Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Wprowadzenie kabla z komory silnika do wnętrza auta

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję pociągnąć bezpośrednio od akumulatora kabel do zasilania CB radia. Tylko jest problem - na ścianie czołowej nie ma żadnego otworu, którym można by wpuścić ten kabel do środka. Wszystkie kable wychodzące z komory silnika wchodzą w błotnik i tamtędy idą do wewnątrz auta. Tylko, że żeby tak puścić mój kabel to trzeba rozebrać kawał samochodu. Może ktoś już ćwiczył ten temat i ma jakiś patent?

Napisano

> Potrzebuję pociągnąć bezpośrednio od akumulatora kabel do zasilania CB radia. Tylko jest problem -

> na ścianie czołowej nie ma żadnego otworu, którym można by wpuścić ten kabel do środka.

> Wszystkie kable wychodzące z komory silnika wchodzą w błotnik i tamtędy idą do wewnątrz auta.

> Tylko, że żeby tak puścić mój kabel to trzeba rozebrać kawał samochodu. Może ktoś już ćwiczył

> ten temat i ma jakiś patent?

Odkręć plastikowe nadkole i będziesz miał dostęp do wiązki wchodzącej do wnętrza auta.

Wewnątrz jak zanurkujesz na lewo od kolumny kierownicy to zobaczysz wiązkę wchodzącą przez gumowy kołnierz. Ja tam przebiłem się z dodatkowym kablem.

Napisano

Instalka w lacku nie sieje smile.gif po zapalniczce wszystko ladnie smigalo waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Instalka w lacku nie sieje po zapalniczce wszystko ladnie smigalo

Nie chodzi o to, że sieje. Potrzebuję mieć dodatkowe gniazdo, a nawet dwa. Drugie chcę zrobić w bagażniku. A jak już mam ciągnąć kabel to najlepiej bezpośrednio z akumulatora.

Napisano

> Nie chodzi o to, że sieje. Potrzebuję mieć dodatkowe gniazdo, a nawet dwa. Drugie chcę zrobić w

> bagażniku. A jak już mam ciągnąć kabel to najlepiej bezpośrednio z akumulatora.

Więc daj bezpiecznik i umocuj tak kabel, by nie przetarł się gdzieś po drodze.

Co i tak nie zmienia faktu, że tego zasilania nie odłączysz stacyjką, więc będzie istniało ryzyko, że kiedyś rozładujesz sobie akumulator. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Więc daj bezpiecznik i umocuj tak kabel, by nie przetarł się gdzieś po drodze.

> Co i tak nie zmienia faktu, że tego zasilania nie odłączysz stacyjką, więc będzie istniało ryzyko,

> że kiedyś rozładujesz sobie akumulator.

Doskonale sobie z tego zdaję sprawę.

Napisano
  • Autor

> Wewnątrz jak zanurkujesz na lewo od kolumny kierownicy to zobaczysz wiązkę wchodzącą przez gumowy

> kołnierz. Ja tam przebiłem się z dodatkowym kablem.

rwIcIk , jak ty to zrobiłeś? Próbowałem dzisiaj, ale, primo, to trzeba być akrobatą, żeby tam się dostać, a secundo to tam gdzie te kable wychodzą w komorze silnika wszystko tak ciasno upakowane, że nie ma jak palca włożyć.

Nie miałem jeszcze takiego samochodu, w którym nie dałoby się w jakiś normalny sposób przeciągnąć kabla z komory silnika do wnętrza.

Napisano

> rwIcIk , jak ty to zrobiłeś? Próbowałem dzisiaj, ale, primo, to trzeba być akrobatą, żeby tam się

> dostać, a secundo to tam gdzie te kable wychodzą w komorze silnika wszystko tak ciasno

> upakowane, że nie ma jak palca włożyć.

> Nie miałem jeszcze takiego samochodu, w którym nie dałoby się w jakiś normalny sposób przeciągnąć

> kabla z komory silnika do wnętrza.

Ja również przeciągałem kable w tym samym miejscu co rwIcIk i dało radę (odsunąłem zakole)

Napisano

> rwIcIk , jak ty to zrobiłeś? Próbowałem dzisiaj, ale, primo, to trzeba być akrobatą, żeby tam się

> dostać, a secundo to tam gdzie te kable wychodzą w komorze silnika wszystko tak ciasno

> Nie miałem jeszcze takiego samochodu, w którym nie dałoby się w jakiś normalny sposób przeciągnąć

> kabla z komory silnika do wnętrza.

Podnieś auto lewarkiem - lewy przód, zdejmij koło, odkręć kilka dolnych wkrętów mocujących nadkole, opuść je trochę do dołu i będziesz miał wszystko jak na dłoni. Nie zajmie Ci to więcej niż 15 minut, i nie wymaga to absolutnie żadnych zdolności akrobatycznych zlosnik.gif Przy wpuszczaniu przewodu pomóż sobie jakimś sztywnym drutem, łatwiej pójdzie. Pzdr ok.gif

Napisano

po zdjęciu nadkola dostęp jest łatwy

wiązka idzie środkiem gumowego kołnierza - obok można zrobić dziurę w tej gumie i przeciągnąć kabel.

Napisano
  • Autor

> Podnieś auto lewarkiem - lewy przód, zdejmij koło, odkręć kilka dolnych wkrętów mocujących nadkole,

> opuść je trochę do dołu i będziesz miał wszystko jak na dłoni. Nie zajmie Ci to więcej niż 15

> minut, i nie wymaga to absolutnie żadnych zdolności akrobatycznych Przy wpuszczaniu przewodu

> pomóż sobie jakimś sztywnym drutem, łatwiej pójdzie. Pzdr

Dzięki, teraz już zaskoczyłem jak to zrobić.