Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimowa aura a rozstaw kół

Featured Replies

Napisano

Tak sobie ostatnio oglądałem relację ze Szwecji i rzuciło mi sie w oczy, że autka śmigają na tych swoich węziutkich kółkach ale ich powierzchnia zewnętrzna przechodzi dokładnie po "obrysie" auta.

I tu nasunęło mi sie pytanie, kiedyś ogólnie była dendencja, ze na zimę zdejmujemy dystanse i zmniejszamy rozstaw kólek, o ile na niektórych fotach faktycznie i dawniej i dzisiaj kółka faktycznie są węziutko, to w teamach wspieranych przez fabrykę i fabrycznych są coraz szerzej....

Rajd Szwecji 2006

Rajd Szwecji 2004

Rajd Szwecji 2003

Ja osobiście jakoś nie zauważyłem specjalnej róznicy czy mam dystanse czy nie, ale może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?

Napisano

Mnie sie wydaje ze to tylko roznica na felgach. Zobacz jaka roznica w odstawieniu jest na felach w tych foto co podales.

Napisano

mysle ze to zalezy takze od rozkladu masy auta.

ja np na zime zwezam rozstaw z przodu ale poszerzam tyl (porownujac do rozstawu na lato). wtedy tyl jest bardziej stabilny.

Napisano
  • Autor

> Mnie sie wydaje ze to tylko roznica na felgach.

To że felgi na tych fotach są inne nie podlega dyskusji, ale widać też że w jednym przypadku kółka są jakby "pod" samochodem. Chodzi mi głównie o sam fakt zmiany rozstawu kół, a to że uzyskali to albo przez dystanse albo przez inny offset felgi to inna sprawa.

Napisano
  • Autor

> mysle ze to zalezy takze od rozkladu masy auta.

Rozumiem, że samochodzik masz z seryjnym wypozażeniem z tyłu (kanapy, boczki, itp), czy nie ??

Swoją drogą w ten sposób o tym nie myslałem, moze potestuje i zobacze czy sa jakieś róznice...

Napisano

> Ja osobiście jakoś nie zauważyłem specjalnej róznicy czy mam dystanse

> czy nie, ale może ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?

Ja nie wiem może jakoś bardzo dużo, ale wiem na pewno, że obrys auta ma trzeciorzędne znaczenie (poza tym, że AFAIR koła nie mogą wystawać poza obrys). Liczy się geometria zawieszenia, rozstaw kół i osi oraz stosunek tych długości. To te czynniki, w połączeniu z rozkładem mas, położeniem środka ciężkości, etc. decydują o prowadzeniu się auta. A obrys...? Obrys można zgubić w zaspie albo na jakimś krzaku. zlosnik.gif

Zauważcie poza tym, że na fotkach są zupełnie różne auta. Pug 206, który jest krótki, w wersji WRC bardzo szeroki. Pug 307 z kolei to auto długie, stosunkowo wąskie (Misiek to N'ka, więc w ogóle możliwości manewru są inne). Oba auta dzieli poza tym kilka lat, więc zawias jest już na innym stopniu zaawansowania. Pomijając nawet fakt, że do tak różnych samochodów jest na pewno mocno inaczej skonstruowany. To wszystko jest ważne, a nie linia karoserii.

Napisano

> Rozumiem, że samochodzik masz z seryjnym wypozażeniem z tyłu (kanapy,

> boczki, itp),

nie. goły plus -45 weitec i krosno pzm1. no i gaz w bagazniku. niestety

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.