Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie kołki do żyrandoli i kinkietów?

Featured Replies

Napisano

Beleco, czy cos konkretnego polecacie? Konstrukcja sufitow w trzech odmianach:

- plyty GK

- lany (kratownica zbrojenia, w oczka kratownicy bloczki gazobetonu i zalana calosc betonem)

- belkowy z plytami WPS

Konstrukcja scian mieszana - w wiekszosci gazobeton, ale tez sporo zuzlobetonu i pustakow ceramicznych oraz troche klasycznej cegly - co/gdzie, to juz trudniej okreslic, wiec w wiekszosci przypadkow wiercic bede "na slepo" i poznac jedynie po tym, co z dziury sie wysypuje.

Napisano

Do twardej ściany obojętnie.

Do płyt g-k specjalne kołki, takie świderki stalowe. Zwykłe się nie sprawdzą.

Napisano
  • Autor

> Do twardej ściany obojętnie.

A co sie w ogole uzywa do kinkietow? Zwykle haki, jak do sufitow?

010-5.gif

Napisano

> A co sie w ogole uzywa do kinkietow? Zwykle haki, jak do sufitow?

Kinkiet się raczej przykręca a nie wiesza na haku.

Napisano
  • Autor

> Kinkiet się raczej przykręca a nie wiesza na haku.

W zyciu nie mialem kinkietow smile.gif Czy maja ustandaryzowane mocowania, czy przy kazdej zmianie oswietlenia w mieszkaniu trzeba nowe dziury robic?

Napisano

> A co sie w ogole uzywa do kinkietow? Zwykle haki, jak do sufitow?

Kinkiety mocowane mogą być różnie, ale na pewno nie na hak który pokazałeś. Co najwyżej hak prosty.

Moim zdaniem, pokupuj różne rodzaje kołków, haków, jeść pić nie proszą, a czasami mogą się przydać, szczególnie jak masz własny dom. Generalnie jeśli chcesz kołki niezłej jakości to celuj w produkty Fishera, Koelnera lub Wkręt-Metu.

Napisano
  • Autor

> Kinkiety mocowane mogą być różnie, ale na pewno nie na hak który pokazałeś. Co najwyżej hak prosty.

> Moim zdaniem, pokupuj różne rodzaje kołków, haków, jeść pić nie proszą, a czasami mogą się przydać,

> szczególnie jak masz własny dom. Generalnie jeśli chcesz kołki niezłej jakości to celuj w

> produkty Fishera, Koelnera lub Wkręt-Metu.

thx

Napisano

> W zyciu nie mialem kinkietow Czy maja ustandaryzowane mocowania, czy przy kazdej zmianie

> oswietlenia w mieszkaniu trzeba nowe dziury robic?

dwa miesiące temu montowałem w nowym domu... żona kupiła ze 4 rodzaje i każdy miał inne mocowanie crazy.gif

uzywałem kołków do betonu fi5 a w GK jak trafiałem na stelaż to wkręty a w płytę kołki rozporowe do GK (takie rozciągane przyrządem)

od siebie dodam że delkiatnie operuj kablami zwisającymi z sufitu-w jedym z pokoi zbyt brutalnie do niego się zabrałem montując zyrandol i odpadł mi kawałek tynku z sufitu- 3mm więcej i musiałbym szpachlować, na szczęście ta kopułka od żyrandola była odsyć duża i zakryła ubytek zlosnik.gif

no i nawet nie wyobrażałem sobie jak duzo syfu się robi przy montażu oswietlenia... zwłaszcza że teściowa dwa dni wcześniej skonczyła sprzątać cały dom zlosnik.gif - spędziłem potem dwie godziny zacierając ślady po swoim bałaganie żeby nie było focha że nie szanuję jej pracy zlosnik.gif

Napisano

> produkty Fishera, Koelnera lub Wkręt-Metu.

Akurat tych ostatnich mam dość sporo i chyba wszystkie pod patronatem świętego Korozego robione... zlosnik.gif

W każdym razie równie dobre są byle jakie "chinolki" z Nomi, obok którego przejeżdżam wracając z pracy i czasem coś na szybko kupuję.

Napisano

> Akurat tych ostatnich mam dość sporo i chyba wszystkie pod patronatem świętego Korozego robione...

> W każdym razie równie dobre są byle jakie "chinolki" z Nomi, obok którego przejeżdżam wracając z

> pracy i czasem coś na szybko kupuję.

Nie zgodzę się wink.gif Handluję tym i nie zdarzyło się by ktoś narzekał na jakość produktów, szczególnie wykonawcy.