Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda CRV i problem z chlodnicą

Featured Replies

Napisano

Problem polega na tym że puszccza. Myślę nad nową i teraz ceny zamienników (marek i nazw nie pamiętam - coś na R ..) to 270 pln ewentualnie Nisenssa 370pln

Jakieś inne polecane warte uwagi i nie powalające na kolana ceną.

Napisano

...

> Jakieś inne polecane warte uwagi i nie powalające na kolana ceną.

Hmm, używany oryginał: 'jak nowy" za 150zł?

Pozdrawiam.

Napisano

Przechodziłem podobne problemy tyle że w Civicu i powiem Ci że Nissens to chyba najlepszy wybór.

Napisano
  • Autor

> Przechodziłem podobne problemy tyle że w Civicu i powiem Ci że Nissens to chyba najlepszy wybór.

Zastanawiam sie czy przy okazji nie sprawdzić rurek gumowych i ewentualnie powymieniać.

Napisano
  • Autor

Podbije temat: z racji że nie mogę dostać chłodnicy Nissensa do mojej Hondy to znajomy zaproponował mi chłodnice KOYO

Zamówiłem. Ponoć japońska - ma ktoś z tym coś do czynienia.

Napisano

> Podbije temat: z racji że nie mogę dostać chłodnicy Nissensa do mojej Hondy to znajomy zaproponował

> mi chłodnice KOYO

> Zamówiłem. Ponoć japońska - ma ktoś z tym coś do czynienia.

Mialem dawno temu w CRX. Nic sie nie dzialo.

Napisano
  • Autor

> Mialem dawno temu w CRX. Nic sie nie dzialo.

Widze własnie że daja sporo do japońców i do sportu.

EDIT jak można sprawdzić starą chłodnicę gdzie jest nieszczelna - jak wskazać jakieś bąbelki lub coś takiego. Woda z płynem do naczyń? Duża wanna i jakaś pompka. oslabiony.gif

Napisano

> Problem polega na tym że puszccza. Myślę nad nową i teraz ceny zamienników (marek i nazw nie

> pamiętam - coś na R ..) to 270 pln ewentualnie Nisenssa 370pln

> Jakieś inne polecane warte uwagi i nie powalające na kolana ceną.

jeśli jesteś w stanie sam ja wymontowac to możesz sprawdzić co jest powodem nieszczelności, czy drobna dziurka, np uszkodzenie mechanicnze, przetarcie czy ogólnie starość i korozja. Jeśli uszkodzenie nie jest duże a chłodnica jest jeszcze przyzwoita to możesz naprawić. Ja naprawiłem uszkodzony miejscowo intercooler za 70 PLN zamiast kupowac nowy za 500-600 PLN.

Jeśli chłodnica do wymiany to wybierz w nejlepszej cenie z markowych, Nissens, NRF Modine, Hella-Behr, ew. ta gdzie dają najdłuższą gwarancję.

Napisano

> Podbije temat: z racji że nie mogę dostać chłodnicy Nissensa do mojej Hondy to znajomy zaproponował

> mi chłodnice KOYO

> Zamówiłem. Ponoć japońska - ma ktoś z tym coś do czynienia.

Mam w Forku. Nie ma problemów.

Napisano

> Jeśli

> uszkodzenie nie jest duże a chłodnica jest jeszcze przyzwoita to możesz naprawić.

Ja miałem do wyboru płukanie albo wymianę. Zważywszy że nowa kosztowała 160 zł to jakoś mi się nie chciało bawić ze starą.

Napisano
  • Autor

> jeśli jesteś w stanie sam ja wymontowac to możesz sprawdzić co jest powodem nieszczelności, czy

> drobna dziurka, np uszkodzenie mechanicnze, przetarcie czy ogólnie starość i korozja. Jeśli

> uszkodzenie nie jest duże a chłodnica jest jeszcze przyzwoita to możesz naprawić. Ja

> naprawiłem uszkodzony miejscowo intercooler za 70 PLN zamiast kupowac nowy za 500-600 PLN.

> Jeśli chłodnica do wymiany to wybierz w nejlepszej cenie z markowych, Nissens, NRF Modine,

> Hella-Behr, ew. ta gdzie dają najdłuższą gwarancję.

Chłodnica już wymieniona (jestem w trakcie testów czy wszystko poprawnie złożyłem i czy węże tym razem nie puszczą).

Udało się zdobyć nissensa za 330 pln, a co do starej wezmę lekko wymyję i postaram się metodą zanurzeniową i pompką stwierdzić z ilu pkt będą bąbelki lecieć i czy warto naprawiać.