Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V50 - pytanie po zakupie...

Featured Replies

Napisano

Witam,

Auto zakupiłem pod koniec stycznia, do tej pory wypaliłem ledwie zbiornik paliwa. Chciałem podpytać o sam model, bo z racji braku czasu nie miałem zbyt wiele okazji, by poznać go na wylot.

1. Automatyczne otwieranie drzwi. Denerwujący jest po jeździe i przy wysiadaniu fakt, że otwierają się tylko przednie drzwi - tylne trzeba dodatkowo odblokować. Próbowałem zmienić to w menu, ale niestety bez efektu. Jest jakiś sposób, żeby to zmienić?

2. Zbiornik mieści chyba 62l, a ja po wyjeżdżeniu paliwa "do zera" - wskazówka bezlitośnie opiera się na gwoździu, komp pokazuje 0km do opróżnienia zbiornika od ponad 50km, a na stacji udaje mi się zatankować tylko 50litrów - pytanie - ile km można orientacyjnie pokonać na "głębokiej rezerwie"?

3. Czy elektryczne szyby mają funkcję domykania przy zamykaniu auta pilotem?

4. Uchwyty na kubki - naprawdę ich tu nie ma? Czy powinna być jakaś wkładka w miejscu schowka zamykanego "harmonijką"?

5. DPF/FAP - jakie cholerstwo tam siedzi i jak się je fachowo obsługuje, żeby jak najdłużej pożyło? Dziennie robię trasę ok. 2X15km i jeżdżę raczej po emerycku - trudno szóstym biegiem jechać z wyższymi obrotami tak, żeby znacząco nie przekraczać prędkości dopuszczalnych.

6. Temat przez który jestem lekko chory. Jakość lakieru. Auta dokładnie nie obejrzałem, bo była zima, a sprzedający jest znajomym. Po jakimś czasie moją uwagę zwróciła "morka" na lakierze nadwozia. Normalnie pomyślałbym, że kupiłem ćwiartkowóz, ale w końcu poprzedni właściciel nie jest osobą mi obcą, a on kupił samochód w salonie PL. Co ciekawe zwróciłem uwagę, że niektóre (nowe) samochody (także innych producentów) mają nieidealny lakier (mówię o wspomnianej morce). Pytanie, czy też macie takie spostrzeżenia, czy ja jestem chory na punkcie powłok lakierniczych, czy po prostu nawet znajomy jest w dzisiejszych czasach jest w stanie 270747800-sex.gif człowieka w tyłek?

Napisano

> Witam,

> Auto zakupiłem pod koniec stycznia, do tej pory wypaliłem ledwie zbiornik paliwa. Chciałem podpytać

> o sam model, bo z racji braku czasu nie miałem zbyt wiele okazji, by poznać go na wylot.

> 1. Automatyczne otwieranie drzwi. Denerwujący jest po jeździe i przy wysiadaniu fakt, że otwierają

> się tylko przednie drzwi - tylne trzeba dodatkowo odblokować. Próbowałem zmienić to w menu,

> ale niestety bez efektu. Jest jakiś sposób, żeby to zmienić?

W menu jest opcja , w jakim masz języku ,może nie rozumiesz hehe.gif

> 2. Zbiornik mieści chyba 62l, a ja po wyjeżdżeniu paliwa "do zera" - wskazówka bezlitośnie opiera

> się na gwoździu, komp pokazuje 0km do opróżnienia zbiornika od ponad 50km, a na stacji udaje

> mi się zatankować tylko 50litrów - pytanie - ile km można orientacyjnie pokonać na "głębokiej

> rezerwie"?

Zbiornik ma 52 l ok.gif

I lepiej nie próbuj wyjeżdżać do zera bo szkoda pompy paliwowej no.gif

> 3. Czy elektryczne szyby mają funkcję domykania przy zamykaniu auta pilotem?

To można aktywować w aso ,vida dice ok.gif

> 4. Uchwyty na kubki - naprawdę ich tu nie ma? Czy powinna być jakaś wkładka w miejscu schowka

> zamykanego "harmonijką"?

