Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do posiadaczy silnika X20XEV. Dziwne wskazania bagnetu oleju

Featured Replies

Napisano

Czy u kogoś też tak jest, że bagnet oleju, a dokładnie to podziałka po jednej stronie jest w oleju np w połowie min/max, a po drugiej stronie jest cała sucha? Bo ja nie wiem czy to tak powinno być sick.gif

Pytam bo dzisiaj na kompie pojawił się "Oelstang prufung" czyli niski poziom oleju. Jak patrzyłem na bagnet to było jak piszę wyżej. Dolałem litra i dalej na jednej stronie jest olej, a na drugiej czysto.... ostrzeżenie znikło, ale mam obawy, że jeżdżę na poniżej minimum czyli sugeruję się suchą stroną bagnetu, a co jeśli druga strona pokazuje prawidłowo i przedobrzeję w ilości oleju?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Cudów nie ma. Jeśli w chwili pomiaru, auto stało w poziomie, bagnet był w prawidłowej pozycji, i jest suchy, ojeju nie ma. Druga strona, może gdzieś ocierać przy wyjmowaniu i jest zaolejona.

Napisano

A jesteś pewny co do tego że bagnet jest właściwy? Znam takie przypadki, że bagnet pochodził od innego auta smile.gif

Poza tym rozgrzej auto, stań na równej nawierzchni, zgaś silnik i poziom sprawdź po jakichś 10 minutach.

Napisano

> Czy u kogoś też tak jest, że bagnet oleju, a dokładnie to podziałka po jednej stronie jest w oleju

> np w połowie min/max, a po drugiej stronie jest cała sucha?

Do tego stopnia to nie, ale różnica we wskazaniu poziomu jest i w silniku z12xe. Tłumaczę to tym, że bagnet nie wchodzi do miski pod kątem prostym. Jeśli konstrukcja bagnetu na to pozwala, to w pozycji roboczej obróć go dokoła osi - o 360* lub więcej, jeśli chcesz biglaugh.gif i wtedy zobacz, co pokaże.

Napisano
  • Autor

> Cudów nie ma. Jeśli w chwili pomiaru, auto stało w poziomie, bagnet był w prawidłowej pozycji, i

> jest suchy, ojeju nie ma. Druga strona, może gdzieś ocierać przy wyjmowaniu i jest zaolejona.

> Cudów nie ma. Jeśli w chwili pomiaru, auto stało w poziomie, bagnet był w prawidłowej pozycji, i

> jest suchy, ojeju nie ma. Druga strona, może gdzieś ocierać przy wyjmowaniu i jest zaolejona.

i tak rzeczywiście było ok.gif

jak z 5 razy z rzędu wyciągałem bagnet i go wycoerałem to stawał się coraz bardziej suchy. Dolałem kolejnego litra (w sumie 2 litry) i olej po obu stronach pojawił się na minimum

a teraz pytanko do wszystkich. U mnie miska chyba ma 4.5 (jak odróżnić miski? ma ktoś zdjęcie albo opis jaka jest różnica między tą większą a mniejszą miską? Zajrzę pod auto i zobaczę jaką mam) jeśli wleje się te 4.5 litra do silnika, to komunikat oelstand prufung przy jakiej ilości się pojawia?

Napisano
  • Autor

> A jesteś pewny co do tego że bagnet jest właściwy? Znam takie przypadki, że bagnet pochodził od

> innego auta

> Poza tym rozgrzej auto, stań na równej nawierzchni, zgaś silnik i poziom sprawdź po jakichś 10

> minutach.

a jakiej długości powinno być do x20xev?