Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z C-Elysee 1.2 VTI

Featured Replies

Napisano

Hej,

w poniedziałek odebrałem z salonu nowego C-Elysee 1.2 VTI i zacząłem się z nim "zapoznawać". Wczoraj zauważyłem, że jakby mial minimalnie niestabilne obroty po hamowaniu, tj. schodzą do 900 i po chwili podnoszą się do 950. Przy zmianie biegów w średnim zakresie obrotów występuje takie szarpnięcie, jakby silnik miał za niskie obroty. Dziś otworzyłem maskę i obserwowałem silnik na wolnych obrotach. Zauważyłem, że koło sprężarki klimatyzacji (na dole podłączona do paska i wychodzą z niego dwa węże, na których jest rosa i są zimne) co jakieś 10 - 15 sekund zatrzymuje się, a pasek się po nim ślizga, po mniej więcej 5 sekundach zaczyna się powoli obracać, a po kolejnych 5 sekundach obraca się z szybkością silnika. Ten cykl powtarza się około 2 - 3 razy na minutę. (zatrzymanie - powolne obracanie się, wejście na obroty). W tym czasie klima pracowała na 1/4 swojej mocy.

Mam minimalne doświadczenie z nowymi autami i z klimatyzacją więc może w nowych autach tak ma być ale chyba jednak mam większe wątpliwości, że coś jest nie tak. Koło pasowe, koło alternatora i napinacz obracają się z normalną szybkością przez cały czas (to wszystko obraca pasek). Tylko to koło sprężarki dziwnie się zachowuje. Obecnie to auto ma 160 km przebiegu (nie mylić ze 160 000 km) :-)

Podpowiecie mi coś w tym temacie przed tym, jak jutro pokażę to w salonie, gdzie go kupiłem?

Napisano

No to wygląda na to, że sprężarka załącza się cyklicznie a nie pracuje cały czas. Ustal czy tak ma być, bo nie jest powiedziane, że nie

Napisano
  • Autor

> No to wygląda na to, że sprężarka załącza się cyklicznie a nie pracuje cały czas. Ustal czy tak ma

> być, bo nie jest powiedziane, że nie

Dzięki za odpowiedź. Też tak myślałem, ale jak koło sprężarki stoi w miejscu to ślizga się po nim pasek napędzany przez koło pasowe, które przecież się nie zatrzymuje podczas pracy silnika. Przez to pasek się grzeje i wyciera, a to chyba nie jest nie jest normalne. Poza tym stojące koło sprężarki stawia dodatkowy opór paskowi wielorowkowemu i całemu silnikowi również. Wiem, że nowoczesne samochody mają wiele "udziwnień" ale to już chyba byłaby przesada.

Napisano

> ....... które przecież się nie zatrzymuje podczas pracy silnika.

> Przez to pasek się grzeje i wyciera, ..........

Gdyby koło pasowe sprężarki rzeczywiście zatrzymało się, a pasek ślizgał się po nim, to wymieniłbyś już niejeden pasek z powodu jego zniszczenia. Prawdopodobnie masz sprężarkę pracującą cyklicznie. Zatrzymuje się wał sprężarki, a osadzone na nim koło pasowe obraca się, ale nie przekazuje obrotów na wał ponieważ oba elementy rozłączyło sprzęgło elektromagnetyczne. Na rysunku szare koło kręci się stale, ale element niebiesko-brązowy tylko wtedy gdy załączy sprzęgło. Załączeniu sprężarki towarzyszy obciążenie silnika mocą potrzebną do jej pracy, i to powoduje wahania obrotów silnika. To tylko teoria, ale bardzo prawdopodobna w twoim przypadku. Poczytaj o sprężarkach, może znajdziesz swoją i rozwiejesz swoje wątpliwości.

287069626-nap%EAd.jpg

Rysunek dobrany niezbyt szczęśliwie, ale sprężarki pracujące cyklicznie istnieją.

Napisano

> No to wygląda na to, że sprężarka załącza się cyklicznie a nie pracuje cały czas. Ustal czy tak ma

> być, bo nie jest powiedziane, że nie

W moim Pugu 208 - czyli ta sama nowa rodzinka, też chyba cyklicznie pracuje.

Widzę to po obrotomierzu i jeśli jest cicho w samochodzie to słyszę cyknięcie jakiegoś przekaźnika(?) gdy się włącza.