Ja mam wkladke na kubek i popielniczke zamiast harmonijki ok.gif

> 5. DPF/FAP - jakie cholerstwo tam siedzi i jak się je fachowo obsługuje, żeby jak najdłużej pożyło?

> Dziennie robię trasę ok. 2X15km i jeżdżę raczej po emerycku - trudno szóstym biegiem jechać z

> wyższymi obrotami tak, żeby znacząco nie przekraczać prędkości dopuszczalnych.

A masz na pewno dpf ,8 znak w vinie to euronorma jak masz 3 to nie ma dpf jak powyżej to jest szansa ale nie na 100% zlosnik.gif

> 6. Temat przez który jestem lekko chory. Jakość lakieru. Auta dokładnie nie obejrzałem, bo była

> zima, a sprzedający jest znajomym. Po jakimś czasie moją uwagę zwróciła "morka" na lakierze

> nadwozia. Normalnie pomyślałbym, że kupiłem ćwiartkowóz, ale w końcu poprzedni właściciel nie

> jest osobą mi obcą, a on kupił samochód w salonie PL. Co ciekawe zwróciłem uwagę, że niektóre

> (nowe) samochody (także innych producentów) mają nieidealny lakier (mówię o wspomnianej

> morce). Pytanie, czy też macie takie spostrzeżenia, czy ja jestem chory na punkcie powłok

> lakierniczych, czy po prostu nawet znajomy jest w dzisiejszych czasach jest w stanie

> człowieka w tyłek?

Nie mam pojęcia u mnie z lakierem jest wszystko w normie ok.gif

Napisano

> Witam,

> Auto zakupiłem pod koniec stycznia, do tej pory wypaliłem ledwie zbiornik paliwa. Chciałem podpytać

> o sam model, bo z racji braku czasu nie miałem zbyt wiele okazji, by poznać go na wylot.

> 1. Automatyczne otwieranie drzwi. Denerwujący jest po jeździe i przy wysiadaniu fakt, że otwierają

> się tylko przednie drzwi - tylne trzeba dodatkowo odblokować. Próbowałem zmienić to w menu,

nie wiem

> 2. Zbiornik mieści chyba 62l, a ja po wyjeżdżeniu paliwa "do zera" - wskazówka bezlitośnie opiera

> się na gwoździu, komp pokazuje 0km do opróżnienia zbiornika od ponad 50km, a na stacji udaje

> mi się zatankować tylko 50litrów - pytanie - ile km można orientacyjnie pokonać na "głębokiej

> rezerwie"?

U mnie wchodzi koło 53-55l

W menu jest opcja, żeby po zamknięciu auta zamknąl sobie sam szyby.

> 4. Uchwyty na kubki - naprawdę ich tu nie ma? Czy powinna być jakaś wkładka w miejscu schowka

Nie ma - jest wersja tunelu środkowego z dużym schowkiem albo z uchwytem.

> 5. DPF/FAP - jakie cholerstwo tam siedzi i jak się je fachowo obsługuje, żeby jak najdłużej pożyło?

Nijak - mokry FAP - czyli płyn EOLYS co jakis czas dolewasz. Przejedź się raz w miesiącu ze 20km z w miare stałymi obrotami 2.5krpm.

> Dziennie robię trasę ok. 2X15km i jeżdżę raczej po emerycku - trudno szóstym biegiem jechać z

> wyższymi obrotami tak, żeby znacząco nie przekraczać prędkości dopuszczalnych.

TO jedź na czwórce wink.gif

> 6. Temat przez który jestem lekko chory. Jakość lakieru. Auta dokładnie nie obejrzałem, bo była

> zima, a sprzedający jest znajomym. Po jakimś czasie moją uwagę zwróciła "morka" na lakierze

> nadwozia. Normalnie pomyślałbym, że kupiłem ćwiartkowóz, ale w końcu poprzedni właściciel nie

> jest osobą mi obcą, a on kupił samochód w salonie PL. Co ciekawe zwróciłem uwagę, że niektóre

> (nowe) samochody (także innych producentów) mają nieidealny lakier (mówię o wspomnianej

> morce). Pytanie, czy też macie takie spostrzeżenia, czy ja jestem chory na punkcie powłok

> lakierniczych, czy po prostu nawet znajomy jest w dzisiejszych czasach jest w stanie

> człowieka w tyłek?

