Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

luz półosi

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy półośka może mieć luz? Oddawałem auto na wymianę sprzęgła i simmeringu wału korbowego od strony koła zamachowego. Po wymianie ze sprzęgłem jest wszystko ok, ale w zamian mam dobiegające stuki z luźnych półosi (moim zdaniem). Stuki słychać przy zmianie biegu i puszczeniu sprzęgła. Nie jest to bardzo głośny stuk, ale irytujący. Najważniejsze że wcześniej go nie było. Nie występuje on zawsze ale dosyć często, najczęściej w przypadku skręconych kół(skrzyżowanie, zakręt) i zmianie biegów w tym czasie.

Obrazowo jak złapię półoś zaraz przy skrzyni to mogę pociągnąć ją kilka mm do siebie - słychać wtedy stuk, jak również mogę ją przesunąć do góry i w dół, też po kilka mm. Prawa i lewa objawy takie same.

Co jest przyczyną takich luzów i stuków? sick.gif

Pozdrawiam

Napisano

Z opisu wnioskuję, że chodzi Ci o luz czopa przegubu wewnętrznego w miejscu wejścia do skrzyni, a nie samej półosi. Wspomniane luzy występują w tym miejscu.

Napisano
  • Autor

hmm dokładnie tak, o to mi chodzi. Ale ten luz może być aż tak duży?? Kilka mm ? Nawet gdy to złapie ręką i odciągnę to słychać stuk.

Napisano

Stuka pierścień osadczy o satelitę mechanizmu różnicowego.

Taka konstrukcja.

Napisano

> Stuka pierścień osadczy o satelitę mechanizmu różnicowego.

> Taka konstrukcja.

Skąd on to wszystko wie shocked.gif ?

Napisano

Nie na darmo - inżynier cool.gif

Napisano
  • Autor

To ja chyba nie mam więcej pytań. icon_eek.gif Niech sobie stuka. Może przez skrzypiące sprzęgło wcześniej tego nie słyszałem. Szacunek Orochimaru za wiedzę. Dzięki smile.gif

Napisano

Ostatnio podjechala Astra G, tez mial stuki i luz na polosce tej dluzszej - skonczylo sie wymiana przegubu wewnetrznego - tego od skrzyni.

U niego luzy spowodowane byly brakiem calkowitym sprzezyny dopychajacej - chyba ja zmielilo grinser006.gif