Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hałas, stukot, klekot z okolic koła - co to może być?

Featured Replies

Napisano

Samochód po wymianie elementów gumowych w zawieszeniu przednim, wahacze i coś tam jeszcze - nie wiem, nie znam się - mechanik przy wymianie mówił, że wszystko oprócz amorków i sprężyn, bo te są dobre.

Auto świeżo kupione, nie wiem czy wcześniej też tak łomotało, bo waliło całe zawieszenie, teraz jest jeden stuk, z okolic lewego przedniego koła. Podczas jazdy po asfalcie w miarę równym cisza, po wjeździe na tzw. trelinkę zaczyna się łomot, tak jakby coś zaraz miało się urwać. Co dziwne, łomot ustaje po lekkim wciśnięciu hamulca w czasie jazdy - w sensie trzymam gaz i hamulec jednocześnie, auto jedzie, w środku cisza.

Z zauważonych jeszcze - przy wyjeżdżaniu z garażu, v=5-10 km/h po naciśnięciu hamulca lekki stuk.

Sprawdziłem z góry, przez maskę, namacalnie wszystko OK, od dołu pod autem nic nie wisi, nic nie lata, koło dokręcone - pomysłów brak. Jutro miałem jechać z rodzinką do Czech, 100 km w obie strony i mam cykora - w trasie niby nie stuka, dopiero na nierównościach, ale co jak coś w końcu odpadnie zlosnik.gif

Co to może być?

A, mechanik oglądnie, ale w poniedziałek, a auto jutro powinno jechać..

Napisano

...

> dziwne, łomot ustaje po lekkim wciśnięciu hamulca w czasie jazdy - w sensie trzymam gaz i

> hamulec jednocześnie, auto jedzie, w środku cisza.

> Z zauważonych jeszcze - przy wyjeżdżaniu z garażu, v=5-10 km/h po naciśnięciu hamulca lekki stuk.

Przy takich objawach przychodzi mi na myśl tylko niedokręcony zacisk.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Górne mocowanie amora, przegub, klocki pukają.

Sorry - tarcze i klocki wymienione.

Pacjent - Scenic IphII, 1.9 dci, 2002 rok.

Hałas tylko na nierównościach, jak wciskam hamulec - cisza. Odgłos jakby ktoś blaszany kubek powiesił obok koła na sznurku.

Napisano
  • Autor

> ...

> Przy takich objawach przychodzi mi na myśl tylko niedokręcony zacisk.

> Pozdrawiam.

Zacisk czego?

Napisano

> Sorry - tarcze i klocki wymienione.

> Pacjent - Scenic IphII, 1.9 dci, 2002 rok.

> Hałas tylko na nierównościach, jak wciskam hamulec - cisza. Odgłos jakby ktoś blaszany kubek

> powiesił obok koła na sznurku.

Tu masz odpowiedź.

Hałas tylko na nierównościach, jak wciskam hamulec - cisza. Odgłos jakby ktoś blaszany kubek

powiesił obok koła na sznurku.

Napisano
  • Autor

> Tu masz odpowiedź.

> Hałas tylko na nierównościach, jak wciskam hamulec - cisza. Odgłos jakby ktoś blaszany kubek

> powiesił obok koła na sznurku.

A mógłbyś jaśniej? Blaszanego kubka na sznurku nie posiadam. Napisałem, że jestem laikiem i nie znam się - podpowiedz gdzie mogę zaglądnąć i co sprawdzić jeszcze.

Napisano

> A mógłbyś jaśniej? Blaszanego kubka na sznurku nie posiadam. Napisałem, że jestem laikiem i nie

> znam się - podpowiedz gdzie mogę zaglądnąć i co sprawdzić jeszcze.

IMHO - klocki telepią.

Napisano

> IMHO - klocki telepią.

Klocki albo cały zacisk. Nie wiem czy same klocki byłoby słychać? One nie bardzo nawet mają gdzie głośno telepać. Cały zacisk może się ruszać na nierównościach. Lekkie wciśnięcie hamulca, dociska go i przestaje.

Przy powolnym cofaniu jest cicho i słychać jak zacisk w drugą stronę stuka na końcu luzu.

Pozdrawiam.

Napisano

> Zacisk czego?

Hamulcowy.

Napisano
  • Autor

> Klocki albo cały zacisk. Nie wiem czy same klocki byłoby słychać? One nie bardzo nawet mają gdzie

> głośno telepać. Cały zacisk może się ruszać na nierównościach. Lekkie wciśnięcie hamulca,

> dociska go i przestaje.

> Przy powolnym cofaniu jest cicho i słychać jak zacisk w drugą stronę stuka na końcu luzu.

> Pozdrawiam.

Jechać jutro, czy odpuścić i oddać do sprawdzenia w poniedziałek?

Napisano

> Jechać jutro, czy odpuścić i oddać do sprawdzenia w poniedziałek?

Jeśli mam rację to możesz stracić nagle hamulce. Przynajmniej w jednym kole. Właściwie to nawet w dwóch. To mało prawdopodobne ale jeśli nie odważyłbym się poradzić abyś się nie przejmował.

Równie dobrze może to być błahostka.

My tu tylko mądrości forumowe prezentujemy.

Wybór należy do Ciebie.

Napisano

Metalowa blaszka przy klockach potrafi tak halasowac jak ma luz. Mialem podobnie kiedys w aucie.

Napisano

> Jechać jutro, czy odpuścić i oddać do sprawdzenia w poniedziałek?

Jeśli to rzeczywiście niedokręcony zacisk (a objawy na moje oko pasują) lub też jakaś osłona tarczy, lecz też mocowana razem z zaciskiem - to w najgorszym razie luźna śruba się wykręci, zacisk spadnie i stracisz hamulce...

Nie znajdziesz jakiegoś kumatego sąsiada? Zdejmiecie koło i powinno być widać lub na macajewa znajdziesz luźny element.

Napisano

Zacisk niedokręcony, ale może jakimś cudem w nowym aucie ślizgi (szpilki) już wyrobione, albo "szpec" jak wymieniał klocki to tam zaglądał a potem ślizgi miejscami pozamieniał (góra/dół). Albo zapomniał dać blaszki między klocek a zacisk, albo... masz klocki od innego modelu (mniejsze).

Napisano
  • Autor

Odkręciła się do połowy (!) śruba mocująca jarzmo. Na macanego nie drgnęła, a pod domem za koło wleźć nie byłem w stanie, na kanale od razu rzuciła się w oczy.

Dokręcone, cisza w aucie, dzięki za pomoc wink.gif