Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus mkII immobiliser

Featured Replies

Napisano

Mój focus chyba przeżywa razem ze mną narodzenie synka i zaczął szaleć zlosnik.gif

Po dzisiejszym porannym odpaleniu cały czas świeci się kontrolka immo (ta czerwona pomiędzy zegarami temp i paliwa).

Po zgaszeniu miga normalnie jak zawsze.

Generalnie auto odpala i jeździ normalnie ale może ma ktoś pomysł dlaczego się tak stało i dzieje i czy można na razie tak śmigać? Auto jest mi w tym momencie niezbędne jak powietrze zlosnik.gif

Dodatkowo nie wiem czy może jest to jakoś powiązane (choć nie sądzę) wczoraj w pewnym momencie wyskoczył mi na komputerze komunikat "Usterka układu wspomagania" i faktycznie wspomagania nie było a z opcji komputera zniknęła możliwość wyboru siły wspomagania (sportowy/normalny/komfortowy).

Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy niewiem.gif

Ki czort? Ktoś może ma jakieś pomysły? confused.gif

Napisano

Sprawdź ładowanie i akumulator. Wymień baterie w pilocie i.... daj 100zł na mszę ok.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Sprawdź ładowanie i akumulator. Wymień baterie w pilocie i.... daj 100zł na mszę

A co ma bateria w pilocie do immobilizera ?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź ładowanie i akumulator. Wymień baterie w pilocie i.... daj 100zł na mszę

Hm... tu coś może być na rzeczy. W spoczynku tryb serwisowy pokazuje napięcie około 12.3V. Przy włączonym motorze 14 z haczykiem.

Czyli ładowanie przy odpalonym motorze chyba ok ale czy te ~12V jest prawidłowe przy zgaszonym silniku?

Napisano
  • Autor

> A co ma bateria w pilocie do immobilizera ?

Coś tam chyba ma bo w instrukcji namalowali nawet że jeżeli jest słaba bateria w pilocie to może wyskoczyć o tym informacja. Z tym że w przypadku mojej fury daje znać inną kontrolką (ta kwadratowa z "i" też pomiędzy zegarami).

A pilot chyba nadaje jakoś sygnał do immo że to właściwy kluczyk? Chyba, że to jakoś inaczej działa - nie wiem nie znam się ale chętnie się dowiem smile.gif

Napisano

Coś tam ma jednak.. Polecam zajrzeć do instrukcji. Nie mam jej teraz przed sobą bo dałem klientowi razem z autem ok.gif

Napisano

12V na zgaszonym jest CHYBA ok. Ja miałem podobne jaja z autem jak mi alternator zdychał. Pojawiały się właśnie numery ze wspomaganiem, z gaśnięciem auta itd cyrki.

Napisano
  • Autor

> 12V na zgaszonym jest CHYBA ok. Ja miałem podobne jaja z autem jak mi alternator zdychał. Pojawiały

> się właśnie numery ze wspomaganiem, z gaśnięciem auta itd cyrki.

No to będę obserwował ok.gif W każdym razie na tą chwilę pomogło odpięcie akumulatora i reset - polecił mi tak zrobić znajomek, który ogarnia fordy. Zobaczymy co będzie jutro rano... A jak będę w ogóle u niego we wtorek to podepniemy kompa i zobaczymy czy coś tam w błędach się nie pojawiło.

Napisano

Transponder w kluczyku nie jest zasilany.

Mam jeden kluczyk z pilotem z baterią, a drugi bez pilota i bez baterii i oba odpalają samochód (focus mk2 fl z immobilizerem)

Napisano
  • Autor

> Transponder w kluczyku nie jest zasilany.

> Mam jeden kluczyk z pilotem z baterią, a drugi bez pilota i bez baterii i oba odpalają samochód

> (focus mk2 fl z immobilizerem)

Chyba faktycznie masz rację ok.gif Mam dokładnie tak samo. Drugi kluczyk nie wygląda jakby była w nim bateria hmm.gif

Napisano

Szczerze to nigdy nie sprawdziłem czy ten drugi kluczyk odpali auto. Więc może masz rację ok.gif

Napisano

> Mój focus chyba przeżywa razem ze mną narodzenie synka i zaczął szaleć

> Po dzisiejszym porannym odpaleniu cały czas świeci się kontrolka immo (ta czerwona pomiędzy

> zegarami temp i paliwa).

> Po zgaszeniu miga normalnie jak zawsze.

> Generalnie auto odpala i jeździ normalnie ale może ma ktoś pomysł dlaczego się tak stało i dzieje i

> czy można na razie tak śmigać? Auto jest mi w tym momencie niezbędne jak powietrze

> Dodatkowo nie wiem czy może jest to jakoś powiązane (choć nie sądzę) wczoraj w pewnym momencie

> wyskoczył mi na komputerze komunikat "Usterka układu wspomagania" i faktycznie wspomagania nie

> było a z opcji komputera zniknęła możliwość wyboru siły wspomagania

> (sportowy/normalny/komfortowy).

> Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy

> Ki czort? Ktoś może ma jakieś pomysły?

Miałem podobne 2 takie przypadki i w obu winny był licznik , naprawa licznika rozwiązała problem , myślę że trzeba przejrzeć licznik , dodatkowo w moich potrafił silnik wyłączyć się podczas jazdy , reset licznika lub zapalanie się przypadkowych lampek

Napisano

> Szczerze to nigdy nie sprawdziłem czy ten drugi kluczyk odpali auto. Więc może masz rację

odpali ok.gif

Napisano
  • Autor

> odpali

No nie ma wyjścia - w końcu to kluczyk zapasowy smile.gif