Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ciśnieniowe odpowietrzanie hamulców - sprzęt

Featured Replies

Napisano

jak w temacie, interesuje mnie informacja czy ktoś posiada owy sprzęt i na jakiej zasadzie to działa. Pytam, bo chciałbym takie coś sobie samemu wystrugać. W necie znalazłem kilka opcji samoróbek jednakże jestem ciekaw czy ktoś z Was korzysta z tego ustrojstwa, a może ktoś ma maszynkę własnej roboty

Napisano

Ja mam samoróbkę. Butelka z korkiem. Przez mosiężny korek (uszczelniony oringiem) przechodzą dwie lutowane, miedziane rurki. Jedna idzie prawie do dna i jest podłączana do odpowietrznika. Druga kończy się tuż po przejściu przez korek i jest podłączana do ssącego króćca pompki zrobionej z agregatu od lodówki.

Działa.

Te podłączane do sprężarki, wytwarzają podciśnienie w bańce na zasadzie eżektora.

Napisano
  • Autor

na jakieś foto można liczyć?

Napisano

> Ja mam samoróbkę. Butelka z korkiem. Przez mosiężny korek (uszczelniony oringiem) przechodzą dwie

> lutowane, miedziane rurki. Jedna idzie prawie do dna i jest podłączana do odpowietrznika.

> Druga kończy się tuż po przejściu przez korek i jest podłączana do ssącego króćca pompki

> zrobionej z agregatu od lodówki.

> Działa.

> Te podłączane do sprężarki, wytwarzają podciśnienie w bańce na zasadzie eżektora.

Ale to jest układ podciśnieniowy.

Ciśnieniowy działa tak, że zamiast korka wlewu płynu hamulcowego do zbiorniczka na pompie nakręcasz specjalny korek z rurką idącą do baniaka z płynem, w którym jest wytwarzane nadciśnienie rzędu 2-3 atmosfer - sprężarką. W ten sposób zbiorniczek ma cały czas podawany płyn hamulcowy pod ciśnieniem. I wtedy tylko odkręcasz odpowietrzniki i z nich spuszczasz płyn do naczynka.

Napisano

> na jakieś foto można liczyć?

Można, choć nie wiem kiedy. Nadciśnieniowy też mam własnej roboty. Wycięty korek i dorobione do niego coś w rodzaju reduktora, żeby nie nabić zbyt dużego ciśnienia w układ. Również podłączane do agregatu od lodówki.

Jak będę tam, gdzie są, to zrobię fotki, może nawet w tym tygodniu.

Napisano

> jak w temacie, interesuje mnie informacja czy ktoś posiada owy sprzęt i na jakiej zasadzie to

> działa. Pytam, bo chciałbym takie coś sobie samemu wystrugać. W necie znalazłem kilka opcji

> samoróbek jednakże jestem ciekaw czy ktoś z Was korzysta z tego ustrojstwa, a może ktoś ma

> maszynkę własnej roboty

Mam, kosztował trzydzieści parę złotych razem w zestawie z baniakiem do zamontowania na zbiorniczku, warto się bawić w rzeźbę?

Napisano
  • Autor

coś więcej na ten temat możesz powiedzieć? Masz to zapewne podłączone pod kompresor?

Napisano

jakiś tekst

wiater można np.z koła zapasowego pożyczyć ok.gif

Napisano

Obiecane fotki.

Podciśnieniowy. Szary element to zaworek dopuszczający powietrze, żeby nie powstało zbyt duże podciśnienie, które obciąża pompkę.

286842953-podc.jpg

Nadciśnieniowy. Białym pokrętłem reguluję ciśnienie w układzie.

286842953-nadc.jpg

post-53490-14352520029834_thumb.jpg

Napisano

> coś więcej na ten temat możesz powiedzieć? Masz to zapewne podłączone pod kompresor?

Tak, i działa na zasadzie zwężki Venturiego - dajesz ciśnienie a wytwarza podciśnienie.