Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Naświetlacz LED

Featured Replies

Napisano

Szukam naświetlacza LED z czujką PIR do ogrodu/tarasu - co możecie polecić? Chodzi o dobry współczynnik zuzycia prądu do mocy świecenia.

Ile lumenów zapewnia względną jasność? 2500?

Napisano

> Szukam naświetlacza LED z czujką PIR do ogrodu/tarasu - co możecie polecić? Chodzi o dobry

> współczynnik zuzycia prądu do mocy świecenia.

> Ile lumenów zapewnia względną jasność? 2500?

nie wiem jak z naświetlaczem ale ja kupiłem ostatnio ledy na całe mieszkanie.

i jestem zdumiony. GU10 380l a świecą lepiej niż 35W - dość porównywalnie do 50W (może deko słabiej ale mają większy kąt świecenie niż halogenek). 2500 to chyba dość dużo...

Napisano

> Szukam naświetlacza LED z czujką PIR do ogrodu/tarasu - co możecie polecić? Chodzi o dobry

Skoro interesuje Cię czujka PIR, to raczej nie będzie to służyło do oświetlania stołu podczas jedzenia, czy jakiegokolwiek innego długotrwałego oświetlenia np chodników, dobrze myślę?

Najpierw oceń ile minut/godzin to będzie świeciło w ciągu doby. Bo jeśli kilka minut w ciągu doby to na prawdę o wiele sensowniejszym rozwiązaniem jest kupno najzwyklejszej lampy halogenowej, bo ewentualne korzyści z ledów pojawią Ci się po 10-20 latach, albo nigdy.

Jeśli to ma służyć do długotrwałego oświetlenia, to z większością produktów jest niesamowita loteria - w tej samej cenie można kupić albo bardzo dobry produkt, albo totalną tandetę - po prostu trzeba przed kupnem zobaczyć jak to świeci. Pewność można mieć tylko kupując diody firm, które faktycznie badają swoje wyroby i je dopracowują np. choćby firma Cree.

Co do pytania o strumień świetlny lampy, to musisz najpierw zdecydować się jaki obszar ma ona oświetlać i jakiego efektu oczekujesz, tzn żeby dwie osoby na chodniku się nie zderzyły, czy żeby można było poczytać książkę.

Napisano

> Skoro interesuje Cię czujka PIR, to raczej nie będzie to służyło do oświetlania stołu podczas

> jedzenia, czy jakiegokolwiek innego długotrwałego oświetlenia np chodników, dobrze myślę?

> Najpierw oceń ile minut/godzin to będzie świeciło w ciągu doby. Bo jeśli kilka minut w ciągu doby

> to na prawdę o wiele sensowniejszym rozwiązaniem jest kupno najzwyklejszej lampy halogenowej,

> bo ewentualne korzyści z ledów pojawią Ci się po 10-20 latach, albo nigdy.

> Jeśli to ma służyć do długotrwałego oświetlenia, to z większością produktów jest niesamowita

> loteria - w tej samej cenie można kupić albo bardzo dobry produkt, albo totalną tandetę - po

> prostu trzeba przed kupnem zobaczyć jak to świeci. Pewność można mieć tylko kupując diody

> firm, które faktycznie badają swoje wyroby i je dopracowują np. choćby firma Cree.

Piszesz bo wiesz , czy tylko piszesz? niewiem.gif

Może rozwiń temat. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro interesuje Cię czujka PIR, to raczej nie będzie to służyło do oświetlania stołu podczas

> jedzenia, czy jakiegokolwiek innego długotrwałego oświetlenia np chodników, dobrze myślę?

> Najpierw oceń ile minut/godzin to będzie świeciło w ciągu doby. Bo jeśli kilka minut w ciągu doby

> to na prawdę o wiele sensowniejszym rozwiązaniem jest kupno najzwyklejszej lampy halogenowej,

> bo ewentualne korzyści z ledów pojawią Ci się po 10-20 latach, albo nigdy.

>

załóżmy ze koszt zakupu jest pomijalny - zwykły halogen to kilkadziesiąt zł a LED ~200zł;

to do nowego domu więc w gąszczu inych poważnych wydatków sam zakup lampy ginie;

psychologicznie bede sie lepiej czuł jak bede wiedział że byle wyjście do ogrodu nie wyzwala 400w zwykłego halogenu a tylko 60w LEDa zlosnik.gif

Napisano

> Piszesz bo wiesz , czy tylko piszesz?

> Może rozwiń temat.

Piszę, bo autor tematu ma bardzo dziwne i sprzeczne wymagania co do tej lampy i dopóki nie określi dokładnie do czego to ma służyć nie da się mu pomóc zlosnik.gif

Np "ile lumenów zapewnia względną jasność" - jak już to jasność, a właściwie natężenie oświetlenia zapewniają "luxy" czyli lumen/ powierzchnię. Odpowiednią jasność może zapewniać 5 luxów, 50 luxów, albo 150 luxów. Wszystko zależy od celu tego oświetlenia. To staram się wytłumaczyć, bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie autora dopóki nie poda więcej szczegółów.

