Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

E36 325/328 Touring...

Featured Replies

Napisano

... czyli kebab z plecakiem, czy warto coś takiego w manualu jako typowy "doopowóz" zakupić?

szukamy czegoś w pełnej opcji, czyli klima, pełna elektryka szyb i lusterek, napęd tył, żadne Xi wink.gif

Znajdzie się coś zadbanego do 15kpln?

Bardzo to ruda je, piszę o sztukach po 1997r ? confused.gif

Napisano

> ... czyli kebab z plecakiem, czy warto coś takiego w manualu jako typowy "doopowóz" zakupić?

> szukamy czegoś w pełnej opcji, czyli klima, pełna elektryka szyb i lusterek, napęd tył, żadne Xi

> Znajdzie się coś zadbanego do 15kpln?

> Bardzo to ruda je, piszę o sztukach po 1997r ?

w e36 nie bylo X wiec problem z glowy

po 97 to kupisz 323(2.5) lub 328

ruda je jak to e36 ale jest szansa znalezc przyzwoity egzamplaz

na dupowoz fajne, wygodne, żwawe ale na dupowoz nie lepiej w tej kasie e39 ? z ruda lepiej wnetrze lepsze

Napisano
  • Autor

> w e36 nie bylo X wiec problem z glowy

> po 97 to kupisz 323(2.5) lub 328

> ruda je jak to e36 ale jest szansa znalezc przyzwoity egzamplaz

> na dupowoz fajne, wygodne, żwawe ale na dupowoz nie lepiej w tej kasie e39 ? z ruda lepiej wnetrze

> lepsze

nie, bo ma być dupowóz, ale żwawy, a e39 za dużaaa dla mnie, no i tam musiałoby być 540i pewnie lub M5 biglaugh.gif

osobiście wolałbym e34, a nie e39 jeśli miałaby być seria 5 wink.gif

Napisano

> ... czyli kebab z plecakiem, czy warto coś takiego w manualu jako typowy "doopowóz" zakupić?

> szukamy czegoś w pełnej opcji, czyli klima, pełna elektryka szyb i lusterek, napęd tył, żadne Xi

Do 15kpln znajdziesz już e46 z plecakiem , wszyscy szukają coupe i sedanów a touringi omijają

Napisano
  • Autor

> Do 15kpln znajdziesz już e46 z plecakiem , wszyscy szukają coupe i sedanów a touringi omijają

o ile cięższe jest e46 328i od e36 328i?

jak z blachami w e46?

jak z zawieszeniem/wózkiem tylnym porównując e36 i e46?

no właśnie, a ja szukam touringa lub compacta zlosnik.gifok.gif

Napisano

> o ile cięższe jest e46 328i od e36 328i?

> jak z blachami w e46?

> jak z zawieszeniem/wózkiem tylnym porównując e36 i e46?

> no właśnie, a ja szukam touringa lub compacta

moja e46 została w rodzinie , rdzy nie ma , mocowanie było robione przeze mnie koszt koło 2000

Napisano
  • Autor

> moja e46 została w rodzinie , rdzy nie ma , mocowanie było robione przeze mnie koszt koło 2000

czy w e36 też były takie klocki z tyłem?

jak z wytrzymałością zawieszenia porównując e36 i e46? hmm.gif

Napisano

> czy w e36 też były takie klocki z tyłem?

> jak z wytrzymałością zawieszenia porównując e36 i e46?

Mam e36 95r, co prawda mniejszy silnik, ale cisnę go do oporu. Dla mnie zawias jest bardzo trwały pomimo obniżonego zawieszenia. Z korozją problemów nie ma. Małe wykwity na jednym tylnym nadkolu (było tam uderzone), podłoga zdrowa chociaż co rusz szoruję po progach brzuchem i już od spodu wszędzie do gołej blachy zdarte. Moim zdaniem, jak e36 nie było klepane z każdej strony, to do blach nie można się przyczepić.

Napisano
  • Autor

> Mam e36 95r, co prawda mniejszy silnik, ale cisnę go do oporu. Dla mnie zawias jest bardzo trwały

> pomimo obniżonego zawieszenia. Z korozją problemów nie ma. Małe wykwity na jednym tylnym

> nadkolu (było tam uderzone), podłoga zdrowa chociaż co rusz szoruję po progach brzuchem i już

> od spodu wszędzie do gołej blachy zdarte. Moim zdaniem, jak e36 nie było klepane z każdej

> strony, to do blach nie można się przyczepić.

A jak z trwałością elektryki/elektroniki - np. szyby/fotele/klimatronk/ silnik 2,8 +lpg/skrzynie/sprzęgła/napęd - wał i most?

Czy dobrze kojarzę, że tam jest rozrząd na łańcuchu?

Jakieś bolączki silnika - pady sterowników/wycieki, jak z osprzętem silnika?

Chciałbym się co nieco od Was, użytkowników, dowiedzieć, bo jam tylko Fiacikarz jest biglaugh.gif

Na e30 sedan/touring spoglądam coraz częściej również, tylko wersję z klimą ciężko trafić i silnik 2,5 l crazy.gif

Napisano

> A jak z trwałością elektryki/elektroniki - np. szyby/fotele/klimatronk/ silnik 2,8

> +lpg/skrzynie/sprzęgła/napęd - wał i most?

