Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kotwa sufitowa z haczykiem

Featured Replies

Napisano

moja żona, zażyczyła sobie na balkonie taką huśtawkę (mnie więcej):

brasil_r2.jpg

póki co, zamocowałem ją na haku huśtwkowym:

kolkek_hakhustawkowy_2.jpg

gdzie b= 80mm, c=12mm - kołek plastikowy

jak dla mnie jest to mega lipa

szukam lepszego rozwiązania

np:

ekorre-hak-do-hustawek.jpg

klik

412-412-thickbox.jpg

co polecacie ?

wywiercony mam już otwór o śr=12mm

Napisano

każda kotwa mechaniczna w tym przypadku będzie lepsza niż kołek plastikowy a sposób montażu ma już mniejsze znaczenie, czyli czy umocujesz te uszy za pomocą tej kotwy czy użyjesz kotwy z hakiem tak samo będzie działać.

Napisano
  • Autor

> każda kotwa mechaniczna w tym przypadku będzie lepsza niż kołek plastikowy a sposób montażu ma już

> mniejsze znaczenie, czyli czy umocujesz te uszy za pomocą tej kotwy czy użyjesz kotwy z hakiem

> tak samo będzie działać.

czyli tak jak myślałem, taka metalowa hmm.gif

Napisano

> czyli tak jak myślałem, taka metalowa

Są też kotwy chemiczne (droga impreza). Coś w rodzaju żywicy w którą wkręcasz wkręt na mokro i po jakimś czasie to wszystko zastyga na stałe.

Napisano
  • Autor

> Są też kotwy chemiczne (droga impreza). Coś w rodzaju żywicy w którą wkręcasz wkręt na mokro i po

> jakimś czasie to wszystko zastyga na stałe.

kupię chyba coś w rodzaju:

hak-na-sufit-sufitowy-ma_557.jpg

i przykręcę to na dwie kotwy metalowe (jest sens na cztety?) smile.gif

Napisano

> co polecacie ?

Przy takim wahliwym mocowaniu w zasadzie 100% pewności daje tylko otwór na wylot i na górze porządna sztaba z otworem i nakrętka zlosnik.gif. Plastikowy kołek odpada, metalowa kotwa może wytrzyma, ale na wszelki wypadek nie huśtajcie się na tym za mocno grinser006.gif.

Napisano

> kupię chyba coś w rodzaju:

> i przykręcę to na dwie kotwy metalowe (jest sens na cztety?)

Zależy jaka masa? ;-)

Normalnie, jedna metalowa kotwa 100/12mm, w żelbet wytrzyma bezpiecznie kilkaset kg.

No ale ja tam nie wiem zlosnik.gif

Napisano

> Normalnie, jedna metalowa kotwa 100/12mm, w żelbet wytrzyma bezpiecznie kilkaset kg.

Statycznie wytrzyma, ale pamiętaj że tutaj będzie się kiwać zlosnik.gif.

> No ale ja tam nie wiem

Ja tam swoje wiem grinser006.gif.

Napisano

> Przy takim wahliwym mocowaniu w zasadzie 100% pewności daje tylko otwór na wylot i na górze

Powiedz to sąsiadowi własicielowi balkonu z góry grinser006.gif

Napisano

> czyli tak jak myślałem, taka metalowa

Tak jest ok.gif tylko trzeba dobrze ją wbić i skręcić ok.gif

Napisano

> Statycznie wytrzyma, ale pamiętaj że tutaj będzie się kiwać .

> Ja tam swoje wiem .

jak dobrze dobierze kotwę na ściananie i wyrywanie to że się bedzie "kiwać" jak to powiedziałeś nie ma znaczenia. Byleby jak najkrótszy fragment kotwy pracował na zginanie.

Mechaniczna Hilti albo Fischer i gra muzyka.

Napisano

> moja żona, zażyczyła sobie na balkonie taką huśtawkę

A ta huśtawka była już testowana, czy tylko widziana na zdjęciu? bo z mojego doświadczenia to nie ma ani trochę wygody hamaka - za mała powierzchnia na której się siedzi i cały materiał solidnie ściska siedzącego w nim osobnika. Z nogami tez nie wiadomo co zrobić, jak się na tym siedzi. No chyba, że dla mniejszych i lżejszych osób jest to wygodniejsze, ale raczej wątpię.

Napisano

> mała powierzchnia na której się siedzi i cały materiał

> solidnie ściska siedzącego w nim osobnika. Z nogami tez nie wiadomo co zrobić,

Wiesz, tym to już się będzie zajmował kolega autor wątku, on już najlepiej wie, co zrobić z nogami osoby huśtającej się... biglaugh.gifhehe.gifhehe.gifoink.gif są młodzi, chcą spróbować czegoś innego... 270747800-sex.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

Napisano

> co polecacie ?

> wywiercony mam już otwór o śr=12mm

Średnica nie ma aż takiego znaczenia, zawsze można dać większe wiertło biglaugh.gif

Jeśli ma to być OK, to tylko kołek całostalowy (inaczej w koszulce stalowej) - taki, jaki pokazałeś na fotce, ale dałbym bez tego otwartego haka, zaś na wystający fragment gwintu nakręcił nakrętkę oczkową

286938166-nakr%EAtkaoczkowa.jpg

z jak największą podkładką - wtedy masz pewność, że kołek nie będzie pracował na zginanie, lecz jedynie na wyrywanie.

Co do średnicy kołka - sam na takich całostalowych mocowałem balustradę na balkonie - dostałem takie, jak chciałem - fi 20, są dość mocne... biglaugh.gifhehe.gifwaytogo.gif

Napisano

Ja mam kotwe metalowa i w zupelnosci wystarza, nie urwala sie nawet pod wspolnym ciezarem.