Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra F - centralny zamek sam się zamyka

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam Opla Astrę F 1,7 Isuzu

Starałem się znaleźć na forum , ale nie znalazłem odpowiedzi

Nie wiem co jest grane , ale przeważnie jak popada to centralny zamek ciągle zamyka drzwi .

Mozna otworzyć i tak zaraz same się zamkną , nigdy nie otwiera , tylko zamyka .

Dokopałem się do kostek z praej strony przy słupku , bo myślaęłm , ze być może gdzieś woda sie dostaje i robi zwarcie , ale tam jest suchutko.

Nie mmam sterowania pilotem , tylko kluczykiem .

Co to moze być :?:

Tak jak wspomniałem dzieje sie to przeważnie jak jest deszcz , ale w suche dni też czasami .

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :-)

Napisano

Możesz mieć gdzieś zwarcie w wiązce. Jak zaczną dziać się cyrki, to odłącz przelotkę w drzwiach, najpierw w jednych, potem w drugich jeśli nic się nie zmieni.

Napisano

> Dokopałem się do kostek z prawej strony przy słupku , bo myślaęłm , ze być może gdzieś woda sie dostaje i robi zwarcie , ale tam jest suchutko.

Kolega mówi tu o kostce przy centralce ?

Jak kolega Orochimaru prawi

Na początek rozłączył bym złącze między drzwiami a słupkiem X31 i X34 żeby sprawdzić najpierw w jednych, potem w drugich

Winna może być centralka, zwarcie może też robić siłownik, włącznik zamka centralnego w drzwiach P/L który jest przy klamce bądź jego złącza które niestety też jest w drzwiach i bez zdjęcia tapicerki nie obejdzie się ale to po wyeliminowaniu która strona żeby nie rozbierać wszystkich drzwi.

Ja swego czasu też miałem problem z zamykaniem bo neizamykało mi wszystkich drzwi bądż po przekręceniu kluczyka w drzwiach niebyło żadnej reakcji winna właśnie była centalka

Napisano

> Nie wiem co jest grane , ale przeważnie jak popada to centralny zamek ciągle zamyka drzwi .

> Mozna otworzyć i tak zaraz same się zamkną , nigdy nie otwiera , tylko zamyka .

Miałem dokładnie to samo w swojej astrze sedan. Po otwarciu autka, jeżeli nie przekręciłem kluczyka w stacyjce drzwi się zamykały. Winnym była wiązka zasilająca światełko w kabinie. Jeżeli nie działa Ci lampka to pewnie masz to co ja miałem u siebie. Centralka bierze sygnał otwarcia drzwi z krańcówek od lampki. Jeżeli nie otworzysz drzwi (czego przy uszkodzonym połączeniu centralka nie rejestruje) po chwili dla bezpieczeństwa centralny automatycznie zamyka drzwi.

Do rzeczy - pod nogami kierowcy, pod tapicerką (trzeba zdjąć plastikowe nadproże) idą dwie wiązki. W tej, która jest głębiej jest fabrycznie tragiczne połączenie przewodów na taśmę izolacyjną (bodaj 4 szare i 1 biały albo 5 szarych). Zwykle pod wykładziną jest strasznie mokro od butów i przewody utleniają się tracąc kontakt. Wystarczy oczyścić złącze, zaizolować i powinno działać.

Napisano

Centralka bierze sygnał otwarcia

> drzwi z krańcówek od lampki. Jeżeli nie otworzysz drzwi (czego przy uszkodzonym połączeniu

> centralka nie rejestruje) po chwili dla bezpieczeństwa centralny automatycznie zamyka drzwi.

OK jeżeli w samochodzie jest oryginalny alarm. Jeżeli jest sam centralny zamek bez alarmu to oświetlenie wnętrza go nie interesuje i sterownik centralnego zamka nie sprawdza, czy drzwi rzeczywiście zostały otwarte czy nie.

Objawy wskazują tak jak piszą koledzy na uszkodzenie w wiązce elektrycznej, a konkretnie uszkodzony jest przewód BRRT (brązowy z czerwonym paskiem) i ciągła masa na tym przewodzie (np wynikająca z uszkodzonej izolacji i wilgoci) będzie powodować zamknięcie zamków zaraz po ich otwarciu. Oczywiście centralka też może być uszkodzona i się tak zachowywać.