Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BORA 2.0] Ciśnienie w baku

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem z nadmiernym ciśnieniem w baku, przy dłuższej jeździe potrafi nawet wybijać paliwo przez korek, jeśli wcześniej wyłaczę silnik i odkręcę korek, uchodzi bardzo dużo oparów, aż słychać jak bak się kurczy.

Prawdopodobnie problem tkwi w odpowietrzeniu baku, tylko pytanie brzmi od czego zacząć poszukiwanie problemu.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć ?

Napisano

> Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć ?

Ja bym sprawdził elektrozawór na przewodzie idącym od baku do pochłaniacza par paliwa.

Napisano
  • Autor

To ten na górze pochłaniacza w komorze silnika ? Z niego wychodzi przewód do kolektora ssącego.

Napisano

> To ten na górze pochłaniacza w komorze silnika ? Z niego wychodzi przewód do kolektora ssącego.

Niestety nie wiem jak to wygląda w Borze. Gdzieś tam musi być ten elektrozawór i to jego usterka najprawdopodobniej będzie przyczyną problemów.

Napisano

> Witam, mam problem z nadmiernym ciśnieniem w baku, przy dłuższej jeździe potrafi nawet wybijać

> paliwo przez korek, jeśli wcześniej wyłaczę silnik i odkręcę korek, uchodzi bardzo dużo

> oparów, aż słychać jak bak się kurczy.

> Prawdopodobnie problem tkwi w odpowietrzeniu baku, tylko pytanie brzmi od czego zacząć poszukiwanie

> problemu.

bardzo dziwny objaw, jeśli jest nadciśnienie w baku, bo zazwyczaj robi się podciśnienie z racji ubywania paliwa... nie mam pomysłu, można spróbować wypiąć odpowietrzenie baku co idzie do pochłaniacza par paliwa, i zobaczyć, czy czasem gdzieś z dolotu jakiś zaworek nie puszcza w bak, choć byłoby to bardzo dziwne, o ile to auto jest wolnossące. Czy auto ma regulator ciśnienia paliwa z kompensacją na ciśnienie w dolocie?

Napisano
  • Autor

> Czy auto ma regulator ciśnienia paliwa z kompensacją na ciśnienie w dolocie?

Nie jestem mechanicznym ignorantem, ale nawet nie skumałem pytania smile.gif

Wypiąłem z pochłaniacza przewód doprowadzający opary paliwa (zakładam że to ten bez wtyczki). Auto pracowało na wolnych ok 15min i jakby w baku cisza. Jutro się przejadę zobaczymy czy nadal będzie OK.

Napisano

> bardzo dziwny objaw, jeśli jest nadciśnienie w baku, bo zazwyczaj robi się podciśnienie z racji

> ubywania paliwa... nie mam pomysłu, można spróbować wypiąć odpowietrzenie baku co idzie do

> pochłaniacza par paliwa, i zobaczyć, czy czasem gdzieś z dolotu jakiś zaworek nie puszcza w

> bak, choć byłoby to bardzo dziwne, o ile to auto jest wolnossące. Czy auto ma regulator

> ciśnienia paliwa z kompensacją na ciśnienie w dolocie?

W baku robi się nadciśnienie. Jest to spowodowane tym, że podczas jazdy paliwo jest wtrząsane i dosyć mocno paruje. Problem nasila się gdy jest ciepło. Nawet przy otwieraniu kanistra słychać jak uchodzi z niego ciśnienie - opary paliwa.

U mnie przy swapie silnika usunąłem pochłaniacz par i zaślepiłem przewód - objawy były dokładnie takie same jak opisane w temacie.