Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volvo - diesel?

Featured Replies

Napisano

Chciałbym Was poprosić o opinie na temat silników diesla montowanych w Volvo (biorę pod uwagę ten 136KM oraz 180KM). Jak się nimi jeździ, jak z wyciszeniem auta? Jak koszty eksploatacji (części, awaryjność, paliwo)? Czy taki silnik nadaje się do jazdy po mieście na odcinkach 10-15km w jedną stronę? Robiąc przy tym ok 1500km miesięcznie w mieście i ok 350 km poza miastem?

Z góry dziękuję smile.gif

Napisano

Ja użytkuje tego 136 konnego HDI bez dpf-u ok.gif

Autko fajnie się zbiera już od samego dołu 320 niutków robi swoje ok.gif

Na trasie pali w granicach 5-6 l na 100km ok.gif

Na krótkich trasach tez daje rade ja używam gł. w miescie i max 8 na 100 to norma ok.gif

Co do serwisu to dużo zamienników z forda i mazdy ok.gif

Komfort bez uwag co prawda wnętrze mogło by być deko większe i więcej schowków ale da się żyć ok.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ja użytkuje tego 136 konnego HDI bez dpf-u

Mam takie samo

> Autko fajnie się zbiera już od samego dołu 320 niutków robi swoje

> Na trasie pali w granicach 5-6 l na 100km

Jak to robisz?

U mnie caly czas srednie spalanie na poziomie 6.1, nie chce mniej.

W trasie podobnie, lekko spada do 6.0 -5.7 zaleznie jak jade.

Zastanawiam sie tylko z rezerwa..dziwnie pokazuje wskaznik, niby juz nie ma zupy a przy tankowaniu nie wejdzie nawet 40l:)

Napisano

> Mam takie samo

> Jak to robisz?

> U mnie caly czas srednie spalanie na poziomie 6.1, nie chce mniej.

> W trasie podobnie, lekko spada do 6.0 -5.7 zaleznie jak jade.

Mój rekord na trasie Kraków -Gdańsk 4,8 powrotna droga 5,2 ok.gif

> Zastanawiam sie tylko z rezerwa..dziwnie pokazuje wskaznik, niby juz nie ma zupy a przy tankowaniu

> nie wejdzie nawet 40l:)

Nie mam pojęcia staram się tankować przy 1/2 baku do pełna zlosnik.gif

Napisano

> Mój rekord na trasie Kraków -Gdańsk 4,8 powrotna droga 5,2

> Nie mam pojęcia staram się tankować przy 1/2 baku do pełna

Moze dlatego ze nie kasuje przebiegu i liczy z miastem ...no nie wiem, ale nie narzekam, pali ile musi:)

Choc nei liczylem na mniejsze spalanie, poprzedni stilacz jadl 6.5 do 7 w miescie, ale trasa to juz 5.4 i nizej jako emeryt mode:)

Ale tutaj jest 140KM...i to czuc:)

Napisano

> Moze dlatego ze nie kasuje przebiegu i liczy z miastem ...no nie wiem, ale nie narzekam, pali ile

> musi:)

> Choc nei liczylem na mniejsze spalanie, poprzedni stilacz jadl 6.5 do 7 w miescie, ale trasa to juz

> 5.4 i nizej jako emeryt mode:)

> Ale tutaj jest 140KM...i to czuc:)

Mnie przecietna na tej trasie wyszła 72km/h a po drodze jest Częstochowa ,Łódź ,Włocławek ok.gif

Napisano

nie mam pojęcia jak Ty to robisz - u mnie zawsze ponad 7, a jak spokojna trasa to niżej jak 6.5 sie nie da zlosnik.gif

Napisano

> nie mam pojęcia jak Ty to robisz - u mnie zawsze ponad 7, a jak spokojna trasa to niżej jak 6.5 sie

> nie da

Kiedy trza spokojnie a kiedy trza to ogień ,dobry olej ,serwis ,dbanie o auto i tak się wołowinka odwdzięcza ok.gifzlosnik.gif

Napisano

2 tygodnie temu zrobiłem sobie traskę Warszawa-okolice Rawy Maz.-Warszawa. Jechałem A2 potem na 50-tkę i na S8. Średnia prędkość wyszła ok. 100km/h. Przejechane 260km a ubyło 15,3litra, czyli 5,9l/100km ok.gif

Napisano

> 2 tygodnie temu zrobiłem sobie traskę Warszawa-okolice Rawy Maz.-Warszawa. Jechałem A2 potem na

> 50-tkę i na S8. Średnia prędkość wyszła ok. 100km/h. Przejechane 260km a ubyło 15,3litra,

> czyli 5,9l/100km

Czyli podobnie jak moje, kolo 6 trzyma..

Dzis zauwazylem dziwna rzecz, moze to poprzedni wlasciciel cos robil...mam brudna maske i wygluszenie z przodu maski pod spodem...jakby olej??

Jedynie co jest w okolicy to korek oleju..moze gosc nie zalozyl przy wymianie i pojechal, chlapiac olejem?

Napisano

> nie mam pojęcia jak Ty to robisz - u mnie zawsze ponad 7, a jak spokojna trasa to niżej jak 6.5 sie

> nie da

Tez mialem pytac u mnie ciagle miedzy 6,8 a 7,2 grinser006.gif

Ale i tak uwazam, ze jest oszczedny - Sportage 2.0crdi przy tym samym stylu jazdy i trasie 9,3 wink.gif