Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega/Saab 2.2 diesel - warto się w to pchać?

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję woła roboczego z hakiem do 10tys PLN i najbardziej pasowałaby mi omega B lub saab 9-3 z roczników 2000-2002. Najwiecej ofert jest z dieslem 2.2 - czy warto pchać sie w ten silnik?

Napisano

> Potrzebuję woła roboczego z hakiem do 10tys PLN i najbardziej pasowałaby mi omega B lub saab 9-3 z

> roczników 2000-2002. Najwiecej ofert jest z dieslem 2.2 - czy warto pchać sie w ten silnik?

Jeśli możesz, to znajdź 2.5 DTI omegę (nie TD). Ja generalnie 5 lat się wożę 2.2 DTI i akurat z tym egzemplarzem nie mam problemów z silnikiem. Wcześniej miałem 3 lata 2.0 DTI (ten sam silnik...) i tam zepsuło się prawie wszystko co możliwe. wink.gif

Napisano

silnik ogolnie ma problemy z zapowietrzaniem sie i duuuuzymi trudnosciami z odpalaniem... moj saab 9-3 w zime jezdzil na lawecie 4 razy :/ ogolnie kultura pracy niska, osiagi slabe, zawodnosc duza - takie moje zdanie i opinie

Napisano

> Potrzebuję woła roboczego z hakiem do 10tys PLN i najbardziej pasowałaby mi omega B lub saab 9-3 z

> roczników 2000-2002. Najwiecej ofert jest z dieslem 2.2 - czy warto pchać sie w ten silnik?

Nie warto...jak to ma być typowy wołek, to poszukaj coś w TDI, nawet jak nie lubisz wink.gif tylko ładny egz tp paska kombi to w tej kasie 98-99, ewentualnie coś z volvo z rzędowym dieslem 2.5 140KM, ale to też bęzie starszy rocznikiem, chociaż w Twoim przypadku postaw na stan techniczny. Diesle w oplach to kiepski mariaż, nie licząc 1.9 (120-150KM), 1.3 od fiata i części 1.7 isuzu.

Napisano

Saaba chcesz na woła roboczego? Słaby pomysł.

Napisano

Nawiązując do postu kolegi AkuQ - kolega z pracy ma do sprzedania fajnego passata: klik

Napisano
  • Autor

> silnik ogolnie ma problemy z zapowietrzaniem sie i duuuuzymi trudnosciami z odpalaniem... moj saab

> 9-3 w zime jezdzil na lawecie 4 razy :/

ale to po prostu padająca pompa paliwa lub wtryskowa

>ogolnie kultura pracy niska, osiagi slabe, zawodnosc

> duza - takie moje zdanie i opinie

czytałem właśnie o niskiej kulturze pracy (niczym traktor) zlosnik.gifdo funu z jazdy mam jednak inne auto-potrzbuje coś wygodnego i z "oplowatych" zlosnik.gif stąd wybór omegi lub saaba

Napisano
  • Autor

> Saaba chcesz na woła roboczego? Słaby pomysł.

bo?

po lekturze netu najbardziej "saabową" usterką jest wyświetlacz gubiący pixele (prawie wszystkie egzemplarze to mają patrząc na foty w ogłoszeniach) ponadto nie ma nic typowego-zarżnięte silniki benzynowe turbo w nastoletnim aucie-nic nietypowego, znana historia z wadą konstrukcyjną 3.0 tid i a o 2.2 czytam tylko że za głośny i za słaby i jeśli to "tylko" to to mnie nie odstrasza

edit: o 2.2 tez gdzies wyczytałem ze rozciąga się łańcuch rozrządu i do wymiany wyciagać trzeba silnik-prawda li to? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie warto...jak to ma być typowy wołek, to poszukaj coś w TDI, nawet jak nie lubisz tylko ładny

> egz tp paska kombi to w tej kasie 98-99,

dzięki za radę ale mam awersję do grupy vw grinser006.gif a volvo kompletnie nie znam

a gdyby skupić się na omedze - to który silnik brać pod uwagę (benz i diesel) - chodzi o jak najbardziej bezproblemową jazdę i ciąganie przyczepy