Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator i obrotomierz vectra B

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem, jakiś czas temu miałem taką sytuację, że po zgaszeniu samochodu nie mogłem go odpalić, wszystko wskazywało na akumulator (kontrolki zgasły i nic więcej się nie działo), po sholowaniu do domu sprawdziłem stan naładowania akumulatora w stanie spoczynku, miał 12,3, przeczyściłem klemy, spróbowałem go odpalić i nadal nic, następnie spróbowałem odpalić go na przewody i zapalił, więc przeczyściłem klemy (minusową musiałem zmniejszyć, bo była luźna), przesmarowałem je wazeliną i wszystko było ok do wczoraj. Wczoraj mianowicie chciałem sprawdzić co mi brzęczy w okolicach rozrządu, więc drogą eliminacji najpierw zdjąłem pasek wielorowkowy żeby osłuchać czy to coś z osprzętu czy coś w rozrządzie. Odpaliłem auto na jakieś 3 minuty i wsłuchiwałem się, zgasiłem samochód założyłem pasek wielorowkowy i samochód już nie zapalił o własnych siłach. W między czasie zauważyłem, że gdy silnik pracował bez ładowania to wskazówka od obrotomierza dowolnie sobie skakała w zakresie od 0 do 2000 obr/min. Po odpaleniu na przewody z założonym paskiem wielorowkowym wskazówka od obrotomierza działa prawidłowo, z tym że po zgaszeniu nie opada do samego zera, tylko wskazuje jakieś 200-300 obr/min i w momencie przekręcania kluczyka coś pyka w zegarach i wskazówka skacze do około 500 obr/min, następnie opada na 200-300 i tak zostaje.

Czy te dwie rzeczy mogą być ze sobą powiązane? Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Od czego zacząć?

Jakie powinno być ładowanie pod obciążeniem i bez?

Napisano

brak masy. Połącz silnik jakimś grubym przewodem lub plecionką miedzianą z budą auta

Napisano
  • Autor

> brak masy. Połącz silnik jakimś grubym przewodem lub plecionką miedzianą z budą auta

A orientuje się ktoś czy w silniku x18xe1 jest gdzieś plecionka z masą?

Napisano

> A orientuje się ktoś czy w silniku x18xe1 jest gdzieś plecionka z masą?

jest gdzieś

szukaj takiego czegoś klik - no może nie tak czystego ale taki płaski przewód. Popatrz przy nadkolach i skrzyni biegów

Napisano
  • Autor

Zmierzyłem ładowanie i bez obciążenia jest 14,2 a pod obciążeniem 13,9. Plecionki nie znalazłem, aczkolwiek nie wchodziłem pod samochód i dzisiaj również prędkościomierz przestał działać, ale po zgaszeniu i uruchomieniu prędkościomierz zaczął działać, natomiast obrotomierz nadal zatrzymuje się na 200 obr/min po zgaszeniu samochodu i w momencie przekręcania kluczyka w stacyjce skacze i słychać pyknięcia w desce rozdzielczej.

Napisano

> Zmierzyłem ładowanie i bez obciążenia jest 14,2 a pod obciążeniem 13,9. Plecionki nie znalazłem,

> aczkolwiek nie wchodziłem pod samochód i dzisiaj również prędkościomierz przestał działać, ale

> po zgaszeniu i uruchomieniu prędkościomierz zaczął działać, natomiast obrotomierz nadal

> zatrzymuje się na 200 obr/min po zgaszeniu samochodu i w momencie przekręcania kluczyka w

> stacyjce skacze i słychać pyknięcia w desce rozdzielczej.

to normalne przy braku masy, nie baw się bo to nie ma sensu. Podjedź jutro do byle warsztatu lub znajdź jakiś kanał i sam przykręć plecionkę od bloku silnika do elementu karoserii. Gdzieś z boku silnika znajdziesz jakieś wolne ucho na śrubę do połączenia tej miedzi, a w karoserii np wolny otwór. jak nie potrafisz samemu to kazdy mechanik zrobi to w 5 minut. W mojej omedze musiałem znaleźć ok 30-40 cm długości taką plecionkę i podobne objawy jak u ciebie ustąpiły

