Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rachunek sumienia po 2300km

Featured Replies

Napisano

Witam Was ponownie

W ten łikend przyszło mi skoczyć do kraju (przy okazji Croma dostała nowy olej do silnika i skrzyni smile.gif ) więc na szybko rachunek sumienia z pierwszej dłuższej przeprawy:

1) Po przekręceniu kluczyka na ON przez 5-7s słychać "buczenie". Poprzedni właściciel twierdzi, że to pompa i tak jest od początku. Ponoć serwis próbował z tym walczyć, ale bez skutku. Co istotne - póki co dzieje się to tylko raz dziennie - przed pierwszym odpaleniem. Przy każdym następnym razem efektu nie ma (mimo, kilku godzin postoju pomiędzy odpaleniami). Może ma to związek z wychłodzeniem silnika ?

2) Na niskich obrotach mógłby zbierać się lepiej (na dniach zabieram się do sprawdzenia i przeczyszczenia EGR), ale to co mnie niepokoi to sytuajca, która zdarzyła się dwukrotnie podczas jazdy po mieście:

- noga na gazie - przyspiesza spokojnie (obroty 1800 - 2000)

- noga z gazu

- auto nadal przyspiesza przez ok 1-2 sek yikes.gif

3) Podczas jazdy po trasie wszystko super - pięknie trzymał 140km/h na tempomacie nawet przy dość długich i stromych podjazdach. Mam tylko wrażenie, że fotel kierowcy nie jest w osi z kierownicą - co chwila na trasie musiałem poprawiać pozycję, bo "znosiło" mnie do środka. Wydaje mi się, że gdzieś czytałem wątek, że ten model tak ma - jak u Was?

4) Na 130km przed końcem baku (wg komp) zapiszczal, że maly poziom paliwa i zmienił zasięg na: ---- Miałem jeszcze 50km do mety więc dotankowałem. Testowaliście zasięg od momentu tego komunikatu?

pzdr

Piotr

Napisano

> Witam Was ponownie

> W ten łikend przyszło mi skoczyć do kraju (przy okazji Croma dostała nowy olej do silnika i skrzyni

> ) więc na szybko rachunek sumienia z pierwszej dłuższej przeprawy:

> 1) Po przekręceniu kluczyka na ON przez 5-7s słychać "buczenie". Poprzedni właściciel twierdzi, że

> to pompa i tak jest od początku. Ponoć serwis próbował z tym walczyć, ale bez skutku. Co

> istotne - póki co dzieje się to tylko raz dziennie - przed pierwszym odpaleniem. Przy każdym

> następnym razem efektu nie ma (mimo, kilku godzin postoju pomiędzy odpaleniami). Może ma to

> związek z wychłodzeniem silnika ?

Rocznik 2005 więc możesz mieć problem taki jak w Stilo .. tam był problem z wężykami lub druga sprawa to filtr i zaworek zwrotny w korpusie filtra - zapowietrza się i przepycha powietrze pompa z zbiornika zanim odpowietrzy filtr

> 2) Na niskich obrotach mógłby zbierać się lepiej (na dniach zabieram się do sprawdzenia i

> przeczyszczenia EGR), ale to co mnie niepokoi to sytuajca, która zdarzyła się dwukrotnie

> podczas jazdy po mieście:

> - noga na gazie - przyspiesza spokojnie (obroty 1800 - 2000)

> - noga z gazu

> - auto nadal przyspiesza przez ok 1-2 sek

No nie wiem ... ja tak nie mam....

> 3) Podczas jazdy po trasie wszystko super - pięknie trzymał 140km/h na tempomacie nawet przy dość

> długich i stromych podjazdach. Mam tylko wrażenie, że fotel kierowcy nie jest w osi z

> kierownicą - co chwila na trasie musiałem poprawiać pozycję, bo "znosiło" mnie do środka.

> Wydaje mi się, że gdzieś czytałem wątek, że ten model tak ma - jak u Was?