Napisano

> Hej,

> w poniedziałek odebrałem z salonu nowego C-Elysee 1.2 VTI i zacząłem się z nim "zapoznawać".

> Wczoraj zauważyłem, że jakby mial minimalnie niestabilne obroty po hamowaniu, tj. schodzą do

> 900 i po chwili podnoszą się do 950. Przy zmianie biegów w średnim zakresie obrotów występuje

> takie szarpnięcie, jakby silnik miał za niskie obroty. Dziś otworzyłem maskę i obserwowałem

> silnik na wolnych obrotach. Zauważyłem, że koło sprężarki klimatyzacji (na dole podłączona do

> paska i wychodzą z niego dwa węże, na których jest rosa i są zimne) co jakieś 10 - 15 sekund

> zatrzymuje się, a pasek się po nim ślizga, po mniej więcej 5 sekundach zaczyna się powoli

> obracać, a po kolejnych 5 sekundach obraca się z szybkością silnika. Ten cykl powtarza się

> około 2 - 3 razy na minutę. (zatrzymanie - powolne obracanie się, wejście na obroty). W tym

> czasie klima pracowała na 1/4 swojej mocy.

> Mam minimalne doświadczenie z nowymi autami i z klimatyzacją więc może w nowych autach tak ma być

> ale chyba jednak mam większe wątpliwości, że coś jest nie tak. Koło pasowe, koło alternatora i

> napinacz obracają się z normalną szybkością przez cały czas (to wszystko obraca pasek). Tylko

> to koło sprężarki dziwnie się zachowuje. Obecnie to auto ma 160 km przebiegu (nie mylić ze 160

> 000 km) :-)

> Podpowiecie mi coś w tym temacie przed tym, jak jutro pokażę to w salonie, gdzie go kupiłem?

NIC NIE MOŻE SIĘ ŚLIZGAĆ, słyszałbyć niesamowity pisk i pasek juz dawno odszedłby w niebyt

Koło sprężarki cały czas się musi obracać, jedynie sprzęgło co jakiś czas załacza samą sprężarkę

Napisano

> Dzięki za odpowiedź. Też tak myślałem, ale jak koło sprężarki stoi w miejscu to ślizga się po nim

> pasek napędzany przez koło pasowe, które przecież się nie zatrzymuje podczas pracy silnika.

> Przez to pasek się grzeje i wyciera, a to chyba nie jest nie jest normalne. Poza tym stojące

> koło sprężarki stawia dodatkowy opór paskowi wielorowkowemu i całemu silnikowi również. Wiem,

> że nowoczesne samochody mają wiele "udziwnień" ale to już chyba byłaby przesada.

Koledzy już wyjaśnili, teraz idź i jeszcze raz, dokładniej się przyjrzyj kołu. Zewnętrzna część, współpracująca z paskiem, obraca się zawsze. Część wewnętrzna tylko gdy nastąpi załączenie kompresora. Zewnętrzna część raczej nie ma jakichkolwiek wypustek itp, jest idealnie okrągła i przez to można się zmylić czy się obraca, czy nie wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Hej,

Byłem w salonie w celu sprawdzenia moich obaw związanych z dziwną pracą sprężarki klimy i silnika. Pracownik działu serwis (nie mechanik) wsiadł za kierownicę auta i przejechał się ze mną kawałek, aby sam mógł wyczuć objawy, o których pisałem. Stwierdził, że dobrze wyczułem i opisałem mu objawy oraz, że są one normalne przy tej pojemności i mocy silnika (1.2 VTI 75KM). Sprężarka rozpoczynając pracę tak obciąża silnik, że może on się lekko dławić, co powoduje spadek obrotów i chwilowe zastanawianie się, czy przyspieszać po naciśnięciu pedału gazu. Innymi słowy "Ten Typ Tak Ma". Dodał także, że ten motor swoje 75 KM osiąga przy prędkości obrotowej na poziomie 4200 obr/min.

Co o tym myślicie? Liczyłem, że taki producent aut już opracował system elektroniczny, który przy wzroście obciążenia silnika wpłynie na stabilizację obrotów nawet kosztem lekkiego wzrostu zużycia paliwa. Tak marna kultura pracy silnika to żenada w 21 wieku, gdzie w autach jest więcej elektroniki, niż mechaniki.

