Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] wymiana filtra paliwa - jak rozpiąć i wpiąć

Featured Replies

Napisano

Hejka. Zima i sól zniszczyły mi filtr paliwa. Skorodowała obudowa i wczoraj zauważyłem że paliwo się po nim ślimaczy ooniee.gif

286851637-filtrpaliwaG.jpg

Niby nie problem trzeba wymienić natomiast zastanowiłem się jak się go wypina z tych rurek. To jakiś patent którego jeszcze nie miałem okazji poznać. Proszę o oświecenie jak to się robi i co zrobić by przy tej operacji nie zalać paliwem siebie i całego kanału.

wiosenne pozdrówki dla wszystkich czytaczy A99%t yaya.gif

post-36196-14352520048872_thumb.jpg

Napisano

> Niby nie problem trzeba wymienić natomiast zastanowiłem się jak się go wypina z tych rurek.

Oczyść te plastikowe końcówki które nachodzą na rurki filtra. Powinieneś znaleźć na nich punkty które trzeba ścisnąć i wtedy da się ściągnąć wężyk.

Może być problem bo piasek i brud skutecznie blokują ruch tych punktów. Jeśli to jest suche można trochę ostukać i pasek wyleci.

Najprostszy sposób aby to ścisnąć to dwie nakrętki nasunięte na wąskie kombinerki.

pzdr

Napisano
  • Autor

Dzięki chłopaki za tak szybkie porady. Na oko wydaje się być proste, zobaczę jakie zasadzki napotkam. Narzędzia oczywiście nie mam spróbuję ten pomysł z nakrętkami. Na razie czekam aż przyjdzie filtr a dziś do pracy dojechałem na rolkach cool.gif.

20.GIF

Napisano
  • Autor
hmm.gif a paliwo będzie bardzo sikać po całej okolicy czy jest to do opanowania?
Napisano
  • Autor

> 50-tka pewnie wyleci.

palacz.gif

Napisano

To samo miałem w sobotę. Dotknąłem się filtra i patrze, że jest lekko mokry przy obejmie, wcześniej nim ruszyłem w obejmie. Dobrze, że miałem nowy kupiony.

Ja to rozpiąłem szczypcami do Segerów, ale da radę i płaskim śrubokrętem. Wciskasz jedną stronę, wciskasz drugą stronę i szybkozłączka wychodzi.

Zleciało trochę więcej jak 50, do dziś mi zegarek benzyną śmierdzi.

Śrubka do obejmy to torx, niestety nie pamiętam dokładnie rozmiaru.

W starym zrobiła się mikrodziurka, syf i rdza, które zebrały się przez lata uszczelniły to miejsce i jak ruszyłem tym filtrem to widocznie to naturalne uszczelnienie popuściło.

Nowy filtr (Hengst) prysnąłem APP w sprayu.

Napisano
  • Autor

Ja pierdziu jak j..ło. No ładnie mi małe ciśnienie angryfire.gif Wystrzeliło jak z hydranta. I po oczach .. po oczach najpierw, pieeeeeeecze, ja wrzask .... to do ust, nosa, uszu.... cały byłem w NoPB. Fuuuj. sick.gif

Ale filterek wymieniłem. 893goodvibes.gif

Napisano

ooniee.gif

Kurna, zapomniałem dopisać, żebyś najpierw wyłączył silnik blush.gif

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Kurna, zapomniałem dopisać, żebyś najpierw wyłączył silnik

grinser006.gif

Nie no zgaszony był od dobrych kilkunastu minut a ciśnienie trzymało w układzie że niech szlag trafi. Teraz jadą mi włosy benzyną nawet po umyciu. Łeee. sick.gif

A i przy okazji nie polecam zakupów tu opelMT Jak chcecie mieć szybko zakupy, to nie u nich. Goście nie maja na stanie tego co wystawiają albo się kredytują klientem, nie wiem ale wkurzyli mnie.

Napisano

Ciśnienie z listwy wtryskowej mogłeś spuścić zlosnik.gif Odkręcasz kapturek z listwy i wciskasz zawór kilka razy.

Ja tego u siebie nie robiłem, byłem wystarczająco brudny żeby sobie pozwolić na ewentualne zamoczenie się tą drogocenną cieczą smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie z listwy wtryskowej mogłeś spuścić Odkręcasz kapturek z listwy i wciskasz zawór kilka

> razy.

> Ja tego u siebie nie robiłem, byłem wystarczająco brudny żeby sobie pozwolić na ewentualne

> zamoczenie się tą drogocenną cieczą

Dobra rada na przyszłość. ok.gif

Napisano

Ale nie masz co liczyć na to, że po spuszczeniu ciśnienia z listwy, całkiem unikniesz zalania się paliwem. smile.gif

Następna wymiana za 4 lata/60000km zlosnik.gif

BTW to ten filtr tak samo jak i w eFce jest niefortunnie umieszczony. W eFce na dodatek obejma jest metalowa, która też koroduje tak samo jak ten filtr. Dodatkowo tam są przewody na cybanty, więc jest nieco szybciej jak w AG.

Nie mniej jednak uważam, że warto ten filtr zabezpieczyć antykorozyjnie, lub jak ktoś jest bardziej techniczny to zabudować go, lub przenieść tam gdzie powinien być fabrycznie od początku - w komorę silnika. Nie wiem natomiast jak to by się odbiło na wysokości ciśnienia paliwa, ale sądzę że wcale, problem jest w zdobyciu złączek.

Napisano
  • Autor

> Następna wymiana za 4 lata/60000km

Ja głównie spalam LPG więc dla mnie do następnego zgnicia filtra. 893goodvibes.gif

A pomalować to prysnąłem go siakimś cynkiem w sprayu, taki tylko miałem pod ręką, zawsze coś da.