Podobno tak jest ... miałem to zmierzyć aby obalić lub potwierdzić teorię i ciągle nie mam na to czasu hehe.gif

> 4) Na 130km przed końcem baku (wg komp) zapiszczal, że maly poziom paliwa i zmienił zasięg na: ----

> Miałem jeszcze 50km do mety więc dotankowałem. Testowaliście zasięg od momentu tego

Tak ... max zrobiłem jeszcze od tego momentu 150 km ale i tak 4-5 litry było w baku... sam przetestuj tankując do pełna w tym momencie ... zbiornik masz według producenta 62 litry więc odejmując to co zatankujesz do odbicia pistoletu i znając ile pali twoje auto będziesz wiedział ile km masz rezerwy

Napisano

> 1) Po przekręceniu kluczyka na ON przez 5-7s słychać "buczenie". Poprzedni właściciel twierdzi, że

> to pompa i tak jest od początku. Ponoć serwis próbował z tym walczyć, ale bez skutku. Co

> istotne - póki co dzieje się to tylko raz dziennie - przed pierwszym odpaleniem. Przy każdym

> następnym razem efektu nie ma (mimo, kilku godzin postoju pomiędzy odpaleniami). Może ma to

> związek z wychłodzeniem silnika ?

Juz kolega Lisek postawił prawidłową disgnozę. Najprostsze rozwiazanie to obkręcenie mocna taśmą razem obu przewodów idących równolegle od filtra paliwa w stonę rozrządu, w każdym razie nie jest to awaria pompy i nic w najbliższym czasie nie ugryzie portfela.

> 2) Na niskich obrotach mógłby zbierać się lepiej (na dniach zabieram się do sprawdzenia i

> przeczyszczenia EGR),

EGR i klapy wirowe - podejrzewam że klapy są w stanie agonalnym.

> ale to co mnie niepokoi to sytuajca, która zdarzyła się dwukrotnie

> podczas jazdy po mieście:

> - noga na gazie - przyspiesza spokojnie (obroty 1800 - 2000)

> - noga z gazu

> - auto nadal przyspiesza przez ok 1-2 sek

Niestety także doznałem tej przyjemności kilkanaście razy w ciagu 2 lat. Ostatnio mam wstręt do jakichkolwiek prac przy aucie ale się zmobilizuję i przeczyszczę potencjometr gazu, jesli to nie pomoże to napisze do FAP z prośbą o darmowe przeprogramowanie ECU, nadmienię o niebezpieczeństwie, wadzie fabrycznej itp.

> 3) Podczas jazdy po trasie wszystko super - pięknie trzymał 140km/h na tempomacie nawet przy dość

> długich i stromych podjazdach. Mam tylko wrażenie, że fotel kierowcy nie jest w osi z

> kierownicą - co chwila na trasie musiałem poprawiać pozycję, bo "znosiło" mnie do środka.

> Wydaje mi się, że gdzieś czytałem wątek, że ten model tak ma - jak u Was?

Fotel nie jest idealnie w osi kierownicy, jednak odchylenie jest minimalne, dla mnie musiało minąć trochę czasu zanim znalazłem wygodna pozycje za kierownicą, obecnie jest OK.

> 4) Na 130km przed końcem baku (wg komp) zapiszczal, że maly poziom paliwa i zmienił zasięg na: ----

> Miałem jeszcze 50km do mety więc dotankowałem. Testowaliście zasięg od momentu tego

> komunikatu?

> pzdr

> Piotr

Napisano
  • Autor

Dzięki Panowie!

Przewody zaprzyjaźnią się z taśmą...

Ramię sterujace klapami póki co na miejscu, sucho zadnych wycieków nie widać. Tak czy owak przy najblizszej okazji wybiorę się by zmodyfikować kolektor.

Bartku daj znać proszę, czy przeczyszczenie potencjometra pomogło.

> Fotel nie jest idealnie w osi kierownicy, jednak odchylenie jest minimalne

Uff... już myślałem, że się zamieniam w Quasimodo grinser006.gif

Napisano

> Dzięki Panowie!

