Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Rolka napinacza paska wielorowkowego Z14XEP

Featured Replies

Napisano

Czy w silniku Z14XEP da się wymienić samą rolkę napinacza paska? Patrzyłem w epc i tam osobna rolka nie występuje, a cena z napinaczem jest zabójcza. Pamiętam, że kiedyś w x14xe (w astrze G) wymieniałem samą rolkę.

Łożysko już mi szumi i chciałbym to przed urlopikiem załatwić - może ktoś zna numer tej rolki? Jakiej firmy najlepiej kupić?

Napisano

> Czy w silniku Z14XEP da się wymienić samą rolkę napinacza paska? Patrzyłem w epc i tam osobna rolka

> nie występuje, a cena z napinaczem jest zabójcza. Pamiętam, że kiedyś w x14xe (w astrze G)

> wymieniałem samą rolkę.

> Łożysko już mi szumi i chciałbym to przed urlopikiem załatwić - może ktoś zna numer tej rolki?

> Jakiej firmy najlepiej kupić?

napewno sie da przecież tam sama rolka jest przykręcona na e12 bądź 14 i tyle

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Wymontowałem rolkę. Wydaje odgłos jak klucz grzechotka.

Moja rolka ma następujące parametry:

- średnica zewnętrzna - 70mm

- szerokość 24mm

- średnica otworu mocującego 17mm.

Z tego co widziałem, to rolka z silnika x14xe ma średnicę 76mm i szerokość 22mm.

Czy ktoś może mi podać numer rolki pasującej do mojego silnika (Z14XEP)?

Napisano
  • Autor

Odpowiem sobie sam:

> Czy w silniku Z14XEP da się wymienić samą rolkę napinacza paska? Patrzyłem w epc i tam osobna rolka

> nie występuje, a cena z napinaczem jest zabójcza.

Da się wymienić samą rolkę. Ja kupiłem rolkę polskiej firmy Dexwal - zrobiona jest na łożysku NACHI, więc mam nadzieję, że trochę pożyje. Rolka ma numer DEX 03-399 i wymiary 70x24,5x17 (średnica x szerokość x otwór; w mm). Cena rolki w sklepie 48 zł.

Stara rolka była wykonana na jakimś tureckim łożysku i to już ledwo żyło. Podczas obrotu wydawało odgłosy jak zapadki w wielotrybie w tylnym kole roweru smile.gif

Wymiana jest banalnie prosta. Śruba od rolki jest standardowa (odkręca się w lewą stronę), ma łeb pod torx 16. Jedyny problem, to zluzowanie paska - sprężyna jest bardzo mocna i ciężko zluzować pasek.

287256705-dexwal399_3.jpg

287256705-dexwal399_1.jpg

287256705-dexwal399_2.jpg

post-12795-14352522012363_thumb.jpg

Napisano

Z partyzanta zapytam: czy da się wymienić tylko samo łożysko w takich rolkach?

Napisano
  • Autor

> Tak samo jest w Astrze G:) tylko klucz 15 jak pamiętam. Ją kupiłem rolkę z łożyskiem NTN.

Możliwe, że jest tam klucz 15, ale w moim zestawie jest albo 14 albo 16 (ten był rzeczywiście trochę luźny).

Napisano
  • Autor

> Z partyzanta zapytam: czy da się wymienić tylko samo łożysko w takich rolkach?

Raczej nie. Łożysko jest "zatapiane" w rolce podczas procesu wtrysku.

Napisano

Jeśli ma być bezpiecznie to nie da się smile.gif te rolki nie są drogie, można dopasować od wielu modeli. Chyba że ktoś ma zbędne pieniądze to kupuje zestaw z napinaczem smile.gif

Napisano

> Raczej nie. Łożysko jest "zatapiane" w rolce podczas procesu wtrysku.

Wymieniałem właśnie w VW Sharanie samo to łożysko, jeździ do dzisiaj zlosnik.gif sam nie byłem przekonany ale ograniczony fundusz był i właściciel zdecydował się na samo łożysko zlosnik.gif

Napisano

> Wymieniałem właśnie w VW Sharanie samo to łożysko, jeździ do dzisiaj sam nie byłem przekonany ale

> ograniczony fundusz był i właściciel zdecydował się na samo łożysko

zalezy od rolki, rolke ktora ja kupilem do mojego silnika czyli 17x70x26 (nota bene do golfa 3) jest zgrzana z dwoch wytloczonych elementow stalowych i lozysko siedzi pod kolnierzem z obu stron, stara rolka wygladala podobnie byla jednakze na trzech nitach polaczona

Napisano
  • Autor

> zalezy od rolki, rolke ktora ja kupilem do mojego silnika czyli 17x70x26 (nota bene do golfa 3)

> jest zgrzana z dwoch wytloczonych elementow stalowych i lozysko siedzi pod kolnierzem z obu

> stron, stara rolka wygladala podobnie byla jednakze na trzech nitach polaczona

Tylko tutaj mamy do czynienia z plastikową rolką smile.gif

Napisano

a co to za roznica czy plastik czy stalowa, sluzy do tego samego a dla kilku groszy to nie warto bylo nawet co kombinowac tongue.gif