Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luzne pytanko, porada od specow

Featured Replies

Napisano

Witam, jako ze pracuje teraz na nocce to chodza mi takie pomysly po glowie. Mianowicie chodzi o zakup auta z irlandii. Na wiosne nastepnego roku chcialbym kupic honde, bardzo podoba mi sie integra type r, niestety nie jest to auto na moj obecny budzet. Moj znajomy ktory przebywa w irl twierdzi ze do 2,5 eur mozna kupic itr w japonskiej specyfikacji. Tu tez moje pytanie, czy taki zabieg jest oplacalny? Mowimy o zakupie itr, sprowadzeniu i o przekladce. W tym temacie jestem kompletnie zielony wiec czekam na wasze opinie

Napisano

spojrzalem na ceny w uk i ciezko bedzie znalesc cos jezdzacego za 2,5 tysiaca

Napisano

Niewątpliwie się opłaca.

Jednak zanim zaczniesz na poważnie, sprawdź czy homologacja producenta, zezwala na przekładkę. (tak jest np z BMW).

Napisano

> Witam, jako ze pracuje teraz na nocce to chodza mi takie pomysly po glowie. Mianowicie chodzi o

> zakup auta z irlandii. Na wiosne nastepnego roku chcialbym kupic honde, bardzo podoba mi sie

> integra type r, niestety nie jest to auto na moj obecny budzet. Moj znajomy ktory przebywa w

> irl twierdzi ze do 2,5 eur mozna kupic itr w japonskiej specyfikacji. Tu tez moje pytanie, czy

> taki zabieg jest oplacalny? Mowimy o zakupie itr, sprowadzeniu i o przekladce. W tym temacie

> jestem kompletnie zielony wiec czekam na wasze opinie

Generalnie auta jap-spec nie sa specjalnie polecane z Irlandii. Chyba, ze takie co na wyspie byly krotko, ewentualnie zadbano o nie po sprowadzeniu. JDM nie maja fabrycznie podwoziowej antykorozji wiec jak sie zetkna z wyspiarska pogoda to rudy dosyc szybo zaczyna szalec. Zwlaszcza, ze mowimy tu o Hondzie z lat '90 grinser006.gif

Poza tym, jak juz zauwazono, 2.5k to troche malo na porzadny egzemplarz.

Napisano

> Niewątpliwie się opłaca.

Jak sie zrobi porzadnie i na uczciwym egzemplarzu to w porownaniu z porzadnym ori LHD na pewno. Auta JDM sa tam tanie. Natomiast parch vs parch to przeciez bez roznicy...i tak jest parch grinser006.gif

> Jednak zanim zaczniesz na poważnie, sprawdź czy homologacja producenta, zezwala na przekładkę. (tak

> jest np z BMW).

Raczej na pewno nie zezwala, bo grodz jest asymetryczna wiec trzeba ciac i spawac tak jak np. w Evo.

Napisano

> ... bo grodz jest asymetryczna ...

Jesteś pewien?

Sio ma w US Acurę RSX z LHD oczywiście. Rocznik 2006.

To chyba bliżniacze auto z integrą hmm.gif

Napisano

> Jesteś pewien?

> Sio ma w US Acurę RSX z LHD oczywiście. Rocznik 2006.

> To chyba bliżniacze auto z integrą

Przecież Integra występowała normalnie jako LHD, co wcale nie oznacza że grodz jest konstrukcyjnie symetryczna

Napisano

> Przecież Integra występowała normalnie jako LHD, co wcale nie oznacza że grodz jest konstrukcyjnie

> symetryczna

Tego nie wiedziałem.

Klasyczna ekonomia zaleca minimalizowanie ilości podzespołów celem obniżania kosztów produkcji.

Honda widocznie pomineła ten wykład wink.gif

Napisano

> Klasyczna ekonomia zaleca minimalizowanie ilości podzespołów celem obniżania kosztów produkcji.

> Honda widocznie pomineła ten wykład

nie tylko Honda i nie tylko ten grinser006.gif

Napisano

> Jesteś pewien?

> Sio ma w US Acurę RSX z LHD oczywiście. Rocznik 2006.

> To chyba bliżniacze auto z integrą

No niezbyt. RSX to DC5 a tutaj pytanie bylo o Integre DC2.

Chociaz w sumie to nie robi - zarowno DC2, jak i RSX maja asymetrycznie grodzie. Niewazne, ze auta wystepowaly zarowno jako RHD jak LHD. Zreszta wielu japonskich producentow tak ma, nie tylko Honda. Europejskie auta maja w absolutnej wiekszosci symetryczne grodzie. Widocznie japonczycy konczyli jakies inne kursy ekonomii grinser006.gif

Na dowod male foto z DC2 LHD:

Picture776.jpg

i RHD:

rlhs2f.jpg

A z grodzia DC5 jest jeszcze fajniej bo ma wiecej asymetrycznych przetloczen:

iphone044_zps37d93173.jpg

Napisano
  • Autor

Dzieki piekne Panowie, czyli temat itr mamy chyba zalatwiony frown.gif niestety trzeba bedzie odpuscic temat na tzw za jakis czas. Ale skoro juz zalozylem temat to mam do was pytanie o pewnego civa, dokladniej tego http://tablica.pl/i/oferta/civic-eg4-b18c4-vti-CID5-ID3bZsj.html?code=64a15d89f0 czy ktos z was zna to autko? Mam zamiar odezwac sie do goscia o 10 i chcialbym wiedziec w ilu % jego slowa beda sie pokrywaly z prawda.