> Przewody zaprzyjaźnią się z taśmą...

> Ramię sterujace klapami póki co na miejscu, sucho zadnych wycieków nie widać. Tak czy owak przy

> najblizszej okazji wybiorę się by zmodyfikować kolektor.

> Bartku daj znać proszę, czy przeczyszczenie potencjometra pomogło.

> Uff... już myślałem, że się zamieniam w Quasimodo

Nie ma sensu niczego robić z tym kolektorem, nalezy jedynie odpiąć siłownik sterujacy od klap i ustawic klapy w pozycji otwartej - po tym zabiegu bedą wieczne.

Napisano

Czy na pedale gazu musi byc wyczuwalny luz, na czuja to moze ok 1 cm?

Chyba ze TTTM

Napisano

> Bartku daj znać proszę, czy przeczyszczenie potencjometra pomogło.

W mojej ocenie nie ma sensu tego czyścić ... problem nie jest spowodowany potencjometrem ponieważ potencjometr w pedale gazu to naprawdę kilka potencjometrów i nie ma możliwości aby się coś zablokowało... jeśli tak by było to po pierwsze takie zdarzenie było by zarejestrowane po drugie takie zdarzenie wyświetli komunikat na desce... a auto przejdzie w tryb awaryjny.

W mojej ocenie przyspieszanie auta może być spowodowane przez zacięcie się nastawnika ciśnienia na pompie wtryskowej CR lub uszkodzeniem czujnika ciśnienia na CR ... czyli podaniem więcej paliwa niż powinien w określonym czasie ...

Napisano

> W mojej ocenie nie ma sensu tego czyścić ... problem nie jest spowodowany potencjometrem ponieważ

> potencjometr w pedale gazu to naprawdę kilka potencjometrów i nie ma możliwości aby się coś

> zablokowało... jeśli tak by było to po pierwsze takie zdarzenie było by zarejestrowane po

> drugie takie zdarzenie wyświetli komunikat na desce... a auto przejdzie w tryb awaryjny.

> W mojej ocenie przyspieszanie auta może być spowodowane przez zacięcie się nastawnika ciśnienia na

> pompie wtryskowej CR lub uszkodzeniem czujnika ciśnienia na CR ... czyli podaniem więcej

> paliwa niż powinien w określonym czasie ...

Też doszedłem do wniosk, że uszkodzenie potencjometru wywaliłoby błąd, dodatkowo w FES testowałem wielokrotnie ten potencjometr i zawsze był OK. Wątek nastawnika jest bardzo obiecujacy ponieważ już kiedyć FES wyrzucił błąd w nieznanym module przy skanowaniu centralek i numer błedu właśnie wskazywał na nastawnik. Dodatkowo w rzeczywistości to wygląda na zacięcie się czegos przez moment - jedziemy ze stałą prędkością i puszczamy gaz, tymczasem auto na to poszczenie gazu reaguje po sekundzie lub dwóch. Czy to się jakość da rozebrać i wyczyścić?

Napisano

> Czy to się jakość da rozebrać i wyczyścić?

Nie...

Wymieniałem nastawnik w Stilaku bo mi się blokował ale wymieniłem razem z pompą po tym jak puściły uszczelnienia... wirus to zło hehe.gif - nowy nastawnik - Kolega z kącika mi go testował na stole probierczym z pompą ( wymienił uszczelnienia ) i sam stwierdził, ze coś z nim jest nie tak i nie daje 100% pewności- Starego przeciąłem aby zrobić autopsję zwłok hehe.gif Nie można go rozebrać wszystko jest zaprasowane a za prace odpowiada precyzyjnie wykonana iglica sterowana cewką - precyzja wykonania iglicy jest taka jak wtryskiwacza - iglicy końcówki

W cromie pewnie jest podobnie.... można to czyścić tylko i wyłącznie dolewając coś do paliwa.

