Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Włącznik świateł mijania

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie odnośnie tego włącznika.

Nie działał mi więc go rozebrałem ale ponieważ za szybko chciałem go zrobić cos mi ze środka wystrzeliło i teraz mam problem ze złożeniem.

Kupię raczej nowy ale chciałem się podpytać które styki zewrzeć w gnieździe włącznika żeby mieć światła mijania po kluczyku?

Mam kawałek do sklepu i chciałbym dojechać samochodem stąd moje pytanie.

Pozdrawiam

Napisano

> które styki zewrzeć w gnieździe włącznika żeby mieć światła mijania po kluczyku?

Pierwsza część pytania jest prosta: aby zaświeciły się światła mijania należy zapodać napięcie na przewód biało-żółty kostki wyłącznika. Jeśli do tego mają być światła pozycyjne z tyłu i z przodu, to dodatkowo na przewody szaro-czarny i szaro-czerwony (są oba spięte w jeden konektor)

Druga część jest trudniejsza, bo w wyłączniku nie ma źródła prądu "po stacyjce" takiego, które wystarczałoby do zasilenia z niego żarówek świateł mijania . Występuje co prawda podświetlenie wyłącznika, i ono jest "po stacyjce", ale marne to źródło, bo z bezpiecznika F7, a on jest 10A.

Więc albo pociągniesz dłuższy przewód z innego, bardziej wydajnego źródła po stacyjce, albo zewrzesz wspomniane wyżej przewody z przewodem czerwonym w kostce włącznika i będziesz miał "permanentne" światła wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Co do samego włęcznika to prawdopodobnie kuleczki zrobiły pa pa ale jak by coś może przy składaniu pomoże materiał KLIK