Żadnych uwag co do lakieru w volvo - na pewno żadnej skórki pomarańczy...

Napisano

Powinno zadziałać po zmianie w menu, jak nie to vida

> rezerwie"?

62 litry to ma u mnie w t5 natomiast w dieslu ma 52-56 litrów

Maja przy przytrzymaniu przycisku zamykania lub otwierania drzwi - do ustawienia w vida

Tak istnieje taka wkładka

Tu nie wiem

> człowieka w tyłek?

Lekka morka ma być -jak jest idealnie gładko znaczy ze był ostro polerowany i warstwa lakiery jest już cienka- to opinia fachowca od car detailingu

Napisano
  • Autor

> W menu jest opcja , w jakim masz języku ,może nie >rozumiesz

>No właśnie nie rozumiem, bo zmieniałem i nic to nie dało

jakiś tekst

Strona 87

Tu Ci odpowiedziałem bo coś mnie się popierdzieliło no.gifmlot.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Nijak - mokry FAP - czyli płyn EOLYS co jakis czas dolewasz.

Czyli rozumiem, nasze wersje V50 mają FAP. Jaki jest sposób obsługi, co jaki czas uzupełnia się płyn, czy robi się to w ASO, czy wcześniej zaczyna się świecić jakaś kontrolka. Jeśli jest to FAP to czemu w ogóle jest konieczność wypalania filtra (myślałem, że takie rzeczy dotyczą DPF).

Przejedź się raz w miesiącu ze 20km z

> w miare stałymi obrotami 2.5krpm.

> TO jedź na czwórce

Czyli sposób wypalania filtra raz na miesiąc dystans 20km przy 2500obr.min...

Napisano
  • Autor

> Lekka morka ma być -jak jest idealnie gładko znaczy ze był ostro polerowany i warstwa lakiery jest

> już cienka- to opinia fachowca od car detailingu

Morkę widzę zwłaszcza na przetłoczeniach pod linią okien patrząc wzdłuż karoserii, najbardziej pod światło. Lakier oryginał, oglądałem wiele V50, np. nowe Skody w salonie. Wszystkie tak mają, po prostu do ja jestem dziwny zlosnik.gif

Co ciekawe jest to bardziej widoczne na ciemnych lakierach.

Napisano
  • Autor

W końcu stwierdzam, że chyba nie. Bo w menu auta jest opcja drzwi wszystkie/najpierw kierowcy, ale dotyczy to chyba tylko otwierania z pilota. Czy macie może tak, że przy wysiadaniu z samochodu otwierają się wszystkie furtki?

Tu jest o wiele lepiej - o ile w menu są zaznaczone opcje automatycznego otwierania/zamykania to funkcja działa po dłuższym przytrzymaniu odpowiedniego przycisku na pilocie.

Napisano

> W końcu stwierdzam, że chyba nie. Bo w menu auta jest opcja drzwi wszystkie/najpierw kierowcy, ale

> dotyczy to chyba tylko otwierania z pilota. Czy macie może tak, że przy wysiadaniu z samochodu

> otwierają się wszystkie furtki?

Tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak

Czyli nie było mi dane... frown.gif

I kolejna rzecz - "ki czort" - w instrukcji napisane, że żeby wyłączyć airbaga pasażera to jest "stacyjka" po prawej str. deski rozdzielczej (po otwarciu drzwi) - pytanie, czy mam słaby wzrok, bo u mnie jej nie widać...

Napisano

> Czyli nie było mi dane...

