Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wahacze przód-ciekawostka.

Featured Replies

Napisano

Zacznijmy od tego, że kilka wahaczy już wymieniłem w Marysi i po fabrycznych na pierwszy odstrzał poszedł lewy. Wahacz firmy QAP. Po wymianie geometria kół nie naruszona, wahacz przejechał 35 kkm i poleciał sworzeń. W między czasie żywot zakończył prawy fabryczny i zastąpił go wahacz firmy ABS. Geometria kół nie naruszona, wahacz przejechał 23 kkm i poleciał sworzeń. W między czasie lewy QAP zastąpiłem też wahaczem ABS, geometria nie naruszona, przejechał 51 kkm i dzisiaj zmieniłem mu tuleje (sworzeń sztywny, jak w nowym). Po wybiciu prawego wahacza ABS, zastąpiłem go Delphi i teraz uwaga, prawe koło zrobiło się mocno zbieżne. Ustawiłem geometrię i po prawie dwóch latach jeżdżenia dzisiaj w tym wahaczu też wymieniałem tuleje, bo sworzeń dobry (jego przebieg to 30 kkm). Po wyjęciu obu wahaczy (lewy ABS, prawy Delphi) okazało się, że prawy jest krótszy od lewego. Z ciekawości porównałem go z innymi wahaczami, które wziąłem z hurtowni. To jest istny miszmasz. Katalogi oparte na Tecdocu podają do Marei dwa różne wahacze i są one jeszcze inne od tych krótszych z Brava/Bravo (bez HGT). W katalogu podstawowym jest niby po jednym rodzaju, ale w zamiennikach zmienia się bardzo różnie, w zależności od firmy, którą zamieniamy. Część wahaczy ma w opisie zastosowanie: Marea, Alfa 145/6, GTV, Lancia Dedra, DeltaII, natomiast druga część ma zastosowanie: Marea, Tempra, Alfa 145/6.

Przykład wahacza lewego do Marei, firma Delphi ma takie symbole TC694, TC894, do Brava/Bravo jeszcze inny TC428. Także jeśli ktoś po wymianie musiał ustawiać zbieżność, bo mocno uciekła, to raczej jest pewne, że wahacze nie są od danego modelu.

Napisano

To mi przypomina moje walki w tym tygodniu z końcówkami kierowniczymi.

Przywieźli mi dwie i obie różne hehe.gif

Różniły się stożkiem a katalogi twierdziły, że się zamieniają facepalm%5B1%5D.gif