Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problimo z hamulcomi

Featured Replies

Napisano

Pojawił mi się problem z hamulcami tylnymi. Grzała się felga prawa. Przeczyszczone i wysmarowane obie strony - bloczki itp. Teraz wyszedł problem jednak z ręcznym. Po zaciagnięciu ciężko odpuszcza i zgrzyta.

Czy to wina zapieczonych linek? Jak wyglada tego naprawa/wymiana?

Czy to wogole wina recznego? Czy przy czyms takim wymagana jest od razu wymiana linek czy tylko ich czyszczenie?

Myslalem, ze to prosty mechanizm, a z tego co uslyszalem, to juz calkowicie oglupialem.

Ogolnie halulce (jako nożny) dobrze dzialaja, klocki i tarcze w b. dobrym stanie (wymieniane dość niedawno). Może od razu za jednym tematem - czy mozna tego unikac w jakis wspanialy sposob?

Napisano

moga być linki, mogą być zaciski.

Linki możesz wymienić, o smarowaniu linek hamulcowych pierwsze słyszę.

Mogą tez być zaciski, wtedy z reguły regeneracja zacisku pomaga.

Napisano

Zapewne wina linek. Są przewidziane na 7 lat. Moje padły po 7 latach, w stilo znajomego też dokładnie po 7 latach. Przypadek? Wątpię grinser006.gif

A tak na serio to zrób z nimi porządek jak najszybciej. U mnie z ich powodu zablokował się zacisk i później był problem z odblokowaniem i po "naprawie" zimą ten zacisk puszcza płyn hamulcowy oink.gif Oryginalne linki z tego co pamiętam nieco ponad 100zł za sztukę.

Ja od naprawy NIGDY nie używam ręcznego oslabiony.gif

Napisano

Miałem to samo , po odblokowywaniu ręcznego byk dźwięk , itd. Skończyło się wymianą zacisku i spokój , a fela się mocno grzała na 5km wink.gif

Napisano

Linki były wymieniane jakoś na 5 czy 6 miesięcy przed sprzedażą, przed długą trasą - czy w ciągu 2 lat już byłyby do wymiany? Z tego co wiem to auto chyba garażujesz i linki powinny być ok.

Napisano
  • Autor

Dokladnie tak, samochod jest garazowany w kazdym mozliwym momencie - zima czy lato, dzien czy noc, to stoi na swoim podium w garazu:) Zdazylo sie to nagle... W zimie, przed poczatkiem tego roku kalendarzowego mialem grzana felge z lewej strony od tylu. Zalatiłem to w 5 minut. Myslalem ze zrobilo sie to samo teraz, tylko z drugiej strony... Wyczyszczone, zadowolone.. i nagle zaczelo cisnac na oba kola i dalej to co opisalem wyzej...

Niech to juz bedzie ta linka od recznego i o to mam nadzieje ze to jej wina... Bo bardziej niz kosztow naprawy wiadomej sprawy, boje sie kosztow diagnostyki i naprawy spraw niewiadomych:)