> Czy dobrze kojarzę, że tam jest rozrząd na łańcuchu?

> Jakieś bolączki silnika - pady sterowników/wycieki, jak z osprzętem silnika?

Elektryka i elektronika ogólnie w BMW jest dobra, przynajmniej w e36 nie ma problemów z połączeniami na wiązkach. Czasami padają włączniki el. szyb, ale to 5zł kosztuje. Klimy nie mam, jednak wiem, że statystycznie w BMW klima działa w większej ilości aut, niż u innych producentów (prowadzę serwis klimatyzacji). Wszystkie silniki dobrze znoszą lpg, rozrządy na łańcuchach, sprzęgła dość drogie i z reguły w tych autach wytrzymują do 200 kkm. Przy większych silnikach mocowania tylnego mostu częściej dostają w pupę.

Napisano
  • Autor

> Elektryka i elektronika ogólnie w BMW jest dobra, przynajmniej w e36 nie ma problemów z

> połączeniami na wiązkach. Czasami padają włączniki el. szyb, ale to 5zł kosztuje. Klimy nie

> mam, jednak wiem, że statystycznie w BMW klima działa w większej ilości aut, niż u innych

> producentów (prowadzę serwis klimatyzacji). Wszystkie silniki dobrze znoszą lpg, rozrządy na

> łańcuchach, sprzęgła dość drogie i z reguły w tych autach wytrzymują do 200 kkm. Przy

> większych silnikach mocowania tylnego mostu częściej dostają w pupę.

Czyli spawanie podłogi czeka najprawdopodobniej na wejściu? crazy.gif

Sprzęgło to 210kkm mam w moim Punto 1,2, a te sprzęgła złą sławę raczej mają swiety.gif

a jak z wyświetlaczami i obsługą elektroniczną klimatronika? Coś tam lubi się wysypać? hmm.gif

Napisano

15k kupisz ładnego i zostanie jeszcze dużo kasy.

Za tyle to właściwie możesz szukać E46. I chyba na tym bym się skupił. E36 to porządne auta ale już stare.

Napisano

> a jak z wyświetlaczami i obsługą elektroniczną klimatronika? Coś tam lubi się wysypać?

zegary w e36 szwankują tzn podświetlenie potrafi zanikać co jakiś czas, dodatkowo lakier z cyferblatów obrotomierza, prędkościomierza, ekonomizera też potrafi się złuszczyć

Napisano
  • Autor

> 15k kupisz ładnego i zostanie jeszcze dużo kasy.

> Za tyle to właściwie możesz szukać E46. I chyba na tym bym się skupił. E36 to porządne auta ale już

> stare.

no to zapytam, które będzie tańsze w ewentualnych naprawach? swiety.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zegary w e36 szwankują tzn podświetlenie potrafi zanikać co jakiś czas, dodatkowo lakier z

> cyferblatów obrotomierza, prędkościomierza, ekonomizera też potrafi się złuszczyć

czy z tym podświetleniem to kosztowna zabawa? winę ponosi sam licznik, czy okablowanie do niego? hmm.gif

Napisano

> czy z tym podświetleniem to kosztowna zabawa? winę ponosi sam licznik, czy okablowanie do niego?

liczniki z rynku wtórnego nie są drogie, jednak jest mały problem - korekta przebiegu - tutaj jest wszystko elektroniczne. Temat np. inspekcji da się łatwo załatwić "drucikiem"

Napisano
  • Autor

> liczniki z rynku wtórnego nie są drogie, jednak jest mały problem - korekta przebiegu - tutaj jest

> wszystko elektroniczne. Temat np. inspekcji da się łatwo załatwić "drucikiem"

spoko, o druciku w insp czytałem, a korekta licznika w razie "W" też się znajdzie, szukam czegoś z realnym przebiegiem, a nie ładnym wskazaniem licznikowym ok.gif

Napisano

> spoko, o druciku w insp czytałem, a korekta licznika w razie "W" też się znajdzie, szukam czegoś z

> realnym przebiegiem, a nie ładnym wskazaniem licznikowym

w nowszych BMW łatwiej sprawdzić przebieg (dużo podzespołów przechowuje tą wartość) Prywatnie napiszę że E36 jest cholernie ciasnym autem, dostępność części z rynku wtórnego bdb, ceny zamienników w porównaniu do VW/Opel wysokie. Właściwości jezdne, brzmienie silnika zlosnik.gif , uśmiech gdy się coś dłubie w aucie i widzi się z jaką starannością i pomyślunkiem zbudowane jest to auto - bezcenne.

Napisano
  • Autor

> w nowszych BMW łatwiej sprawdzić przebieg (dużo podzespołów przechowuje tą wartość) Prywatnie

> napiszę że E36 jest cholernie ciasnym autem, dostępność części z rynku wtórnego bdb, ceny

> zamienników w porównaniu do VW/Opel wysokie. Właściwości jezdne, brzmienie silnika , uśmiech

> gdy się coś dłubie w aucie i widzi się z jaką starannością i pomyślunkiem zbudowane jest to

> auto - bezcenne.