A i jeszcze tak przyszło mi do głowy, ze może to byś spowodowane blokowaniem się kierownic w turbinie - większe doładowanie - czujnik ciśnienia na kolektorze... niewiem.gif

Lub co tez prawdopodobne jak silnik jest mocno obciążony - jedzie pod górkę lub but.gif - z dolnych obrotów i wchodzicie na moment obrotowy który narasta gwałtownie ( początek wykresu do tych 2000 - 2300 obr ) to nawet puszczenie gazu lekkie powoduje, ze dalej wyrywa do góry. po przyrostu krzywa momentu i mocy rośnie szybciej niż zwolnienie wynikające z puszczenia lekkiego pedału gazu...

Ja u siebie nie zauważyłem jednak takiego zjawiska więc trudno mi się wypowiadać...

Napisano

> Nie...

> Wymieniałem nastawnik w Stilaku bo mi się blokował ale wymieniłem razem z pompą po tym jak puściły

> uszczelnienia... wirus to zło - nowy nastawnik - Kolega z kącika mi go testował na stole

> probierczym z pompą ( wymienił uszczelnienia ) i sam stwierdził, ze coś z nim jest nie tak i

> nie daje 100% pewności- Starego przeciąłem aby zrobić autopsję zwłok Nie można go rozebrać

> wszystko jest zaprasowane a za prace odpowiada precyzyjnie wykonana iglica sterowana cewką -

> precyzja wykonania iglicy jest taka jak wtryskiwacza - iglicy końcówki

> W cromie pewnie jest podobnie.... można to czyścić tylko i wyłącznie dolewając coś do paliwa.

Od jakiegoś czasu dolewam Millers EcoMax i olej 2T i juz dawno problemu nie było.

> A i jeszcze tak przyszło mi do głowy, ze może to byś spowodowane blokowaniem się kierownic w

> turbinie - większe doładowanie - czujnik ciśnienia na kolektorze...

> Lub co tez prawdopodobne jak silnik jest mocno obciążony - jedzie pod górkę lub - z dolnych

> obrotów i wchodzicie na moment obrotowy który narasta gwałtownie ( początek wykresu do tych

> 2000 - 2300 obr ) to nawet puszczenie gazu lekkie powoduje, ze dalej wyrywa do góry. po

> przyrostu krzywa momentu i mocy rośnie szybciej niż zwolnienie wynikające z puszczenia

> lekkiego pedału gazu...

> Ja u siebie nie zauważyłem jednak takiego zjawiska więc trudno mi się wypowiadać...

To się zawsze działo podczas spokojnej jazdy, zazwyczej przy puszczeniu gazu w trakcie jazdy z małą i stała prędkością.

Napisano

> Od jakiegoś czasu dolewam Millers EcoMax i olej 2T i juz dawno problemu nie było.

Musze też profilaktycznie zacząć dolewać

> To się zawsze działo podczas spokojnej jazdy, zazwyczej przy puszczeniu gazu w trakcie jazdy z małą

> i stała prędkością.

Więc odpada.... zostaje przy nastawniku pompy CR

Napisano

> Rocznik 2005 więc możesz mieć problem taki jak w Stilo .. tam był problem z wężykami lub druga

> sprawa to filtr i zaworek zwrotny w korpusie filtra - zapowietrza się i przepycha powietrze

> pompa z zbiornika zanim odpowietrzy filtr

Hmm, natchniony tym fragmentem postanowiłem podejść do buczących przewodów od innej strony. Ostatnio zauważyłem, że na obudowie filtra paliwa widać jakiś mały wyciek ropy. Może był tam i wcześniej, ale nie przyglądałem się zbytnio. Odpiąłem przewody, wyciągnąłem filtr i wszystko dokładnie przemyłem sprayem do gaźników - głównie gwint obudowy (model sprzed liftu - wymienia się sam wkład) i miejsca przypięcia wężyków. Gwint obudowy filtra posmarowałem smarem silikonowym i skręciłem wszystko jak najmocniej na czysto. No i miła niespodzianka - buczenia niet! Godzina roboty na świeżym powietrzu (he he - w oparach jak na polu naftowym), a przyjemność z ciszy - bezcenna!