Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepis na marynatę - na słodko

Featured Replies

Napisano

Dobra, mam już dość czosnkowych, ziołowych, musztardowych, klasycznie słonych lub piekielnie meksykańskich marynat i przypraw.

Poproszę o sprawdzony i smaczny przepis na marynatę do mięsa drobiowego/wołowego/wieprzowego "na słodko" - przeznaczenie grill.

Kiedyś jadłem super żeberka z nutą miodową, ale ... dawno to było, żeberka nie były moje i składu marynaty nie znam.

Próbowałem taką odtworzyć na bazie miodu, ale mdłe to wyszło a posmaku miodowego nie miało wcale...

Dajecie, bo grila odpalam w czwartek, jutro czas na robienie marynaty i moczenie mięska przez noc, no to jak pomożecie...no!

Napisano

> Dobra, mam już dość czosnkowych, ziołowych, musztardowych, klasycznie słonych lub piekielnie

> meksykańskich marynat i przypraw.

> Poproszę o sprawdzony i smaczny przepis na marynatę do mięsa drobiowego/wołowego/wieprzowego "na

> słodko" - przeznaczenie grill.

> Kiedyś jadłem super żeberka z nutą miodową, ale ... dawno to było, żeberka nie były moje i składu

> marynaty nie znam.

> Próbowałem taką odtworzyć na bazie miodu, ale mdłe to wyszło a posmaku miodowego nie miało wcale...

> Dajecie, bo grila odpalam w czwartek, jutro czas na robienie marynaty i moczenie mięska przez noc,

> no to jak pomożecie...no!

Bo posmak, o którym mówisz to w dużej mierze chemia, której w domu nie masz i ciężko będzie uzyskać coś podobnego (*chyba ze to co jadłeś bylo robione w sposób czysto naturalny ).

Ja właśnie wrzuciłam do lodówki kurczaka na szaszłyki zamarynowanego w takiej marynacie:

3 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

sól

pieprz

3 ząbki czosnku

natka pietruszki

Co mi z tego wyjdzie powiem Ci jutro po obiedzie wink.gif

Żeby uzyskać dobry posmak miodowy wydaje mi się, że trzeba użyć bardzo aromatycznego miodu - ja miałam lipowy, więc raczej słaby. Może gryczany by był bardziej intensywny. Nie mam pojęcia akurat tutaj.

Napisano

Polecam sos Jack Daniels trochę roboty i składników trzeba włożyć ale efekt wart tego zachodu ok.gif

Napisano

> Dobra, mam już dość czosnkowych, ziołowych, musztardowych, klasycznie słonych lub piekielnie

> meksykańskich marynat i przypraw.

> Poproszę o sprawdzony i smaczny przepis na marynatę do mięsa drobiowego/wołowego/wieprzowego "na

> słodko" - przeznaczenie grill.

> Kiedyś jadłem super żeberka z nutą miodową, ale ... dawno to było, żeberka nie były moje i składu

> marynaty nie znam.

> Próbowałem taką odtworzyć na bazie miodu, ale mdłe to wyszło a posmaku miodowego nie miało wcale...

> Dajecie, bo grila odpalam w czwartek, jutro czas na robienie marynaty i moczenie mięska przez noc,

> no to jak pomożecie...no!

Robię od dłuższego czasu taką marynatę do żeberek,nikt nie narzekał,powiedzmy że na 1kg.

keczup najlepiej pikantny jakieś 150ml.

5 łyżeki miodu(najlepiej wielokwiatowy miód sobie roztop ,w garczku jak jest skrystalizowany)

2 łyżki sosu czosnkowego(lub świeży czosnek)

2 łyżki krem na miodzie z gorczycą

ostatnio dodaje pare kropelek piri -piri lub chili ale to niekoniecznie.

Marynować minimum dzień ,najlepiej 2.

Często przewracać na grilu żeby ci się nie spaliły.

Napisano

Żeberka robi się w coca-coli, pewnie słodkie wychodzą. smile.gif

Widziałem, że dodaje się też cynamon do mięs jako przyprawę, ale niekoniecznie w formie marynaty...

Napisano

> Polecam sos Jack Daniels trochę roboty i składników trzeba włożyć ale efekt wart tego zachodu

Niebo w gebie, ale nie marynowac w tym, tylko smarowac pod koniec pieczenia.