Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki hak holowniczy...

Featured Replies

Napisano

...zamontowac ?

ocynk czy czarny ?

ktory bedzie bardziej trwały ?

Czy ktos korzystal z uslug firmy oglaszajacej sie na Allegro ?

Podali mi ze Kompletny hak dokładnie do tego modelu czyli Toyota Avensis Combi T25 z 2003r.:

czyli hak+ gwarancja (2 lata)+ atest+ homologacja, oczywiście wszystko razem z gniazdami

elektrycznymi, wiązka kabli, śruby, mocowaniami, kapturkami na kulę, instrukcje, rysunki

poglądowe itp., to koszt 285zł (brutto z vat)

Cena IMO jeste rewelacyjna, zwlaszcza ze orginalny hak w toyocie to koszt 1600 zł bez gniazda elektrycznego !!!! yikes.gif

276425221-ZK.jpg

post-9189-14352468349825_thumb.jpg

Napisano

> poglądowe itp., to koszt 285zł (brutto z vat)

> Cena IMO jeste rewelacyjna, zwlaszcza ze orginalny hak w toyocie to

> koszt 1600 zł bez gniazda elektrycznego !!!!

a czy takowy tani hak da się podłączyć bez ingerencji w elektronikę auta i czy w ogóle elektryka zadziała ?

Napisano
  • Autor

> a czy takowy tani hak da się podłączyć bez ingerencji w elektronikę

> auta i czy w ogóle elektryka zadziała ?

wysłalem zapytanie o dokładnie takiej tresci do sprzedawcy. Zobaczymy co odpisze wink.gif

Napisano

> wysłalem zapytanie o dokładnie takiej tresci do sprzedawcy. Zobaczymy

> co odpisze

podpytaj w ASO co trzeba, aby alektryka auta zaczęła widzieć hak ... zdaje sie najnowsze konstrukcje nie tolerują ingerencji w elektrykę i tak hak trzeba zgłosić w kompie auta ...

Napisano
  • Autor

> podpytaj w ASO co trzeba, aby alektryka auta zaczęła widzieć hak ...

> zdaje sie najnowsze konstrukcje nie tolerują ingerencji w

> elektrykę i tak hak trzeba zgłosić w kompie auta ...

icon_eek.gif....niedługo trzeba bedzie dzwonic do auta ze chce sie gdzies jechac hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> miej nadzieję, ze Twoje nie jest jeszcze tak nowoczesne

dowiem sie tego cool.gif

Napisano

> a czy takowy tani hak da się podłączyć bez ingerencji w elektronikę auta i czy w ogóle elektryka zadziała ?

Jeśli elektronika auta jest zrobiona na jakiejś magistrali np. CAN, to będzie problem.

Gniazdo elektryczne w takich hakach jest przewidzianie do wpięcia się bezpośrednio do kabli idących do lampy.

Napisano

tak z wyglądu, to brałbym ten czarny Michale wink.gifzlosnik.gif

poza tym chyba musisz sprawdzić, bo ten ocynk jest

"wyżej" ale dalej wysunięty, a czarny schodzi niżej,

ale mniej wysunięty... hmm.gif

Napisano

> a czy takowy tani hak da się podłączyć bez ingerencji w elektronikę

> auta i czy w ogóle elektryka zadziała ?

AFAIK to Ave ma "analogową" elektrykę, więc mozna się "na chama" wpiąc w instalację.

OFC "bajery" p.t. dodatkowa kontrolka kierunków nie zadziałają, ale to w sumie bzdet.

Napisano

> ...zamontowac ?

> ocynk czy czarny ?

> ktory bedzie bardziej trwały ?

Jeden kij.

Ja miałem w Skodzie hak z Hak-Pol'u, w Uno też, w CC też, teraz w SC mam Brinka (czyli "oryginał" Fiat)

Co do cen

Hak-Pol

Skoda z montażem 500

CC hak + kpl montażowy z gniazdem - 180, montaż 50 zł u zaprzyjaźnionego mechanika

Uno - j.w., cena wyjściowa 190

Wszystkie z odkręcaną kulą.

Skodę miałem 2 lata, CC 5 dni ;-D, uno 4 m-ce, tak więc wrażenia eksploatacyjne ze skody tylko zapodam - bez zarzutu.

Brink - w porównaniu z HakPol'em solidniejsza konstrukcja (hak-pol w CC był kręcony do tylnych podłużnic, brink oprócz tego jest kręcony przez podłogę bagażnika - SĄ WIERCONE OTWORY! W hak-polu obyło się bez wiercenia.

W brinku widoczna jest nieco wyższa estetyka wykonania.

Cena - 210 PLN + 20 gniazdo + montaż (gratis miałem w ASO) :-D

Patrząc na ceny - 30 pln to do Brinka bym dołożył.

Dodatkowy koszt to kapturek na kulę, bo oczywiście jakaś menda uznała że kapturek z napisem "FIAT" jej się przyda - jest "norauto" za 5 PLN i jest spokój ;-D.

Hak na SC jest od 2 lat, problemów żadnych, estetyka montazu, zwłaszcza wiązki mogłaby byc wyższa, ale to już kwestia warsztatu.

Przyczep często nie ciągam, raczej mocno okazjonalnie.

Reasumując - HakPol JEST wart swojej ceny i nie mogę nic złego n/t/t powiedzieć.

Co do estetyki - well - nie słyszałem żeby hak był jakimkolwiek elementem "zdobniczym", więc czy czarny, czy "śrebrny" - i tak jednakowo "psuje linię".

Ponieważ mam utylitarne podejście do wozu, to "lotto mie to".

Napisano

> Brink - w porównaniu z HakPol'em solidniejsza konstrukcja (hak-pol w CC był kręcony do tylnych podłużnic, brink oprócz tego jest kręcony przez podłogę bagażnika - SĄ WIERCONE OTWORY! W hak-polu obyło się bez wiercenia.

To czy będzie trzeba wiercić w podłodze zależy chyba od konstruktorów samochodów, np. w Felicji są przygotowane specjalne miejsca montażowe do przykręcania haka - nic nie trzeba wiercić i montaż jest w miare prosty.

Natomiast osobną kwestią jest przejście haka przez zderzak! I tu można spotkać do jednego modelu auta dwa rozwiązania haka - albo kula ominie zderzak, albo trzeba będzie wyciąć dziurę w zderzaku.

Np w katalogu firmy Steinhof jest napisane czy trzeba ciąć zderzak, czy nie.

Napisano

Ja bym się kierował raczej jakością mocowania i wyglądem po zamontowaniu i żeby po odkręceniu kuli jak najmniej było widoczne.

Miałem podobny problemik z hakiem do Palio. Również są dwa typy, jeden ma belkę poprzeczna pod zderzakiem i jest ona widoczna, również zamocowanie było łatwiejsze, ale słabsze, drugi (ten co wybrałem) ma belkę poprzeczną schowaną za zderzakiem i solidniejsze mocowanie, ale za to było więcej rozkręcania przy montażu. Teraz po zdemontowaniu kuli praktycznie nic nie widać, szczególnie, że gniazdko elektryczne chowam za zderzak.

Pozdrawiam

Napisano

Ja kupowałem w tej firmie hak czarny do felki.

Całość kupiłem poza allegro. Nie było najmniejszych kłopotów, wszystko pasowało idealnie, a samo przykręcenie zajęło mi 30 min. Dłużej bawiłem się z podłączeniem gniazda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.