Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klucz dynamometryczny mam i ja.

Featured Replies

Napisano

W końcu zdecydowałem się na zakup klucza dynamometrycznego. Nosiłem się z tym zamiarem już bardzo długo i wreszcie kupiłem.

Marka "Modeco", która nic mi nie mówi. Cena 137zł. Kupiłem normalnie w sklepie. Patrząc na ceny w internecie to ten sam klucz kosztuje przeważnie więcej, nie licząc przesyłki.

Zakres od 24Nm do 210Nm.

Jak na razie trochę już popracował i działa.

Przydałby się jeszcze jakiś mały klucz dynamometryczny ale to za jakiś czas.

286943179-Klucz.jpg

post-54103-14352520523502_thumb.jpg

Napisano

Mam coś takiego, ogólnie jest ok, ale do dokręcania wyższym momentem. Wg mojej oceny dokręcanie momentem z minimalnego zakresu tego klucza nie jest zbyt dokładne, może to tylko moje zdanie, ale warto siłę dokręcenia porównać z jakimś lepszym produktem, żeby mieć jakiś pogląd na to, ja niestety nie mam takiej możliwości.

Napisano

> W końcu zdecydowałem się na zakup klucza dynamometrycznego. Nosiłem się z tym zamiarem już bardzo

> długo i wreszcie kupiłem.

> Marka "Modeco", która nic mi nie mówi. Cena 137zł. Kupiłem normalnie w sklepie. Patrząc na ceny w

> internecie to ten sam klucz kosztuje przeważnie więcej, nie licząc przesyłki.

> Zakres od 24Nm do 210Nm.

> Jak na razie trochę już popracował i działa.

> Przydałby się jeszcze jakiś mały klucz dynamometryczny ale to za jakiś czas.

Czytałeś moje ostatnie pytanie o działanie klucza? Twój też tak ma czy jest normalnie?

Napisano

Pamiętaj aby po skończonej pracy wyluzować tę nakrętkę/blokadę i "wyzerować" klucz

Napisano

Modeco chyba w NOMI mają o ile kojarzę...

Mam podobnej konstrukcji klucz Honitona, cóż... działa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Modeco chyba w NOMI mają o ile kojarzę...

> Mam podobnej konstrukcji klucz Honitona, cóż... działa

Jak tak oglądałem te klucze to pewna ich grupa jest wręcz identyczna. Różnią się chyba tylko drobnymi detalami i naklejką producenta.

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj aby po skończonej pracy wyluzować tę nakrętkę/blokadę i "wyzerować" klucz

Wiem, wiem. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Czytałeś moje ostatnie pytanie o działanie klucza? Twój też tak ma czy jest normalnie?

Jakie pytanie i kiedy? I co ma mieć ten klucz?

Napisano
  • Autor

> tutaj masz wątek > Jakie pytanie i kiedy? I co ma mieć ten klucz?

Mój klucz ma dwie skale, jedna jakaś dziwna, a druga Nm i z tej drugiej Nm korzystam. W instrukcji klucza napisali, że ma tam jakieś klika procent tolerancji także myślę, że każde dokręcanie kluczem dynamometrycznym daje tylko w miarę równomierne dokręcenie wszystkich śrub jednakowo.

Napisano

No i co? Chwalisz się czy żalisz? Mamy współczuć, czy zazdraszczać? Niespecjalnie rozumiem sens zakładania takiego tematu w dodatku na MK. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mój klucz ma dwie skale, jedna jakaś dziwna, a druga Nm i z tej drugiej Nm korzystam. W instrukcji

> klucza napisali, że ma tam jakieś klika procent tolerancji także myślę, że każde dokręcanie

> kluczem dynamometrycznym daje tylko w miarę równomierne dokręcenie wszystkich śrub jednakowo.

No tak, ale czy ustawianie tego Twojego klucza jest łatwe, czy ma dziwną skalę, która się rozjeżdża wraz z obracaniem pokrętła?