Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie parasola do barierki balkonowej

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś może jakieś doświadczenia, a może ktoś sam skonstruował jakieś mocowanie parasola do barierki balkonowej? Szukam koncepcji na coś co można samemu wykonać z rzeczy dostępnych w castoramie czy innym leroy'u.

Chodzi o to żeby mocowanie utrzymało taki parasol *(waga ok 15kg):

20874.jpg

Barierka standardowa jak w większości bloków - metalowy płotek zwieńczony u góry metalową rurą o przekroju kwadratowym.

Napisano

> Ma ktoś może jakieś doświadczenia

rozejrzyj się w dziale mocowania anten satelitarnych i innych - tam znajdziesz rozwiązanie

Napisano
  • Autor

> rozejrzyj się w dziale mocowania anten satelitarnych i innych - tam znajdziesz rozwiązanie

Dobra myśl ok.gif zerknełam na allegro ale niestety tam bardzo nieciekawe rozwiązania tylko. Może jedno mi się spodobało.

Napisano

> Dobra myśl zerknełam na allegro ale niestety tam bardzo nieciekawe rozwiązania tylko. Może jedno

> mi się spodobało.

Czego Ty szukałeś, że rozważasz jeszcze wygląd? To ma być obejma z prętu w kształcie litery "U", końce nagwintowane i na nie zakłada się "zamknięcie" obejmy i skręca nakrętkami. Ewentualnie można pomyśleć nad obejmami paskowymi.

Co do wytrzymałości, to nie możesz patrzeć na to, że parasol waży 15 kg, tylko oprócz wiatru istotne jest zmęczenie materiału, bo wyginane na zmianę w kilka stron obejmy, gdy będą zbyt słabe po pewnym czasie pękną. No i ta waga parasola tak na prawdę nic nie znaczy, bo równie dobrze może on się przewrócić z podstawą ważącą 100kg, bo tu nie liczy się sił liniowych, tylko momenty sił.

Napisano
  • Autor

> Czego Ty szukałeś, że rozważasz jeszcze wygląd? To ma być obejma z prętu w kształcie litery "U",

> końce nagwintowane i na nie zakłada się "zamknięcie" obejmy i skręca nakrętkami. Ewentualnie

> można pomyśleć nad obejmami paskowymi.

Po pierwsze to nie szukałeś tylko szukałaś. Tak się składa, że oprócz tego, że jestem inżynierem, to jestem też kobietą i zwracam uwagę na wygląd. Przeglądajac oferty w internecie znalazłam mocowania wyglądające jak akcesoria w szpitalu ortopedycznym, a tego chciałabym uniknąć. Jak to ma wyglądać w zamyśle wiem, to co napisałes - ok - ale pytam o konkretne zdjęcie, schemat - jeśli ktoś coś takiego już robił - dla ułatwienia sobie sprawy.

> Co do wytrzymałości, to nie możesz patrzeć na to, że parasol waży 15 kg, tylko oprócz wiatru

> istotne jest zmęczenie materiału, bo wyginane na zmianę w kilka stron obejmy, gdy będą zbyt

> słabe po pewnym czasie pękną. No i ta waga parasola tak na prawdę nic nie znaczy, bo równie

> dobrze może on się przewrócić z podstawą ważącą 100kg, bo tu nie liczy się sił liniowych,

> tylko momenty sił.

Spokojnie. Obecnie siedzę w inżynierii materiałowej i wiem jaką to ma mieć wytrzymałość. Waga była podana orientacyjnie - bo rozrzut mas parasoli też jest całkiem spory i można mieć parasol ktory wazy 2kg a nie 15kg. Ale dziękuję za cenne uwagi koledze.

