Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapytanie o zakup --laguna 3

Featured Replies

Napisano

Witajcie, ja z kazika obok.

Mozecie cos powiedziec o lagunie 3??

22.0 DCI 150ph, automat 2008r warto?

Jakies szczegolne uwagi co do jednostki napedowej, skrzyni biegow?

Warto sie w to ladowac?

30k do wydania..

Napisano

> Witajcie, ja z kazika obok.

> Mozecie cos powiedziec o lagunie 3??

> 22.0 DCI 150ph, automat 2008r warto?

> Jakies szczegolne uwagi co do jednostki napedowej, skrzyni biegow?

> Warto sie w to ladowac?

> 30k do wydania..

Co prawda nie pomoge ale więcej info dostaniesz na forum Laguny ok.gif

Napisano

> 30k do wydania..

Hmmmm, nie wiem czy do 30kPLN znajdzie sie cos sensownego w takiej konfiguracji...

Silnik zbiera dobre opinieok.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmmm, nie wiem czy do 30kPLN znajdzie sie cos sensownego w takiej konfiguracji...

> Silnik zbiera dobre opinie

Wyczytalem ze zarlok z niej..10l w miescie lekko..potwierdzicie? mialem 1.9 jtd i bral 6-7 10 to przesada...chyba dam sobie spokoj.

Napisano

> Wyczytalem ze zarlok z niej..10l w miescie lekko..potwierdzicie? mialem 1.9 jtd i bral 6-7 10 to

> przesada...chyba dam sobie spokoj.

Fura waży pewnie z półtorej tony, silnik ponad dwa litry, 150 KM, więc dzyszka w mieście jest normalnym spalaniem wg mnie. Mi 1,9 JTD spalał 8-9 litrów, więc to jest jeszcze większe pojemnościowo.

Napisano

> Wyczytalem ze zarlok z niej..10l w miescie lekko..potwierdzicie? mialem 1.9 jtd i bral 6-7 10 to

Moja żona zimą w mieście spokojnie robiła 14l zlosnik.gif

A tutaj moje wynurzenia odnośnie spalania w mieście:

http://renaultlaguna.pl/forum/topic/97752-jakie-spalanie-laguna-iii-20-dci-aut/?p=8848583

Dla niezarejestrowanych:

Quote:

Mam to samo, byłem w ASO i mówią że wszystko OK, parametry idealne...

Po pierwsze zależy od miasta - w Warszawie spaliła mi średnio 8,5, w Białymstoku średnio 12 jeżdżąc normalnie (czyli razem z tłumem).

Po drugie zależy od długości trasy. Na krótkich 14-16 nie jest żadnym problemem. Na dłuższych przy delikatnej jeździe można zejść do ok 10-11.

Po trzecie zależy do tego czy silnik rozgrzany i klima i inne bajery (podgrzewanie siedzeń, szyb, dogrzewacz) pracują.

Po czwarte zależy od aktualnych warunków (korki, światła). Stanie na czerwonym podnosi spalanie, bo silnik przy automacie nie pracuje całkowicie "na luzie" tylko wciąż jest "załączony".

Po piąte - jak masz FAP i akurat zacznie się wypalać, to spalanie drastycznie rośnie (szczególnie przy pomiarach na krótkich dystansach).

Po szóste - rozgrzewanie silnika przed jazdą - z uwagi na działanie ogrzewanych szyb, podgrzewanych foteli i dogrzewacza wnętrza, zanim odśnieży się i oskrobie samochód, można spalić nawet 0,3 litra paliwa. Biorąc pod uwagę że przejechanie 3 km w mieście przy 10l/100km, to ok 0,3 litra, to razem z rozgrzaniem wychodzi 0,6, czyli łącznie 20l/100 km...

Po siódme - z pomiarów z dystrybutora wychodzi że spalanie jest ok 5-7% niższe niż z komputera.

I tak pewnego razu na trasie po mieście, gdzie maksymalne spalanie wyniosło 12,5 l/100 km (z zimnego startu), podczas powrotu wyniosło 7,2! :shock:

A tak przy okazji - ten model katalogowo ma spalanie 10l/100km w cyklu miejskim, a że producenci w katalogach zaniżają wyniki, to sądzę że te 12 w mieście to jednak norma...

Napisano

Moja 2.0 175 KM zjada w mieście (zakorkowanym!) 8.5, na trasie spada poniżej 7. Nie wiem jak jest z automatem, ale z teorii (wyczytanej na forum klubu Laguny) wynika, że lubi wypić sporo więcej, ale dużo zależy od stylu jazdy i poziomu zatłoczenia miasta w którym się poruszasz.

Napisano

> 30k do wydania..

Bezproblemowy diesel na łańcuchu, który powstał we współpracy z nissanem, bardzo fajne wyposażenie w wersji initiale. Długo się wahałem co kupić (mondeo, c5, passat) i po ponad pół roku z Laguną wiem, że dobrze wybrałem.

• 3 tygodnie później...
Napisano

skoro sie odhibernowalem to napisze dla potomnosci zlosnik.gif

mam takie, z tego rocznika, z tym silnikiem, z automatem

dziala, nie psuje sie, lac paliwo i jezdzic.

Padl mi czujnik cisnienia w kole i zaczyna niedomagac zamek/silownik centralnego w drzwiach kierowcy.

Nic innego sie nie dzialo.

Co do spalania to ja mam 8.1-8-5 co jak na taka mase auta i automat to nie jest zle. Z tym ze ja robie 70/30 miasta i trasy