Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BzAK] Domek letniskowy

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam zamiar postawić domek letniskowy - oczywiście nie samodzielnie ale przy wykorzystaniu jakiejś firmy. Myślałem o szkieletowcu, około 100m2. Dodatkowo jak dożyję na starość (za 30 lat) chciałbym go podremontować docieplić i zamieszkać tam.

Po pierwsze jakies rady przy takim domku na co zwracać uwagę?

Może jakieś poradniki macie?

Napisano

> Witam

> Mam zamiar postawić domek letniskowy - oczywiście nie samodzielnie ale przy wykorzystaniu jakiejś

> firmy. Myślałem o szkieletowcu, około 100m2. Dodatkowo jak dożyję na starość (za 30 lat)

> chciałbym go podremontować docieplić i zamieszkać tam.

> Po pierwsze jakies rady przy takim domku na co zwracać uwagę?

> Może jakieś poradniki macie?

Pierwsze pytanie, masz działkę własną czy dzierżawisz?

Napisano
  • Autor

> Pierwsze pytanie, masz działkę własną czy dzierżawisz?

mam własną, na wiosce, 3tys m2

Napisano

> mam własną, na wiosce, 3tys m2

To spoko ok.gif pytam bo wiem że niektórzy budują na dzierżawionych co skutkuje natychmiastowym wzrostem czynszu. zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Mam zamiar postawić domek letniskowy - oczywiście nie samodzielnie ale przy wykorzystaniu jakiejś

> firmy. Myślałem o szkieletowcu, około 100m2. Dodatkowo jak dożyję na starość (za 30 lat)

> chciałbym go podremontować docieplić i zamieszkać tam.

> Po pierwsze jakies rady przy takim domku na co zwracać uwagę?

> Może jakieś poradniki macie?

zajrzyj w przyszly piątek, sobotę na plac torwaru w warszawie.

może ci się spodoba budowa domu szkieletowego zlosnik.gif

Napisano

> zajrzyj w przyszly piątek, sobotę na plac torwaru w warszawie.

> może ci się spodoba budowa domu szkieletowego

nie wiem, czy zwrociles uwage, z ilekroc w gazecie jest informacja, albo na forach zbiorka pieniedzy i/lub materialow, bo komus splonal dom (na muratorze chyba juz 3 razy w ciagu 12 miesiecy), to zawsze jest to dom szkieletowy.

Napisano

> nie wiem, czy zwrociles uwage, z ilekroc w gazecie jest informacja, albo na forach zbiorka

> pieniedzy i/lub materialow, bo komus splonal dom (na muratorze chyba juz 3 razy w ciagu 12

> miesiecy), to zawsze jest to dom szkieletowy.

Czemu nie ubezpieczył?

Napisano

> Czemu nie ubezpieczył?

a co? nie splonalby?

Napisano

> nie wiem, czy zwrociles uwage, z ilekroc w gazecie jest informacja, albo na forach zbiorka

> pieniedzy i/lub materialow, bo komus splonal dom (na muratorze chyba juz 3 razy w ciagu 12

rzuć linkiem.

Co się spaliło? Sciany i spadł dach na fundament czy dach się spalił?

EDIT:

Znalazłem o spalonym domu Nelli.

Początek klasyczny, wyposażenie domu może zapalić się w każdym domu, niezależnie od konstrukcji, potem są zasłony meble itd.

Okna PVC popłynęły, ogień od zewnątrz wypalił styropian spod tynku, normalka dla obu rodzajów budowania.

Ogień strawił dach, taki sam dla obu konstrukcji i przedmioty na strychu. Strażacy zalali wodą wszystko od góry do domu.

Zburzyć i wybudować nowy dom.

Smierdziucha murowanego w życiu nie chciał bym remontować i dalej w tym mieszkać.

Jakie wnioski wyciągasz w związku z powyższym?

Tegoroczne targi na torwarze być może przyniosą delikatną zmianę poglądów na budownictwo szkieletowe ludzi takich jak Ty.

Napisano

> Tegoroczne targi na torwarze być może przyniosą delikatną zmianę poglądów na budownictwo

> szkieletowe ludzi takich jak Ty.

Dopóki nie zmieni się fachowość ekip w tym kraju, to raczej nie ma co liczyć na zmianę poglądów wink.gif

Napisano

Nie osłabiaj mnie na dniach wchodzi ekipa i będzie stawiała taki przybytek.

Ale że co dostaje samozapłonu.? Czy może powodem jest źle położona instalacja elektryczna i brak odpowiednich zabezpieczeń odgromowych hmm.gif

Napisano

> Nie osłabiaj mnie na dniach wchodzi ekipa i będzie stawiała taki przybytek.

> Ale że co dostaje samozapłonu.? Czy może powodem jest źle położona instalacja elektryczna i brak

> odpowiednich zabezpieczeń odgromowych

raczej prawdopodobienstwo powstania pozaru powinno byc podobne, jesli instalacja nie jest spieprzona, ale szybkosc jego rozprzestrzeniania i ilosc % domu, jaka moze splonac, jest juz zupelnie inna.

Napisano

> raczej prawdopodobienstwo powstania pozaru powinno byc podobne, jesli instalacja nie jest

> spieprzona, ale szybkosc jego rozprzestrzeniania i ilosc % domu, jaka moze splonac, jest juz

> zupelnie inna.

to przy drewnianym wiadomo i nie musi być szkieletowy cfaniaczek.gif

Napisano

> a co? nie splonalby?

Właśnie po to się ubezpiecza żeby w razie czego mieć na odbudowanie chociaż minimum w którym da się mieszkać. A nie, po co wydawać kasę na ubezpieczenie, zadzwoni się do TVN pobeczy przed kamerą i kasa się znajdzie.