Napisano

> Dobra myśl zerknełam na allegro ale niestety tam bardzo nieciekawe rozwiązania tylko. Może jedno

> mi się spodobało.

zdefiniuj przekroje barierki i parasola - jak wdie rurki to rozwiązanie znajdziesz gotowe

gorzej jak dwa kwadraty , albo kwadrat z rurka

Napisano
  • Autor

> zdefiniuj przekroje barierki i parasola - jak wdie rurki to rozwiązanie znajdziesz gotowe

> gorzej jak dwa kwadraty , albo kwadrat z rurka

No wlasnie kwadrat i rurka ... fi nie znam bo go jeszcze nie mam grinser006.gif

Napisano

> No wlasnie kwadrat i rurka ... fi nie znam bo go jeszcze nie mam

proszę bardzo tylko musisz ten ceownik odwrócić i dobrać ewentualnie rozmiar

Napisano
  • Autor

> proszę bardzo tylko musisz ten ceownik odwrócić i dobrać ewentualnie rozmiar

Z tym może być cięzko, barierka o przekroju kwadratowym jest dość gruba ( ok 5cm), więc żeby odwrócić ceownik potrzebowałabym b. szeroką tę część zakotwiczaną na barierce.

Napisano

> Ma ktoś może jakieś doświadczenia, a może ktoś sam skonstruował jakieś mocowanie parasola do

> barierki balkonowej?

Coś tam już skonstruowałem, np. barierkę balkonową właśnie biglaugh.gif najazdy pod auto, łóżko piętrowe dla dziewczynek, drabinę i ostatnio regał w stylu retro - "kuty" z tralek balkonowych hehe.gif i to wszystko ze stali spineyes.gif270751858-jezyk.gif

To, co napiszę - na pewno kupisz, ale będzie wymagało użycia spawarki, za to będzie wystarczająco mocne bez jakiegokolwiek przeliczania biglaugh.gif

I tak: skoro zwieńczeniem balustrady jest rura kwadratowa, to (dla mnie - nie inżyniera) oczywistym i naturalnym jest użycie odcinka kątownika i rurki - bo domyślam się, że "noga" parasola jest okrągła?

I dalej: masz dwa sposoby montażu: kątownik od góry/boku i na nim rurka na sztorc lub kątownik też od góry/boku i do jego boku przyspawana rurka.

Druga opcja po wprowadzeniu niezbędnych dodatków umożliwiała by regulowanie wysokości zamocowania parasola.

Całość do balustrady można przymocować stosownymi obejmami już gotowymi, lub w razie ich braku użyć kawałków płaskownika, śrub itd.

Inna opcja to kątownik pospawany z płaskownikiem zamiast rurki i użycie objemek w kształcie "U" - też będzie OK.

W razie czego służę materiałem i spawarką zlosnik.gifwaytogo.gif

Napisano

> Z tym może być cięzko, barierka o przekroju kwadratowym jest dość gruba ( ok 5cm), więc żeby

> odwrócić ceownik potrzebowałabym b. szeroką tę część zakotwiczaną na barierce.

to jest na rurkę pirazyoko 2 cale więc dasz radę , kwestia tylko czy pręt będzie odpowiednio długi żeby złapał rurkę i kwadrat - ale to można przedłużyć tulejkami i dokończyć śrubami

Napisano

Ja mam coś takiego.

Dwie dziurki na śruby M6 w, jak to nazwałaś płotku metalowym i trzyma.

Na zimę wykręcasz i nie ma prawie śladu.

uchwyt-pojedynczy-bez-gumy-do-rur-stalowych-2cale-2-sztuki-413861.jpg

Napisano

> No wlasnie kwadrat i rurka ... fi nie znam bo go jeszcze nie mam

uchwyt-mocowania-do-rur-do-anten-technisat-2883402769.jpg

http://wieszak.com.pl/2012/12/20/uchwyt-mocowania-do-rur-do-anten-technisat/

Jak masz małe zacięcie techiczne, to można uchwyt jeszcze zmodyfikować dodając do niego drugą parę otworów obejmującą balustradę z obydwu stron. Wygląd można poprawić malując uchwyt pod kolor parasola/barierki. Może nie zaprojektował tego Dior, ale na pewno parasol nie odleci i nie potrzeba nawiercać ani balustrady ani parasola. Dla ochrony parasola można podłożyć kawałek gumy w uchwyt.

Co więcej, w części okrągłej jest nacinany, co zapobiegnie obrotowi parasola wskutek wiatru - a ramię tam jest dość duże.