Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne pytanko...

Featured Replies

Napisano

Mam puszkę ze światełkiem do łazienki i ubikacji, mogę z tej puszki poprowadzić też kabelek do światła w pokoju, do nowej puszki?

Czy muszę prowadzić nowy kabel od skrzynki gł.?

Napisano

> Mam puszkę ze światełkiem do łazienki i ubikacji, mogę z tej puszki poprowadzić też kabelek do

> światła w pokoju, do nowej puszki?

> Czy muszę prowadzić nowy kabel od skrzynki gł.?

Jeśli w sumie nie będzie zbyt dużego poboru, to można.

Ile już na tej linii wisi odbiorników - ile Wat pobierają? Jaki jest do tego bezpiecznik?

Napisano
  • Autor

> Jeśli w sumie nie będzie zbyt dużego poboru, to można.

> Ile już na tej linii wisi odbiorników - ile Wat pobierają? Jaki jest do tego bezpiecznik?

Łazienka i kibelek powiedzmy, że w szczycie ciągną 200W jeśli wszystkie światła zapalone...

Do pokoju pójdą 3 energooszczędne 12W

Napisano
  • Autor

> To IMO spokojnie można pociągnąć

A bezpiecznik to B6

Napisano
  • Autor

> To ~1kW wytrzyma

To jeszcze kuchnia/gniazdka... tu już instalacja zrobiona osobna linia i w pewnych sytuacjach wywala bezpiecznika...

Instalacja robiona kilka lat temu.

Stały pobór to duża chłodziarko/zamrażarka i wolno stojąca zamrażarka...

Do tego jak zmywarka zmywa w piekarniku coś się pichci i jak włączę czajnik bezprzewodowy to leci korek...

Bezpiecznik B16 tylko do gniazd kuchnia.

Radzę sobie i nie robię kawy jak piekę ciasto i zmywam gary grinser006.gif

Czy to normalne? jakieś rady?

Napisano

...

> Czy to normalne? jakieś rady?

Tak na szybko licząc, nie znając dokładnych parametrów sprzętu wychodzi ponad 20A, więc nic dziwnego że działa zabezpieczenie 16A.

Najlepiej pociągnąć nowy kabel, trzy fazy do kuchenki/piekarnika jeśli się da. Pozostałe odbiory tez rozbić na fazy i oddzielne zabezpieczenia. Lodówkę z zamrażarka można zgrupować bo to stosunkowo niewielki pobór.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> ...

> Tak na szybko licząc, nie znając dokładnych parametrów sprzętu wychodzi ponad 20A, więc nic

> dziwnego że działa zabezpieczenie 16A.

> Najlepiej pociągnąć nowy kabel, trzy fazy do kuchenki/piekarnika jeśli się da. Pozostałe odbiory

> tez rozbić na fazy i oddzielne zabezpieczenia. Lodówkę z zamrażarka można zgrupować bo to

> stosunkowo niewielki pobór.

> Pozdrawiam.

A jakby zabezpieczenie wymienić na 20A ?

Wywala tylko w konfiguracji jaką opisałem.

Napisano

> A jakby zabezpieczenie wymienić na 20A ?

> Wywala tylko w konfiguracji jaką opisałem.

Zabezpieczenie się dobiera do przekroju przewodów, które chroni przez przegrzaniem i zapaleniem, więc raczej tego bym nie doradzał.

Napisano

> A jakby zabezpieczenie wymienić na 20A ?

> Wywala tylko w konfiguracji jaką opisałem.

Jakie przewody?

Jeśli 2,5, to powinny dać radę.

Jeśli 1,5 to nie ryzykowałbym.

Ja u siebie dałem osobne przewody ze skrzynki do takich odbiorników jak piekarnik, pralka, terma i osobno na pozostałe gniazda w pomieszczeniach. Do tego osobno dla lodówki na małej różnicówce razem z alarmem, by działały nawet gdy pozostałe obwody zostaną rozłączone.

Napisano

> Do tego jak zmywarka zmywa w piekarniku coś się pichci i jak włączę czajnik bezprzewodowy to leci

> korek...

> Bezpiecznik B16 tylko do gniazd kuchnia.

> Radzę sobie i nie robię kawy jak piekę ciasto i zmywam gary

> Czy to normalne? jakieś rady?

Normalne, bo zwykle taki czajnik ma moc ~2200W, toż to prawie 10A, a gdzie reszta sprzętu...

Porada na szybko: przenieś czajnik do pokoju/przedpokoju/łazienki/gdzie chcesz - poza kuchnię biglaugh.gif

Bardziej poważnie to można by się pokusić o wymianę zabezpieczenia (pewnie popularny S) na 16A ale o charakterystyce C - to (ZTCP) 2,5-3,5 krotność prądu znamionowego... hmm.gif

Inna rzecz, która przychodzi mi do głowy - to modernizacja instalacji już istniejącej. Jeśli masz porobione tzw. okręgi, czyli początek łączy się z końcem - przewód "zatacza koło" po kuchni - wtedy można by to rozbić gdzieś w połowie i dołożyć drugie zabezpieczenie.