Napisano

> Hej,

> Byłem w salonie ...........................że są one normalne przy tej pojemności i mocy silnika (1.2 VTI 75KM)..................... Innymi słowy "Ten Typ Tak Ma". ....................... Liczyłem, że taki producent aut już opracował system elektroniczny, który przy wzroście obciążenia silnika wpłynie na stabilizację obrotów nawet kosztem lekkiego wzrostu zużycia paliwa.

No wiesz, kupiłeś TANIE, budżetowe auto, fakt nowoczesne, ale z marnym silnikiem, a oczekujesz od niego Bóg wie co smile.gif

Gdybyś miał przynajmniej HDi 1,6 to już byś nie czuł tych skoków, bo moment jest w nim ze 2 x większy od Twojego.

Pokaż mi jakiegokolwiek innego producenta który poradził sobie z takimi objawami w małym słabym silniku ??

Nie znam, no chyba że nie dał klimy smile.gif

Dla poprawienia nastroju, dopowiem że ja (12 lat temu) czułem kiedy się klima załączała (w upalne dni) w XMie 2.0i smile.gif 128KM/~170Nm (w zasadzie najsłabsza jednostka w tym modelu), fakt nie ta generacja i silników i sprężarek, ale było to odczuwalne.

w Dieselach i V6 nie było już tego czuć

Napisano

> No wiesz, kupiłeś TANIE, budżetowe auto, fakt nowoczesne, ale z marnym silnikiem

> Gdybyś miał przynajmniej HDi 1,6 to już byś nie czuł tych skoków, bo moment jest w nim ze 2 x

Mam nowoczesnego benzyniaka , praktycznie 2x mocniejszego niż twój (132KM) i podczas załączania sprężarki też występuje lekkie falowanie obrotów.

Widać to na obrotomierzu , słyszę też jak zmieniają się obroty silnika (jakaś tam elektronika próbuje obroty wyrównać , ale i tak bezwładność i obciązenie są tak spore, że się widzi i czuje falowanie).

Nic się nie przejmuj , tak ma być.

Jeżeli masz klimę AUTO to będzie się tak działo okresowo (tylko podczas załączania sprężarki , ale w trasie to zjawisko jest już niezauważalne).

Napisano

> Mam nowoczesnego benzyniaka , praktycznie 2x mocniejszego niż twój (132KM) i podczas załączania

> sprężarki też występuje lekkie falowanie obrotów.

> Widać to na obrotomierzu , słyszę też jak zmieniają się obroty silnika (jakaś tam elektronika

> próbuje obroty wyrównać , ale i tak bezwładność i obciązenie są tak spore, że się widzi i

> czuje falowanie).

> Nic się nie przejmuj , tak ma być.

> Jeżeli masz klimę AUTO to będzie się tak działo okresowo (tylko podczas załączania sprężarki , ale

> w trasie to zjawisko jest już niezauważalne).

Niezauważalne w Twoim aucie, w jego na 100%, zwłaszcza gdy będzie chciał wyprzedzać i załączy się sprężarka.

silnik 1.2 VTi 75KM (53kW) ma powalający moment 110Nm/3000 rpm także nie można mu mieć tego za złe smile.gif

Napisano

> Niezauważalne w Twoim aucie, w jego na 100%, zwłaszcza gdy będzie chciał wyprzedzać i załączy się

> sprężarka.

> silnik 1.2 VTi 75KM (53kW) ma powalający moment 110Nm/3000 rpm także nie można mu mieć tego za złe

Nie jestem pewien ale chyba u mnie w Lagunie II przy wcisnietym pedale przyspieszenia prawie na max (przy wyprzedzaniu itp) sprężarka klimy automatycznie się wyłącza aby nie było strat mocy przy wyprzedzaniu. Prawda to?

I u mnie w 2.0 135KM też czuć moment uruchamiania sprężarki w okolicy wolnych obrotów ok.gif

Napisano

Tak marna kultura pracy silnika to żenada w 21 wieku, gdzie w autach jest

> więcej elektroniki, niż mechaniki.

Nie przesadzaj, cudem techniki nie jeździsz. A na pocieszenie- DAF CF 410koni i też wyraźnie czuć włączenie klimy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady i sprowadzenie mnie na ziemię cool.gif