Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słupek - pomysł potrzebny

Featured Replies

Napisano

Mam takowe małe gazony:

3710_gazon.jpg

W ich środku muszę postawić słupek (rurka alu fi20) o wysokości 1m i zalać go betonem. Czyli robię słupek z podstawą.

Mam takich słupków do zrobienia kilkanaście.

Jak hurtowo ustawić równo słupki w gazonach, żeby mi się nie poprzesuwały podczas zalewania betonem? hmm.gif

Napisano

> Mam takowe małe gazony:

> W ich środku muszę postawić słupek (rurka alu fi20) o wysokości 1m i zalać go betonem.

> Jak hurtowo ustawić równo słupki w gazonach, żeby mi się nie poprzesuwały podczas zalewania

> betonem?

Widzę 2 rozwiązania, lecz może ktoś wpadnie na inne biglaugh.gif

Więc tak: jeśli długość rurki nie jest jeszcze ustalona, czyli nie jest pocięta na odcinki i możesz zrobić je o 2 cm dłuższe, lub też mogą mieć 98cm w górę - to wtedy w desce wywiercił bym otwory fi 20, do nich wtykam rurki, do tego jakiś "wypełniacz - zatyczka" również z takim otworkiem, żeby zaprawa nie uciekła (chyba że deska/fragmenty płyty pilśniowej/OSB/jakiejkolwiek będą na tyle duże). Po utwardzeniu zaprawy wystający fragment odcinasz, jeśli nie przeszkadza, to zostawiasz.

Wersja nr 2 to również deska lub inna płyta (j.w.), lecz w niej trzeba by umocować "kołki" o średnicy takiej, jaką rurka ma w środku. Dalej już prosto: rurki na kołki, uszczelnienie, zaprawa i gotowe.

Napisano

> Mam takowe małe gazony:

> W ich środku muszę postawić słupek (rurka alu fi20) o wysokości 1m i zalać go betonem. Czyli robię

> słupek z podstawą.

> Mam takich słupków do zrobienia kilkanaście.

> Jak hurtowo ustawić równo słupki w gazonach, żeby mi się nie poprzesuwały podczas zalewania

> betonem?

Taki kawał betonu i rureczka alu 20mm? Spora dysproporcja wytrzymałości i ciężaru.

Co do metody to nasuwa mi sie podobny pomysł do podanego przez Romano11: Od spodu betoniaka deska z wbitym gwoździem , gwóźdź wypada w środku betoniaka. Rurke wkładamy na gwóźdź, zalewamy betonem, a od góry nakładamy drugą deskę z otworem 20mm. Górną deskę, jeśli okaże się za lekka można czymś dociążyć. Pijemy piwo i czekamy na stwardnienie betonu.