Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam

czy ma ktos z Was jakis ciekawy projekt murowanego grilla ktory mozna postawic na dzialce bez wydawania gory $$$?

Pozdrawiam

Napisano

Przemyśl jeszcze raz, czy chcesz murowany. grinser006.gif

Ustawisz blisko domu/tarasu - będzie dymiło, capiło. Ustawisz w kącie działki - spędzisz imprezę samotnie przekręcając kolejne kawałki chabaniny z dala od piwkujących znajomych/rodziny na tarasie. grinser006.gif

Napisano

> Przemyśl jeszcze raz, czy chcesz murowany.

> Ustawisz blisko domu/tarasu - będzie dymiło, capiło. Ustawisz w kącie działki - spędzisz imprezę

> samotnie przekręcając kolejne kawałki chabaniny z dala od piwkujących znajomych/rodziny na

> tarasie.

ja tam lubie sam z browarem przy grillu podumać i posłuchać w ciszy jak kiełbasa skwierczy zlosnik.gif

Napisano

Ja mam tak:

Na dole cegły murowane "na płasko", do wysokości pasa, gdzie jest wylana betonowa płyta (był beton-szamot, ale szamot nie wytrzymał zimy), potem cegły są murowane "na sztorc", potem znów zbrojona betonowa płyta (z otworem w środku) i cegły murowane "na płasko" zwężające się ku górze.

Grilla murowałem z cegieł które mi zostały z rozbiórki, więc były niekompletne, dlatego teraz zaciągam go siatką, narożnikami i klejem do styropianu (pozostałości po ociepleniu) , potem może obkleję tymi płytkami klinkierowymi, ale jeszcze nie wiem.

Napisano

> Ja mam tak:

> Na dole cegły murowane "na płasko", do wysokości pasa, gdzie jest wylana betonowa płyta (był

> beton-szamot, ale szamot nie wytrzymał zimy), potem cegły są murowane "na sztorc", potem znów

> zbrojona betonowa płyta (z otworem w środku) i cegły murowane "na płasko" zwężające się ku

> górze.

> Grilla murowałem z cegieł które mi zostały z rozbiórki, więc były niekompletne, dlatego teraz

> zaciągam go siatką, narożnikami i klejem do styropianu (pozostałości po ociepleniu) , potem

> może obkleję tymi płytkami klinkierowymi, ale jeszcze nie wiem.

Coś w tym stylu postawiłem z ojcem na działce smile.gif

s2010039modifiedcopy.jpg

Wymurowane ze zwykłej cegły, dwie płyty betonowe i stary kaptur z okapu. Od środka daliśmy zaprawę szamotową a na zewnątrz klinkierówkę.

Napisano

> Coś w tym stylu postawiłem z ojcem na działce

> Wymurowane ze zwykłej cegły, dwie płyty betonowe i stary kaptur z okapu. Od środka daliśmy zaprawę

> szamotową a na zewnątrz klinkierówkę.

Takie okopcone, że wygląda prędzej na wędzarkę, a nie na gril. oslabiony.gif

Swego czasu widziałem gdzieś ciekawy projekt grila opartego na idei piecyka rocket stove. Poszukam, może znajdę?

Edit. Raczej już nie znajdę. Idea tego piecyka jest prosta, a spala się w nim prawie bezdymnie. Trzeba tylko robić to umiejętnie, żeby nie kłaść nowego drewna na żar, a raczej stopniowo wpychać to co sie juz pali dalej do wnętrza pieca, a w wolne miejsce dokładać następne gałazki czy szczapki. Można go zrobić z metalu albo z ceramiki, ale najlepiej z takiej, która w miarę słabo przewodzi ciepło. Wtedy jest szansa na wysoką temperaturę w środku i czyste, wydajne spalanie.

rocket-stove.jpg

Napisano

> Wymurowane ze zwykłej cegły, dwie płyty betonowe i stary kaptur z okapu. Od środka daliśmy zaprawę

a te izolatory po cóż są?? Zapalanie będzie z sieci 15kV?? grinser006.gif

Napisano

Mój jest trochę wyższy i nie ma drzwiczek (jest otwarty), ale wiadomo - ile osób, tyle pomysłów wink.gif

Napisano

> a te izolatory po cóż są?? Zapalanie będzie z sieci 15kV??

Widział drzwiczki z kwasówki ? smirk.gif

Ociec na noc pod nie podłączają wysokie napięcie hehe.gif. Taka pułapka na kradziejów zlosnik.gif