> I kolejna rzecz - "ki czort" - w instrukcji napisane, że żeby wyłączyć airbaga pasażera to jest

> "stacyjka" po prawej str. deski rozdzielczej (po otwarciu drzwi) - pytanie, czy mam słaby

> wzrok, bo u mnie jej nie widać...

U mnie też nie ma kluczyka ,jest tylko naklejka zabraniajaca przewozić dzieci w fotelikach ok.gif

Stacyjka jest chyba za dopłata /opcja/ ok.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie też nie ma kluczyka ,jest tylko naklejka zabraniajaca przewozić dzieci w fotelikach

> Stacyjka jest chyba za dopłata /opcja/

Bałem się sromotnie takiej odpowiedzi. Aż żałuję, że przed wizytą tutaj nie wypiłem na odwagę frown.gif

Czy to znaczy, że samotna matka będzie musiała wozić niemowlę z tyłu totalnie go nie widząc...? O ludu, mój ludu, cóżem ci uczynił...? oslabiony.gif

Napisano

> Bałem się sromotnie takiej odpowiedzi. Aż żałuję, że przed wizytą tutaj nie wypiłem na odwagę

> Czy to znaczy, że samotna matka będzie musiała wozić niemowlę z tyłu totalnie go nie widząc...? O

> ludu, mój ludu, cóżem ci uczynił...?

No wiesz samotna matka kupując auto musi zwracać na takie rzeczy uwagę ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Bałem się sromotnie takiej odpowiedzi. Aż żałuję, że przed wizytą tutaj nie wypiłem na odwagę

> Czy to znaczy, że samotna matka będzie musiała wozić niemowlę z tyłu totalnie go nie widząc...? O

> ludu, mój ludu, cóżem ci uczynił...?

Z tego co wiem poliftowe napewno można doposazyć w oryginalny zestaw wyłącznika poduszki, nie wiem jak z przedliftem

Napisano

> Czy to znaczy, że samotna matka będzie musiała wozić niemowlę z tyłu totalnie go nie widząc...?

a nie moze wozic z przodu, przodem do kierunku jazdy

niektore marki dopuszczaja takie rozwiazanie, nie wiem jak jest w Volvo

Napisano

> a nie moze wozic z przodu, przodem do kierunku jazdy

> niektore marki dopuszczaja takie rozwiazanie, nie wiem jak jest w Volvo

chyba na szybie pasażera jest taki rysunek z dzieckiem przodem do kierunku jazdy uderzonym przez poduszkę i mózgiem rozpryskującym się dookoła zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> a nie moze wozic z przodu, przodem do kierunku jazdy

> niektore marki dopuszczaja takie rozwiazanie, nie wiem jak jest w Volvo

jest mowa o min. 140cm wzrostu. Nawet jakby było takie dopuszczenie to ogólne zalecenia są takie, żeby wozić dzieci tyłem do kierunku jazdy. Łatwo sobie wyobrazić ryzyko uszkodzenia kręgów szyjnych/kręgosłupa przy zderzeniu czołowym, gdy maluch siedzi przodem. Tak czy siak nie wyobrażam sobie, że 3 miesięczne dziecko jest przewożone w ten sposób.

Naprawdę nie ma recepty na opcję wyłączania poduchy? frown.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> Naprawdę nie ma recepty na opcję wyłączania poduchy?

No to faktycznie - Dom Volvo udzielił mi informacji, że nie ma takiej opcji frown.gif Chyba, że pani, która odebrała telefon serwisu normalnie pracuje na kasie... zlosnik.gif

Napisano

> Tak

ale to chyba po przycisnieciu guzika otwierania

bo jak 2x pociagniesz za klamke to otworza sie jedynie tylko te 1 dane drzwi

Napisano

> ale to chyba po przycisnieciu guzika otwierania

Zgadza się ok.gif

> bo jak 2x pociagniesz za klamke to otworza sie jedynie tylko te 1 dane drzwi

Oczywista ok.gif

Napisano

> Zgadza się

> Oczywista

Ja zamykanie okien mam, jak przytrzymam klaisz zamykania na pilocie, ale brakuje opcji otwierania...tego chyba nie ma.