Napisano
  • Autor

> Piszę, bo autor tematu ma bardzo dziwne i sprzeczne wymagania co do tej lampy i dopóki nie określi

> dokładnie do czego to ma służyć nie da się mu pomóc

> Np "ile lumenów zapewnia względną jasność" - jak już to jasność, a właściwie natężenie oświetlenia

> zapewniają "luxy" czyli lumen/ powierzchnię. Odpowiednią jasność może zapewniać 5 luxów, 50

> luxów, albo 150 luxów.

wszystkie dane jak w oryginalnym poście - ma wystarczająco oświetlić taras/ogród zeby mozna było dojść do szopy oddalonej o 8 metrów od lampy i zeby oswietlic intruza przechodzącego przez płot znajdujący sie 15m od lampy

wiem ze 400W halogen zrobi to bez problemu, ale chciałbym bardziej ekologiczną opcję stąd pytanie o LED

Napisano

Jak chcesz oświetlać ogród jednym źródłem światła, to musi być ono zamontowane dość wysoko - prawdopodobnie powyżej 6 metrów. Diody LED emitują światło z bardzo małej powierzchni, przez co muszą być umieszczane poza zasięgiem wzroku, aby nie powodować uciążliwego oślepiania ludzi.

Ja proponowałbym jednak skorzystać z większej ilości słabszych źródeł światła, np. stojacych lamp o wysokości około 1m, które świecą w dół. Zwróć uwagę, że jedno źródło światła będzie powodowało mnóstwo cienia za każdym stojącym elementem w ogrodzie.

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz oświetlać ogród jednym źródłem światła, to musi być ono zamontowane dość wysoko -

> prawdopodobnie powyżej 6 metrów. Diody LED emitują światło z bardzo małej powierzchni, przez

> co muszą być umieszczane poza zasięgiem wzroku, aby nie powodować uciążliwego oślepiania

> ludzi.

> Ja proponowałbym jednak skorzystać z większej ilości słabszych źródeł światła, np. stojacych lamp o

> wysokości około 1m, które świecą w dół. Zwróć uwagę, że jedno źródło światła będzie powodowało

> mnóstwo cienia za każdym stojącym elementem w ogrodzie.

w elewacji budynku mam przewód wyciągniety na ok 3 metrach powyzej tarasu, ogród jest pół metra ponizej tarasu i nie ma zadnych przeszkód (to szergówka więc nie poszalejesz "ogrodowo" - na teraz to bedzie trawnik)

wspomniana szopa jest przy jednym z boków ogrodu

Napisano

> wszystkie dane jak w oryginalnym poście - ma wystarczająco oświetlić taras/ogród zeby mozna było

> dojść do szopy oddalonej o 8 metrów od lampy i zeby oswietlic intruza przechodzącego przez

> płot znajdujący sie 15m od lampy

> wiem ze 400W halogen zrobi to bez problemu, ale chciałbym bardziej ekologiczną opcję stąd pytanie o

> LED

Jak ustawisz czujkę PIR tak, żeby łapała osobę oddaloną o 15 metrów, to będzie włączać się przy byle podmuchu wiatru. Wg mnie do Twoich celów są potrzebne przynajmniej dwa źródła światła, oba mogą być sterowane czujnikami ruchu. Jeden na chodnik do garażu, a drugi na płot/ ogród. No i lampa oświetlająca drogę 8 metrów nie może być przykręcona na wysokości 3 metrów, bo będzie świeciła prosto w oczy.

Napisano

Umieszczenie silnego, kierunkowego źródła światła w takim miejscu, spowoduje, że do domu będziesz wracał patrząc się na własne buty - właśnie przed tym próbuję Cię ostrzec. Lampa będzie powodować takie olśnienie, że patrzenie "na wprost" będzie nieprzyjemne, albo nawet bolesne.

Napisano
  • Autor

> Jak ustawisz czujkę PIR tak, żeby łapała osobę oddaloną o 15 metrów, to będzie włączać się przy

> byle podmuchu wiatru. Wg mnie do Twoich celów są potrzebne przynajmniej dwa źródła światła,

> oba mogą być sterowane czujnikami ruchu. Jeden na chodnik do garażu, a drugi na płot/ ogród.

> No i lampa oświetlająca drogę 8 metrów nie może być przykręcona na wysokości 3 metrów, bo

> będzie świeciła prosto w oczy.

jest tylko ogród i szopa - garaz i wejscie do domu jest z drugiej strony budynku, dlatego ta lampa ma miec dwie funkcje: oswietlic droge do szopy i oswietlic skoczka przez płot a przewód jest wyciągniety na 3 metrach i nic tego nie zmieni

zasadniczo to pytałem o producenta/zaufanego sprzedawce i "moc" naświetlacza LED do moich zastosowań ok.gif

Napisano

> wszystkie dane jak w oryginalnym poście - ma wystarczająco oświetlić taras/ogród zeby mozna było

> dojść do szopy oddalonej o 8 metrów od lampy i zeby oswietlic intruza przechodzącego przez

> płot znajdujący sie 15m od lampy

> wiem ze 400W halogen zrobi to bez problemu, ale chciałbym bardziej ekologiczną opcję stąd pytanie o

> LED

O ile naświetlacz led 50W by podołał, to czujka ruchowa zintegrowana z nim raczej 15m nie sięgnie.

