Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po wciśnięciu sprzęgła coś równomiernie puka ?

Featured Replies

Napisano

Podjechałem ostatnio kawałek przy otwartych drzwiach i zauważyłem że nawet jak lekko dotknę sprzęgła zaczyna coś równomiernie pukać. Spróbowałem też sprawdzić dwumas tak jak pisało w necie żeby jechać 1500 obr/min wrzucić 4 bieg i gaz do dechy, minimalnie jakby coś drgało ale moim zdaniem jest to znikome praktycznie nie odczuwalne.

Co ciekawe na wolnych obrotach drga mi ramie z wycieraczki po lewej stronie ale tak już było zawsze od momentu jak kupiłem auto a zrobiłem już 20 tyś/km

Coś się kończy tylko ciekawy jestem co, poduszki, sprzęgło, dwumasa co wy myślicie ? na wolnych obrotach klekocze normalnie jutro nagram filmik i wrzucę na forum.

EDYT:

dziś jeszcze raz sprawdziłem czuć wibracje i lekkie kołatanie na pedale sprzęgła na razie nie mam zamiaru nic z tym robić zobaczymy co się będzie działo, co muszę na pewno wymienić to koło pasowe wału bo słychać taki metaliczny odgłos ale to akurat jest najmniejsza starość.

Napisano

> Co ciekawe na wolnych obrotach drga mi ramie z wycieraczki po lewej stronie ale tak już było zawsze

> Coś się kończy tylko ciekawy jestem co

A lusterko czy też plastiki wewnątrz ci nie rezonują przy pewnych obrotach silnika ?

Bo takie coś dzieje się jak są uszkodzone poduszki .

> dziś jeszcze raz sprawdziłem czuć wibracje i lekkie kołatanie na pedale sprzęgła

Może to być faktycznie od dwumasy , ale bez ściągania skrzyni nic konkretnego nie można powiedzieć .

Skoro jednak póki co brak poważniejszych objawów to raczej na razie nie ma co kombinować .

Napisano
  • Autor

> A lusterko czy też plastiki wewnątrz ci nie rezonują przy pewnych obrotach silnika ?

> Bo takie coś dzieje się jak są uszkodzone poduszki .

Takie coś też się dzieje coś faktycznie wchodzi w rezonans na niektórych obrotach. Sprawdzę te poduszki.

> Może to być faktycznie od dwumasy , ale bez ściągania skrzyni nic konkretnego nie można powiedzieć

> .

Zauważyłem że jak samochód się nagrzeje to już nic nie stuka, puka ani tyka.

> .

> Skoro jednak póki co brak poważniejszych objawów to raczej na razie nie ma co kombinować .

Byłem u znajomego mechanika i praktycznie powiedział to samo a dokładniej tak "nie wiem co się dzieje bo jeszcze jeździ możesz na tym przejechać 100, 1000 lub nawet 50000 kilometrów i nic się nie stanie, jak już nie ruszy to wtedy naprawimy"

tego się będę trzymał nie ma co kombinować na zapas smile.gif

ok dzięki za podpowiedzi bo te poduszki pojadę wymienić.