Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Emmegas + lo.gas = strzelanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakieś kilkanaście tys km temu regenerowałem samodzielnie partowniki ml 94, potem była regulacja u gaziarza ale niestety jemu też nie udało się podpiąc mojego sterownika logas flash pod kompa więc ustawił wsyzstko śrubą na analizatorze spalin.

Od jakiegoś dłuższego czasu borykam się ze strzałami w kolektor, szczególnie wtedy gdy są małe obroty a ja depne do podłogi - silnik dostaje duże obciążenie i momoentalnie strzela. Gdy powoli się wkręcam na obroty czasem szarpnie ale się udaje się wejść na wysokie obroty i dalej jest powiedzmy ok. Próbowałem podregulować sam ale kończy się to z następującym skutkiem: jak, odkręcam śrubę od momemntu w którym silnik zaczyna się dławić + 1-2obroty , dodam szybko gazu do oporu jest mega strzał, a jak dodam gazu do oporu ale powoli to się wkreci na max rpm. Przy rozkręconej śróbie na mx też strzela... Macie jakieś pomysły co mogę z tym zrobić? Może znowu kończy się parownik?

Napisano

Przyczyną strzałów w dolot jest chwilowe zubożenie mieszanki przy duzym obciążeniu silnika.

Najczęstrze przyczyny to:

- niesprawny układ zapłonowy: świece, kable WN, cewki, aparat itd. co tam się ma

- nieszczelny układ dolotowy: silnik łapie lewe powietrze, może być też popękany dolot lub pootwierane klapy antywybuchowe po strzałach

- utrudniony dopływ LPG: niewłaściwie wyregulowany sterownik, uszkodzony lub źle wyregulowany parownik, zapchany filtr LPG

Ja miałem takie zjawiska kilka lat temu: po wymianie świec na nowe częstotliwość strzałów spadła, ale już po wymianie filtra LPG (był bardzo zapchany) strzały znikły. Instalki nie regulowałem, bo jeszcze wtedy nie potrafiłem.

W Twoim przypadku zacząłbym od sprawdzenia tego, co mozliwe i najtańsze: szczelność dolotu, filtr, potem świece, kable WN. Niestety, regulacja na kompie to konieczność i podstawa.

W załaczniku instrukcja po angielsku resetu i programowania sterownika lo.gas bez kompa, przetłumacz sobie jakoś, w ostateczności google.translator i spróbuj.

Pozdr.

286944218-7FB01002.pdf