Napisano
  • Autor

> Umieszczenie silnego, kierunkowego źródła światła w takim miejscu, spowoduje, że do domu będziesz

> wracał patrząc się na własne buty - właśnie przed tym próbuję Cię ostrzec. Lampa będzie

> powodować takie olśnienie, że patrzenie "na wprost" będzie nieprzyjemne, albo nawet bolesne.

to jaka powinna być "moc" LED zeby balans był odpowiedni: oswietlało i nie wypalało gałek ocznych? zlosnik.gif

Napisano

> to jaka powinna być "moc" LED zeby balans był odpowiedni: oswietlało i nie wypalało gałek ocznych?

Każda dioda LED dużej mocy oślepia, jeśli się na nią bezpośrednio patrzy.

Ogólnie jednak te źródła światła, jak i większość innych typów nie powinny świecić w oczy ludziom. No chyba, że jest to oświetlenie w miejscu, gdzie człowiek przebywa przez chwilę, to wtedy ewentualnie można tych zasad aż tak ściśle się nie trzymać, bo chwilę oślepiania można znieść.

Napisano

> nie wiem jak z naświetlaczem ale ja kupiłem ostatnio ledy na całe mieszkanie.

> i jestem zdumiony. GU10 380l a świecą lepiej niż 35W - dość porównywalnie do 50W (może deko słabiej

> ale mają większy kąt świecenie niż halogenek). 2500 to chyba dość dużo...

jakiej firmy kupiłeś?

jakiś link?

Napisano

Stawałem przed takim wyborem jak szukałem oświetlenia dla siebie do domku

wszystkie LED'owe naświetlacze jakie widziałem nie były akceptowalne dla mnie pod względem jasności

no może oprócz OSRAM NOXLITE, ale tutaj niestety cena trochę powaliła

w końcu skończyło się na halopaku Philips o mocy 105W

jest wystarczający jeśli chodzi o oświetlenia a czujkę dorobiłem sam

całkowity koszt wyszedł poniżej 50 pln czyli mniej niż 1/4 tego co za OSRAM

co do tej odległości to tak jak ktoś napisał

przy takim zasięgu byle co będzie odpalało oświetlenia

IMHO pomyśl o dwóch źródłach światła

drogę do szopy oświetliłbym najprostszymi słupkami LED podpinanymi pod czujkę

natomiast bliżej płoty zamontowałbym coś mocnego skierowanego na płot

Napisano
  • Autor

> Stawałem przed takim wyborem jak szukałem oświetlenia dla siebie do domku

> wszystkie LED'owe naświetlacze jakie widziałem nie były akceptowalne dla mnie pod względem jasności

> no może oprócz OSRAM NOXLITE, ale tutaj niestety cena trochę powaliła

> w końcu skończyło się na halopaku Philips o mocy 105W

> jest wystarczający jeśli chodzi o oświetlenia a czujkę dorobiłem sam

> całkowity koszt wyszedł poniżej 50 pln czyli mniej niż 1/4 tego co za OSRAM

> co do tej odległości to tak jak ktoś napisał

> przy takim zasięgu byle co będzie odpalało oświetlenia

> IMHO pomyśl o dwóch źródłach światła

> drogę do szopy oświetliłbym najprostszymi słupkami LED podpinanymi pod czujkę

> natomiast bliżej płoty zamontowałbym coś mocnego skierowanego na płot

ostatecznie mogę wyciągnąć zasilanie z szopy do drugiego zestawu "obserwującego" płot

a ten 105 W-atowy jaką powierzchnie/odległość oswietla?

Napisano

> a ten 105 W-atowy jaką powierzchnie/odległość oswietla?

Z mojego doświadczenia, to halopakiem 100W zamontowanym na wysokości 2m, jeśli skierujesz go nisko, to solidnie oświetlisz teren około 4 metrów od lampy. Jak ustawisz go dość płasko, to na odległości 15 metrów dasz radę zobaczyć chodzącą osobę, tylko że to będzie widoczny raczej zarys sylwetki, a nie np. twarz.

Na to jeszcze ma wpływ ogólne oświetlenie w danym terenie, tzn jak w nocy jest bardzo ciemno, to taki halopak subiektywnie oświetla większy teren.

Napisano

> ostatecznie mogę wyciągnąć zasilanie z szopy do drugiego zestawu "obserwującego" płot

> a ten 105 W-atowy jaką powierzchnie/odległość oswietla?

mogę Ci strzelić fotę, ale nie wcześniej jak za 2 dni,

na razie najbliższe nocki w pracy spędzam

oświetla u mnie podjazd plus dodatkowo sąsiadów plus pas chodnika /ulicy od frontu

w sumie jakieś 10 metrów na długość i mniej więcej tyle samo na szerokość, ale rozkład światła jest bardziej jak wycinek koła jeśli wiesz o czym mówię