Napisano
  • Autor

> to normalne przy braku masy, nie baw się bo to nie ma sensu. Podjedź jutro do byle warsztatu lub

> znajdź jakiś kanał i sam przykręć plecionkę od bloku silnika do elementu karoserii. Gdzieś z

> boku silnika znajdziesz jakieś wolne ucho na śrubę do połączenia tej miedzi, a w karoserii np

> wolny otwór. jak nie potrafisz samemu to kazdy mechanik zrobi to w 5 minut. W mojej omedze

> musiałem znaleźć ok 30-40 cm długości taką plecionkę i podobne objawy jak u ciebie ustąpiły

Ok, poszukam plecionki i spróbuję ją przykręcić, sprawdzałem tez połączenie klemy minusowej z nadwoziem i jak dla mnie jest ok.

Po przestudiowaniu netu na ten temat wychodzi na to że mógł paść silniczek krokowy obrotomierza (może to i prawda bo w sumie wygląda to na uszkodzenie mechaniczne, gdyby było elektryczne to wskazówka opadałaby na sam dół po wyjęciu kluczyka), ale dlaczego szwankuje też prędkościomierz? Czyżby padły od razu dwa silniczki? Nie bardzo chce mi się w to wierzyć.

Napisano

> Ok, poszukam plecionki i spróbuję ją przykręcić, sprawdzałem tez połączenie klemy minusowej z

> nadwoziem i jak dla mnie jest ok.

> Po przestudiowaniu netu na ten temat wychodzi na to że mógł paść silniczek krokowy obrotomierza

> (może to i prawda bo w sumie wygląda to na uszkodzenie mechaniczne, gdyby było elektryczne to

> wskazówka opadałaby na sam dół po wyjęciu kluczyka), ale dlaczego szwankuje też

> prędkościomierz? Czyżby padły od razu dwa silniczki? Nie bardzo chce mi się w to wierzyć.

jakby padł silniczek krokowy to nie byłoby innych problemów poza falowaniem obrotów. Obrotów a nie wskazówki obrotomierza

ps

nie ma czegoś takiego jak silniczek krokowy od obrotownierza czy prędkościomierza. Ten silniczek to jego prawidłowa nazwa to czujnik obrotów biegu jałowego i odpowiada za pracę silnika przy zamkniętej przepustnicy

Napisano
  • Autor

> jakby padł silniczek krokowy to nie byłoby innych problemów poza falowaniem obrotów. Obrotów a nie

> wskazówki obrotomierza

> ps

> nie ma czegoś takiego jak silniczek krokowy od obrotownierza czy prędkościomierza. Ten silniczek to

> jego prawidłowa nazwa to czujnik obrotów biegu jałowego i odpowiada za pracę silnika przy

> zamkniętej przepustnicy

Wiem co to jest silnik krokowy wolnych obrotów, ale na innych forach są nawet zdjęcia silniczków krokowych do zegarów vectry, na allegro są też do kupienia, ale niestety do obrotka nie znalazłem tylko do prędkościomierza jak i na wskaźniki temperatury i paliwa. Sam nie wiedziałem że jest takie ustrojstwo.

Napisano

> Wiem co to jest silnik krokowy wolnych obrotów, ale na innych forach są nawet zdjęcia silniczków

> krokowych do zegarów vectry, na allegro są też do kupienia, ale niestety do obrotka nie

> znalazłem tylko do prędkościomierza jak i na wskaźniki temperatury i paliwa. Sam nie

> wiedziałem że jest takie ustrojstwo.

ok, ale najpierw można pobawić się masą, ona nic nie kosztuje

Napisano
  • Autor

Doszły nowe fakty, otóż zegary przestają działać jak samochód postoi na słońcu, ale wczoraj pomimo temperatury na zewnątrz 27 stopni, wszystko wróciło do normy, aczkolwiek dodatkową masę podepnę.