Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaprawki lakiernicze - czyli co mogłem spierniczyć

Featured Replies

Napisano

wziąłem się za zaprawki lakiernicze w skodzinie

zeszlifowanie podłoża,odtłuszczenie, podkład reaktywny, odtłuszczenie, podkład pod bazę, zmatowienie, odtłuszczenie, baza, odtłuszczenie i klar.....i kurcze ten klar jak wyschnął jest chropowaty....starałem się cienko dawać warstwy co by mi się zlewy nie robiły....i teraz efekt jest taki że miejsce orginalne jest gładkie i potem jest przejście na zaprawkę i jest chropowate....

żle położony klar? czy jak wyschnie czyli jakiejś 2-3 tygodnie przelecieć polerką?

Napisano

> wziąłem się za zaprawki lakiernicze w skodzinie

> zeszlifowanie podłoża,odtłuszczenie, podkład reaktywny, odtłuszczenie, podkład pod bazę,

> zmatowienie, odtłuszczenie, baza, odtłuszczenie i klar.....i kurcze ten klar jak wyschnął jest

> chropowaty....starałem się cienko dawać warstwy co by mi się zlewy nie robiły....i teraz efekt

> jest taki że miejsce orginalne jest gładkie i potem jest przejście na zaprawkę i jest

> chropowate....

> żle położony klar? czy jak wyschnie czyli jakiejś 2-3 tygodnie przelecieć polerką?

Podkład i lakier jedno czy dwuskładnikowy?

Napisano
  • Autor

> Podkład i lakier jedno czy dwuskładnikowy?

jednoskładnikowy

wogóle chyba spieprzyłem bo mogłem dać sobie normalnie namieszać baze i rozcięczyć to w domu tak żeby areografem psiknąć, to zażyczyłem sobie jak baran spreya bo chyba odezwało się we mnie lenistwo z myciem sprzętu

podjadę dziś do sklepu i kupię jakieś wodne 3000, przelecę to a potem polerką.....aczkolwiek nie wiem czy nie za wcześnie jeszcze na to

Napisano

> jednoskładnikowy

> wogóle chyba spieprzyłem bo mogłem dać sobie normalnie namieszać baze i rozcięczyć to w domu tak

> żeby areografem psiknąć, to zażyczyłem sobie jak baran spreya bo chyba odezwało się we mnie

> lenistwo z myciem sprzętu

> podjadę dziś do sklepu i kupię jakieś wodne 3000, przelecę to a potem polerką.....aczkolwiek nie

> wiem czy nie za wcześnie jeszcze na to

Jeśli kazałeś sobie nabić w spray bazę to chyba jednak masz tam lakier dwuskładnikowy, ale niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni.

Napisano
  • Autor

> Jeśli kazałeś sobie nabić w spray bazę to chyba jednak masz tam lakier dwuskładnikowy, ale niech

> się wypowiedzą bardziej doświadczeni.

No dobra ale mam to spolerowac czy zeszlifowac i malowac jeszcze raz?

Napisano

> No dobra ale mam to spolerowac czy zeszlifowac i malowac jeszcze raz?

Pomalować zawsze zdążysz, ja bym polerował. Pokaż fotkę jak to wygląda.

Napisano

> Jeśli kazałeś sobie nabić w spray bazę to chyba jednak masz tam lakier dwuskładnikowy, ale niech

> się wypowiedzą bardziej doświadczeni.

Baza nie jest dwuskładnikowa zlosnik.gif Baza to baza, miszanka pigmentów i tylko się ją rozcieńcza.

Dwuskładnikowe są podkłady reaktywne, akrylowe, epoksydowe, lakiery akrylowe i bezbarwne.

Aczkolwiek większość tego obecnie występuje jako jednoskładnikowe dla leni. grinser006.gif

Czasami tak bywa że jeśli na warstwę psikniętą sprayem czyli jednoskładnikową dasz następną, to nowa warstwa rozpuszcza poprzednią i się marszczy. Szczególnie jeśli dobrze nie wyschła, rozwiązaniem jest pozostawienie podkładu tak by dobrze wyschł - kładziesz kilka cienkich warstw i dajesz sobie spokój na przykład na jeden dzień. Ale i to nie gwarantuje sukcesu. Dlatego podkładu w sprayu unikam jak ognia i używam tylko na przecierki.

Możliwe też że element był wcześniej lakierowany sprayem, i takie cuda się dzieją.

Napisano
  • Autor

> Baza nie jest dwuskładnikowa Baza to baza, miszanka pigmentów i tylko się ją rozcieńcza.

> Dwuskładnikowe są podkłady reaktywne, akrylowe, epoksydowe, lakiery akrylowe i bezbarwne.

> Aczkolwiek większość tego obecnie występuje jako jednoskładnikowe dla leni.

> Czasami tak bywa że jeśli na warstwę psikniętą sprayem czyli jednoskładnikową dasz następną, to

> nowa warstwa rozpuszcza poprzednią i się marszczy. Szczególnie jeśli dobrze nie wyschła,

> rozwiązaniem jest pozostawienie podkładu tak by dobrze wyschł - kładziesz kilka cienkich

> warstw i dajesz sobie spokój na przykład na jeden dzień. Ale i to nie gwarantuje sukcesu.

> Dlatego podkładu w sprayu unikam jak ognia i używam tylko na przecierki.

> Możliwe też że element był wcześniej lakierowany sprayem, i takie cuda się dzieją.

no tak na części gdzie było do żywego zdarte to nie było lakieru tylko reaktywny podkład, ale na części gdzie cieniowałem był lakier.....

mam już polerkę i pastę farecla 270751858-jezyk.gif jak wytrzeźwieję czyli koło poniedziałku wieczorem to będzie próba polerowania grinser006.gif

zdjęcia do południa smile.gif o ile się wyrobie off course grinser006.gif