Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Relingi zintegrowane - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Jako, że powoli zbliża się czas urlopowy, szykuje auto do wyjazdu.

Nie "dojrzałem" jeszcze do dziury w dachu w celu zamontowania anteny cb, aczkolwiek wpadł mi do głowy pomysł przynitowania takiego np. uchwytu b0b8d1d3c3fc8e35d7d15cb086d4029c.jpg do relingu zintegrowanego na jego końcu, to znaczy w miejscu gdzie jest płaski od strony wewnętrznej. Zrobiłbym to 3 nitami aluminiowymi zrywalnymi fi4 albo 5mm i dodatkowo ewentualnie dał jeszcze jakiś klej...

Czy te relingi są w środku puste?

Jaka może być gruba ich ścianka?

Zauważyłem, że nie siedzą one idealnie sztywno lecz przy mocnym ich ruszaniu, delikatnie pracują - to chyba jest kwestia jakiś uszczelnień gumowych na styku dół relingu a dach...

Co sądzicie o tym osobliwym pomyśle?

Inne rozwiązanie to bagażnik dachowy i umieszczenie uchwytu na belce jego - tylko że będzie problem ze strojeniem anteny wówczas nie mówiąc o hałasie podczas jazdy....

Paweł

Napisano

> Jako, że powoli zbliża się czas urlopowy, szykuje auto do wyjazdu.

Sirio triflex.

Napisano

> Jako, że powoli zbliża się czas urlopowy, szykuje auto do wyjazdu.

> Nie "dojrzałem" jeszcze do dziury w dachu w celu zamontowania anteny cb, aczkolwiek wpadł mi do

> głowy pomysł przynitowania takiego np. uchwytu do relingu zintegrowanego na jego końcu, to

> znaczy w miejscu gdzie jest płaski od strony wewnętrznej. Zrobiłbym to 3 nitami aluminiowymi

> zrywalnymi fi4 albo 5mm i dodatkowo ewentualnie dał jeszcze jakiś klej...

> Czy te relingi są w środku puste?

> Jaka może być gruba ich ścianka?

> Zauważyłem, że nie siedzą one idealnie sztywno lecz przy mocnym ich ruszaniu, delikatnie pracują -

> to chyba jest kwestia jakiś uszczelnień gumowych na styku dół relingu a dach...

> Co sądzicie o tym osobliwym pomyśle?

> Inne rozwiązanie to bagażnik dachowy i umieszczenie uchwytu na belce jego - tylko że będzie problem

> ze strojeniem anteny wówczas nie mówiąc o hałasie podczas jazdy....

> Paweł

Taki uchwyt ma sens na metalowym relingu a nie na belce z tworzywa. Dodatkowo taki przyklejony bokiem uchwyt prędko ci antena urwie.

Lepiej włożyć coś zamiast radiowej albo obok.

287033212-IMG101a.jpg

post-43149-14352520933347_thumb.jpg

Napisano

A magnesowa jest zła?? Używam Sirio100 na magnesie i jestem zadowolony, mnie słychać i ja słyszę a radio mam za 100zł i działa. Napewno na antenie montowanej na stałe łatwiej ustawić SWR, ale na magnesie jak się pobawisz i znajdziesz dobre miejsce na dachu to też da się ustawić. U mnie w skrajnym lewym rogu z tyłu SWR mam 1,5 i moim zdaniem lepiej się nie da, ale nawet przy takim ustawieniu słychać ładnie. Jak się bawiłem i antena wędrowała na środek dachu bez problemu SWR 1,1 dało się wyregulować. Po co dziurawić i niszczyć auto? Kiedyś miałem Lema na jednym z aut na klapie bagażnika zamontowaną, SWR 1,1 ale co z tego, jak chcieli ukraść antenę to mi klapę zniszczyli. Magnes chowam do środka i mam gdzieś złodziei.

Napisano

> A magnesowa jest zła?? (...) Po co dziurawić i niszczyć auto?

Antena magnesowa znacznie bardziej niszczy powłokę lakierniczą niż dziura. Jej przewód również. Stały montaż w dziurze, wbrew pozorom, jest najmniej szkodliwym dla samochodu sposobem posadowienia anteny.

Napisano

> Stały montaż w dziurze, wbrew pozorom, jest najmniej szkodliwym dla samochodu sposobem

> posadowienia anteny.

wszystko jest pięknie do czasu dopóki jeździsz tym autem, natomiast pozniejsza sprzedaż auta z dziurą w dachu już staje się trudniejsza bo nie każdy chce mieć CB albo dokładniej jeździć z taka anteną wink.gif

Napisano

> wszystko jest pięknie do czasu dopóki jeździsz tym autem, natomiast pozniejsza sprzedaż auta z

> dziurą w dachu już staje się trudniejsza bo nie każdy chce mieć CB albo dokładniej jeździć z

> taka anteną

Nikt z anteną jeździć nie każe zlosnik.gif W dachu jest mała główka, która bez anteny w niczym nie przeszkadza. Poprzedni samochód sprzedałem z anteną (dosłownie bo tak się zapiekła przez 2 lata na dachu, że odkręcić nie mogłem zlosnik.gif) w samym środku dachu bez najmniejszego problemu.