Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hak holowniczy w MW - prośba o porady

Featured Replies

Napisano

Witam,

Noszę się z zamiarem montażu haka holowniczego w moim MW. Czy ktoś już ma doświadczenie w doborze haka i wyborze warsztatu w Warszawie który to zamontuje ? Z tego co wiem, to potrzebna jest jakaś wiązka która będzie współgrać z siecią CAN . Czy zderzak w MW trzeba mocno wycinać, czy to wycięcie jest potem widoczne i ...jaki jest mniej więcej całkowity koszt takiej "imprezy"?;)

Pozdrawiam i z góry dzięki:)

Napisano

> Witam,

> Noszę się z zamiarem montażu haka holowniczego w moim MW. Czy ktoś już ma doświadczenie w doborze

> haka i wyborze warsztatu w Warszawie który to zamontuje ? Z tego co wiem, to potrzebna jest

> jakaś wiązka która będzie współgrać z siecią CAN . Czy zderzak w MW trzeba mocno wycinać, czy

> to wycięcie jest potem widoczne i ...jaki jest mniej więcej całkowity koszt takiej

> "imprezy"?;)

> Pozdrawiam i z góry dzięki:)

Z tego co ja się orientowałem to zdarzak trzeba kosmetycznie podciąć, raczej nie widoczne na pierwszy rzut oka.

Jeśli nie chcesz robić sam (a to duży błąd) licz się z tym że przy montażu trzeba wiercić przez podłużnice, i żaden warsztat nie zabezpieczy otworu tylko skręci i tyle... za 2 lata ci tam wyjdzie ruda, na 5 bedzie strach coś ciągnąć.... wink.gif

Napisano

Nie wiem czy akurat CAN jest tam do czegos potrzebny, ja mam hak westfalia czy jakos tak i on ma taki modul ktory na moj gust pelni role przekaznikow i po prostu osobno zasila obwody przyczepy zeby nie obciazac instalacji oswietlenia w samochodzie. A pojawienie sie napiecia na zasilaniu ktorejs z zarowek jest traktowane przez modul jako sygnal sterujacy.

Przy moim haku zderzak nie jest chyba wogole podciety.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie chcesz robić sam (a to duży błąd) licz się z tym że przy montażu trzeba wiercić przez

> podłużnice, i żaden warsztat nie zabezpieczy otworu tylko skręci i tyle...

Wiem, i martwią mnie trochę te podłużnice. Mam taki plan, żeby poprosić w warsztacie, coby zabezpieczyli, nawet dać im jakiś preparat do tego. Nie chcę montować sam bo nie mam doświadczenia ani warunków do tego. slę, że jak ładnie poproszę w warsztacie i jesli będe przy tym to zabezpieczą to. Jeszcze podpytam znajomego blacharza jak to zrobić, aby nie zaczęło korodować.

A czty są takie modele haków które nie wymagają wierdzenia w podłużnicy?

Napisano

Montowałem u siebie z 5 lat temu i nie przypominam sobie, żebym wiercił. Zderzak podcięty od samego spodu więc nic nie widać. Moduł elektryczny podłączałem.

Napisano
  • Autor

> Montowałem u siebie z 5 lat temu i nie przypominam sobie, żebym wiercił. Zderzak podcięty od samego

> spodu więc nic nie widać. Moduł elektryczny podłączałem.

Hmm, a ten moduł elektryczny...to podłączałeś moduł który zapewnia hakowi niezależne zasilanie, pomijająć sieć CAN? czy moduł który integruje hak z CAN'em ? Jak bęzie dla auta lepiej? pominąć CAN czy integrować z CANem?

Pzdr.

Napisano

Nie było żadnej potrzeby "integracji" z CANem i jakiegoś dopisywania. Chodzi o sterowanie żarówkami w przyczepie bez obciązania oryginalnej wiązki bo wtedy mogłoby wywalić błąd. Z wiązki idzie tylko niskoprądowy sygnał do modułu, a ten przez własne przekaźniki ( albo elementy elektroniczne,.. nie pamiętam ) daje prąd na przyczepę.

Ciekawostka - jak pojechałem na badanie techniczne to oni podłączyli taki swój tester i stwierdzili, że oświetlenie nie działa. Bo taki tester nie współpracuje z modułem. Dopiero pojechałem do NORAUTO, kupiłem belkę na bagażnik rowerowy ze światłami, z tym pojechałem do SKP pokazać, że działa i ponownie do NORAUTO oddać belkę. W SKP mieli nietęgie miny, że ich tester to bubel.