A jeśli ktoś nie chce ryzykowa obic na lakierze, to przez te parę dni w roku może zostawi samochód pod blokiem i przejechac sie autobusem.

Napisano

> Przykra sprawa

> innego pojazdu

No wiesz to byłoby dziwne na mieście lub nawet na wielopasmówce poza miastem. Wszyscy wyprzedzają te pługi więc musiałyby być stale wyłączone.

Moim zdaniem jest to kwestia prędkości przejeżdżania obok. (nie mówię o przypadku kiedy auto stało na światłach jak u autora, bo tu jest total bezradny)

Ja zawsze zwalniam na pasie obok zanim znajdę się w zasięgu rozrzutnika a potem full przyspieszam, od prędkości zbliżonej do pługu(rozrzutnika). Wtedy uderzenie nie wynika z sumy (różnicy prędkości samochodu i pługa) i prędkości piasku z solą, ale wynika lub jest bliska prędkości piasku z solą. Tak to sobie wykombinowałem i raczej działa, a piaskarki na gierkówce wyprzedzam często.

Poza tym jak ktoś się śmieje że sól uszkodziła karoserię. Zmarznięty piach z solą potrafi tworzyć niezłe grudy, a nie będę każdego pługa podawał do sądu że nie przesiał drobin do1-2mm sciana.gif

Co na to TU? Powiedzą pewnie - masz AK - maluj auto. Jak Ci się opłaca stracić zniżkę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.