A w ogóle to wszystko zależy, czy masz jedną fazę, czy dysponujesz siłą?

Napisano

> Bardziej poważnie to można by się pokusić o wymianę zabezpieczenia (pewnie popularny S) na 16A ale

> o charakterystyce C - to (ZTCP) 2,5-3,5 krotność prądu znamionowego...

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Jakie przewody?

> Jeśli 2,5, to powinny dać radę.

> Jeśli 1,5 to nie ryzykowałbym.

> Ja u siebie dałem osobne przewody ze skrzynki do takich odbiorników jak piekarnik, pralka, terma i

> osobno na pozostałe gniazda w pomieszczeniach. Do tego osobno dla lodówki na małej różnicówce

> razem z alarmem, by działały nawet gdy pozostałe obwody zostaną rozłączone.

2.5mm

Jednak na razie dam sobie spokój... generalny remont za 2-3 lata.

Napisano

> Mam puszkę ze światełkiem do łazienki i ubikacji, mogę z tej puszki poprowadzić też kabelek do

> światła w pokoju, do nowej puszki?

Odpowiadając na to pytanie - możesz, z tego co pisałeś spokojnie wytrzyma.

Odnośnie reszty wątku i kuchni - nie ruszaj, jak się nie znasz.

Napisano

> Normalne, bo zwykle taki czajnik ma moc ~2200W, toż to prawie 10A, a gdzie reszta sprzętu...

> Porada na szybko: przenieś czajnik do pokoju/przedpokoju/łazienki/gdzie chcesz - poza kuchnię

> Bardziej poważnie to można by się pokusić o wymianę zabezpieczenia (pewnie popularny S) na 16A ale

> o charakterystyce C - to (ZTCP) 2,5-3,5 krotność prądu znamionowego...

> Inna rzecz, która przychodzi mi do głowy - to modernizacja instalacji już istniejącej. Jeśli masz

> porobione tzw. okręgi, czyli początek łączy się z końcem - przewód "zatacza koło" po kuchni -

> wtedy można by to rozbić gdzieś w połowie i dołożyć drugie zabezpieczenie.

> A w ogóle to wszystko zależy, czy masz jedną fazę, czy dysponujesz siłą?

Charakterystyka C:

zakres prądu znamionowego od 0,3 do 63 A ,

granica zadziałania wyzwalaczy termobimetalowych zawiera się od 1,13 do 1,45 krotności prądu znamionowego wyłącznika (temperatura odniesienia 30°C) ,

obszar zadziałania wyzwalaczy elektromagnesowych wynosi od 5 do 10 krotności prądu znamionowego wyłącznika ,

wyłączniki nadprądowe o charakterystyce C są przeznaczone do zabezpieczania przed skutkami zwarć i przeciążeń instalacji, w których zastosowano urządzenia elektroenergetyczne o dużych prądach rozruchowych ( silniki, transformatory).

image002.jpg

Przeanalizuj do czego służo powyższe bezpieczniki i jak dziłają ok.gif

I nie okręgi a zasilanie pierścieniowe ok.gif

Napisano

> A coś merytorycznie, oprócz grafiki?

Oczywiście, można również wstawić D, a co tam. A czy przewód wytrzyma ? Jaka jest moc przyłączeniowa ? Ogólny stan instalacji i osprzętu ? Jaki charakter obciązenia ? Czy impedancja pętli zwarcia pozwala na zainstalowanie takiego zabezpieczenia ?

Zanim zaczniesz doradzać coś, co może kogoś zabić bądź wywołać pożar, pomyśl.

Napisano

> Do tego osobno dla lodówki na małej różnicówce

> razem z alarmem, by działały nawet gdy pozostałe obwody zostaną rozłączone.

Mozesz wyjasnic? idea.gif

Napisano

> Mozesz wyjasnic?

Gdy wszystko jest na jednej różnicówce (lub 2-3), to jakaś drobna upływność, wilgoć, awaria i różnicówka zostanie wyłączona. Stąd lodówkę i alarm dałem na całkiem osobnej różnicówce. Mniejsze ryzyko, że po powrocie zastanę popsutą żywność w lodówce lub rozładowany akumulator w alarmie.

Napisano

> Gdy wszystko jest na jednej różnicówce (lub 2-3), to jakaś drobna upływność, wilgoć, awaria i

> różnicówka zostanie wyłączona. Stąd lodówkę i alarm dałem na całkiem osobnej różnicówce.

> Mniejsze ryzyko, że po powrocie zastanę popsutą żywność w lodówce lub rozładowany akumulator w

> alarmie.

O to jest dobra koncepcja 20.GIF