Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z wbijaniem biegów

Featured Replies

Napisano

mam problem z wbijaniem biegów w swoim stilo, po dłuższym postoju 10-12h trudno jest wbić jakikolwiek bieg. Musze zacząć "pompować" sprzęgłem żeby można było wbić jakiś bieg. Jak już się uda po raz pierwszy to dalej jakoś idzie. Później sporadycznie występuje problem przy redukowaniu na 2 bądź 1 bieg.

Samo sprzęgło bierze na samym końcu, dodatkowo wyczuwalny jest poważny uślizg podczas ruszania z miejsca nawet pod lekką górkę.

Dwumas nie dzwoni na luzie ani przy gaszeniu auta (przynajmniej ja nie słyszę tego), aczkolwiek jadąc na biegu bez gazu wciskając i odpuszczając sprzęgło 2-3x słychać wyraźnie że coś zaczyna się tłuc (metaliczny dźwięk).

Jakieś sugestie co to? zaczyna mnie to drażnić powoli.

Przebieg samochodu 205kkm. Objawy zaczęły pojawiać się przy ok.190kkm, stopniowo się nasilając aż zaczęły mnie poważnie drażnić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

płyn wymieniany i sprzęgło odpowietrzone?

Napisano
  • Autor

> płyn wymieniany i sprzęgło odpowietrzone?

chyba od nowości nie. Jak odpowietrza się sprzęgło?

Napisano

> chyba od nowości nie. Jak odpowietrza się sprzęgło?

Lekko wysuwasz do góry zawleczkę, pociągasz do siebie rurkę i leci płyn(grawitacja robi swoje).

Warto zadbać, żeby w zbiorniczku płynu hamulcowego był max poziom płynu a pod wypływający płyn podłożyć szmatę.

EDIT: W (M)JTD CHYBA nie ma zawleczki(w 1.6 jest), chyba odkręca się odpowietrznik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Lekko wysuwasz do góry zawleczkę, pociągasz do siebie rurkę i leci płyn(grawitacja robi swoje).

> Warto zadbać, żeby w zbiorniczku płynu hamulcowego był max poziom płynu a pod wypływający płyn

> podłożyć szmatę.

> Pozdrawiam BAS

Najlepiej to założyć wężyk na króciec odpowietrznika i zlać ten szlam co wypłynie do jakiegoś słoika - po kliku naciśnięciach sprzęgła dolewać świeżego płynu, żeby zbiorniczek był pełny ok.gif

Napisano
  • Autor

> Najlepiej to założyć wężyk na króciec odpowietrznika i zlać ten szlam co wypłynie do jakiegoś

> słoika - po kliku naciśnięciach sprzęgła dolewać świeżego płynu, żeby zbiorniczek był pełny

czy do wspomnianego wężyka da się dostać od spodu czy trzeba demontować wszystko od góry?

Napisano

> czy do wspomnianego wężyka da się dostać od spodu czy trzeba demontować wszystko od góry?

w MJet 8V 120KM mi się udało zrobić wszystko z góry bez jakiegokolwiek demontażu ok.gif

Wężyk założyłem na odpowietrznik, drugi koniec wsadziłem do słoika (w którym było już trochę płynu - co by nie ssał z powrotem powietrza), który wisiał w okolicy akumulatora.

Napisano

> EDIT: W (M)JTD CHYBA nie ma zawleczki(w 1.6 jest), chyba odkręca się odpowietrznik.

W MJTD 8V jest zawleczka ok.gif trzeba uważać, żeby jej nie zgubić wink.gif

Napisano

> W MJTD 8V jest zawleczka trzeba uważać, żeby jej nie zgubić

fakt, tam jest mało miejsca na manewrowanie, ale jak ktoś ćwiczył na stanikach w liceum to ok.gifoink.gif

mnie wpadł jeszcze pedał sprzęgła w podłogę... facepalm%5B1%5D.gif i nie chciał sam wrócić, wyciągnąłem go ręką - całe szczęście, ze nie zassał powietrza jak wyciągałem bo bym miał 2x tyle roboty,

Napisano

> fakt, tam jest mało miejsca na manewrowanie, ale jak ktoś ćwiczył na stanikach w liceum to

> mnie wpadł jeszcze pedał sprzęgła w podłogę... i nie chciał sam wrócić, wyciągnąłem go ręką -

> całe szczęście, ze nie zassał powietrza jak wyciągałem bo bym miał 2x tyle roboty,

Dlatego patent z wężykiem i słoiczkiem jest najlepszy wink.gif