Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampka ciśnienia oleju AG

Featured Replies

Napisano

Witam.

W astrze z X16SZR pojawił się pewien problem. Gdy auto się zagrzeje potrafi zaświrować lampka oleju. Raz świeci, raz sobie pomruguje. Na początku myślałem, że to czujnik bo lał olejem. Wymieniłem na jakiś zamiennik firmy FAE. Poprawy to nie przyniosło. W między czasie zmierzyłem u mechanika ciśnienie i wyszło na dobrze zagrzanym silniku na wolnych między 1.3-1.5 Bar, przy 2 tys obr było gdzieś miedzy 3-4 bar. Jako, że kontrolka nadal potrafiła nieregularnie pomrugać postanowiłem, że zmienię pompę bo nie jest zbyt droga i roboty przy tym nie dużo. Po wymianie kontrolka jak mrugała tak sobie mruga crazy.gif. Postanowiłem, że sprawdzę jeszcze raz ciśnienie, wkręciłem manometr i auto tak na różnych obrotach pracowało jakąś godzinę wink.gif. Wynik: idento jak wcześniejszy 1.3-1.5 Bar na wolnych, no i duży wzrost na wyższych obrotach. Po wszystkim wręciłem czujnik i oczywiście mruga tongue.gif. Jak myślicie wymienić czujnik jeszcze raz, tym razem na oryginał, szukać przyczyny gdzieś indziej czy od razu paścia zrzucić ze skarpy? angryfire.gifzlosnik.gif

Napisano

Zrzuć! skromny.gif

Możesz też odłączyć kabelek od czujnika. Jeśli wtedy będzie migać, to masz gdzieś zwarcie w wiązce, lub w zegarach.

Napisano
  • Autor

> Zrzuć!

> Możesz też odłączyć kabelek od czujnika. Jeśli wtedy będzie migać, to masz gdzieś zwarcie w wiązce,

> lub w zegarach.

A nie jest to tak, że jak go odłączę całkiem to lampka w ogóle się nie zapali bo nie ma obwodu? hmm.gif. Przecież to bez sensu 270751858-jezyk.gif. Pozostaje poszukać skarpy zlosnik.gif

Napisano

> A nie jest to tak, że jak go odłączę całkiem to lampka w ogóle się nie zapali bo nie ma obwodu? .

no własnie o to chodzi, jak zacznie migać to znaczy, że jest zwarcie ideia.gif

Napisano
  • Autor

> no własnie o to chodzi, jak zacznie migać to znaczy, że jest zwarcie

Będę musiał to sprawdzić smile.gif. Jak nie będzie efektu to może zrobię drugie podejście z czujnikiem hmm.gif. Bo kurcze wszystko by się wyjaśniło gdyby to ciśnienie było niższe, ewentualnie spadało nagle...a tu auto przez godzine pracowało, ja pod nim z manometrem w ręku i ciśnienie takie jak przewiduje producent.

Napisano

nie drugi czujnik tylko zwal miskę olejową i obejrzyś smoka czy nie jest zapchany.

Przy okazji jak mich będzie zwalona po łapki na korbowody i spróbuj poszarpać - jak poczujesz że chodzą to panewki 30.GIF i wtedy też takie jaja będą.

Napisano
  • Autor

> nie drugi czujnik tylko zwal miskę olejową i obejrzyś smoka czy nie jest zapchany.

> Przy okazji jak mich będzie zwalona po łapki na korbowody i spróbuj poszarpać - jak poczujesz że

> chodzą to panewki i wtedy też takie jaja będą.

Smok nie jest zapchany bo przed wczoraj był sprawdzany przy okazji wymiany pompy. Panewki też w złym stanie jeszcze nie są bo to także było w kręgu podejrzanych, poza tym chyba jeśli to byłyby panewki to silnik nie miałby na gorącym smarowania i wyszłoby to podczas pomiaru. Sam juz nie wiem co jest grane...

Napisano

zależy jeszcze co wg ciegie znaczy gorący - bo ja jak daję na eksprsówce na maks. i to nie na 5 biegu i tak jadę z 20-30km w tempo. otoczenia przeszło 30*C to też mi się zarzarzy kontrolka- ale jak jadę nawet z 2 godziny w upale przy normalnych obtrotach (np. 3,5 tys) to nic - cały czas zgaszona, poprostu olej długo się rozgrzewa.

A właśnie, olej , jaki masz olej, jak długo po wymianie, czy te problemy są od czasu jak masz to auto czy od niedawna??

Napisano
  • Autor

> zależy jeszcze co wg ciegie znaczy gorący - bo ja jak daję na eksprsówce na maks. i to nie na 5

> biegu i tak jadę z 20-30km w tempo. otoczenia przeszło 30*C to też mi się zarzarzy kontrolka-

> ale jak jadę nawet z 2 godziny w upale przy normalnych obtrotach (np. 3,5 tys) to nic - cały

> czas zgaszona, poprostu olej długo się rozgrzewa.

> A właśnie, olej , jaki masz olej, jak długo po wymianie, czy te problemy są od czasu jak masz to

> auto czy od niedawna??

Olej jest wlany valvo 10w40. Wymieniany jakieś 7kkm temu. Autem przejechałem 40kkm i problemu nie było, pojawił się niedawno w te upały i tak już zostało. Kurcze zastanawia mnie tylko dlaczego jeśli na czujniku jest napisane 0,3-0,55 bar (czyli na tyle jest ustawiony) i auto ma ciśnienie 1,3-1,5bar to tak kontrolka mruga tongue.gif. Przecież powinna się zaświecić podczas gdy ciśnienie spadnie do tych 0,55bar przy których czujnik zamyka obwód hmm.gif

Napisano

> Olej jest wlany valvo 10w40. Wymieniany jakieś 7kkm temu. Autem przejechałem 40kkm i problemu nie

> było, pojawił się niedawno w te upały i tak już zostało. Kurcze zastanawia mnie tylko dlaczego

> jeśli na czujniku jest napisane 0,3-0,55 bar (czyli na tyle jest ustawiony) i auto ma

> ciśnienie 1,3-1,5bar to tak kontrolka mruga . Przecież powinna się zaświecić podczas gdy

> ciśnienie spadnie do tych 0,55bar przy których czujnik zamyka obwód

no właśnie uważam, że spada to ciśnienie czasami, no chyba, że tak jak koledzy podpowiadają coś jest nie tak z elektryką.

Wiesz, gorąco jest wszędzie w liczniku też może coś się rzeczywiście zwiera i nawet po odłlączniu kabelka by zaświecało się

A te 40.000 to od kiedy? W ubiegłym roku go jeszcze nie miałeś?

Napisano
  • Autor

> no właśnie uważam, że spada to ciśnienie czasami, no chyba, że tak jak koledzy podpowiadają coś

> jest nie tak z elektryką.

> Wiesz, gorąco jest wszędzie w liczniku też może coś się rzeczywiście zwiera i nawet po odłlączniu

> kabelka by zaświecało się

Muszę sprawdzić problem także pod kątem elektryki smile.gif

> A te 40.000 to od kiedy? W ubiegłym roku go jeszcze nie miałeś?

40 kkm zrobiłem od pazdziernika 2011 ale taki problem pojawił się pierwszy raz wink.gif