To że ciasne, mi nie przeszkadza, max załadowanie to 2 osoby, kilka toreb i rowery na pace wink.gif

ale 90% czasu jeżdżę sam, więc i kompakta rozważam nawet smile.gif

ceny części w takim razie nie zabiją, bo Fiaty swoje robię na oryginałach lub zamiennikach klasy ori ok.gif

Napisano

> To że ciasne, mi nie przeszkadza, max załadowanie to 2 osoby, kilka toreb i rowery na pace

Z tym jest problem że z przodu jest relatywnie ciasno - długość auta poszła w znaczącym stopniu na komorę silnika. Nad głową zostaje malutko miejsca (dach otwierany zmniejsza dodatkowo tą przestrzeń), roślejszy pasażer też nie będzie miał za wygodnie. Z tyłu fotele są kanapą a nie ławką więc tam można nieźle wypocząć (nad głową też nisko) W przypadku sedana nie znajdziesz kanapy z zagłówkami gdyż..... zagłówki powędrowały na podszybie i wchodzą w półkę.

> ale 90% czasu jeżdżę sam, więc i kompakta rozważam nawet

> ceny części w takim razie nie zabiją, bo Fiaty swoje robię na oryginałach lub zamiennikach klasy

> ori

filtry, świece, hamulce - OK ale przewody WN, cewki potrafią "przestraszyć" Półosie z dobrej jakości zamienników potrafią mile zaskoczyć ceną. Czasami zdarza się brak zamienników np. przewodów układu chłodzenia (węże chłodnicy). I tutaj bardzo istotna uwaga - trzeba niesamowicie dbać o sprawność układu chłodzenia; chłodnica, sprzęgło wiskotyczne itd. Temp powinna utrzymywać się w połowie skali.

Napisano

> no to zapytam, które będzie tańsze w ewentualnych naprawach?

biorąc pod uwagę cenę pojedynczych części- E36

Jeśli jednak pomnożymy to przez ilośc mogących wystąpić usterek to niestety wiek zrobi swoje i bój o tańszą eksploatację może wygrać E46.

Części do E36 są śmiesznie tanie, naprawisz wszystko sam przy użyciu podstawowego zestawu narzędzi.

Napisano
  • Autor

> Z tym jest problem że z przodu jest relatywnie ciasno - długość auta poszła w znaczącym stopniu na

> komorę silnika. Nad głową zostaje malutko miejsca (dach otwierany zmniejsza dodatkowo tą

> przestrzeń), roślejszy pasażer też nie będzie miał za wygodnie. Z tyłu fotele są kanapą a nie

> ławką więc tam można nieźle wypocząć (nad głową też nisko) W przypadku sedana nie znajdziesz

> kanapy z zagłówkami gdyż..... zagłówki powędrowały na podszybie i wchodzą w półkę.

spoko, mam 183cm wzrostu i 95kg wagi, mieszczę się w Pandzie Van, w Punto 2fl i w Stilo zlosnik.gif

> filtry, świece, hamulce - OK ale przewody WN, cewki potrafią "przestraszyć" Półosie z dobrej

> jakości zamienników potrafią mile zaskoczyć ceną. Czasami zdarza się brak zamienników np.

> przewodów układu chłodzenia (węże chłodnicy). I tutaj bardzo istotna uwaga - trzeba

> niesamowicie dbać o sprawność układu chłodzenia; chłodnica, sprzęgło wiskotyczne itd. Temp

> powinna utrzymywać się w połowie skali.

z części wymienionych w Stilo:

rozrząd kompletny + wszytkie paski osprzętu 800pln z robocizną na ori częścach

hamulce: tarcze+ klocki przód tył delphi 500pln

termostat Vahler 185pln

chłodnica wody 350 pln ori

przewody chłodnicy tylko Ori za 280pln w aso w sumie za 2 szt, ale i za 650pln proponowali w innym ASO

płyn g12 5l 30pln

tuleje belki tylnej Lemforder po 55pln/szt+ 180pln wymiana wink.gif

fajko-cewki MM 4x150pln - po 128kkm fabryczne Sagem w końcu padł - 1, ale wymieniłem wszystkie wink.gif

świece ngk po 12pln/sztuka

oleju i filtrów nie liczę, bo to normalna eksploatacja ok.gif

ale 10W40 4l 80pln, filtr oleju 16 knecht, powietrza 27 knecht, przeciwpyłkowy 20pln hart

żarówek kilka było, ale nie liczę i to na przebiegu 108kkm do 132kkm obecnie ok.gif

dodatkowo montaż lpg zaraz po zakupie - 2400pln

co ile i na jaki wymienia się olej w tylnym moście, żeby była cisza i bez zgrzytów?

Napisano
  • Autor

> biorąc pod uwagę cenę pojedynczych części- E36

> Jeśli jednak pomnożymy to przez ilośc mogących wystąpić usterek to niestety wiek zrobi swoje i bój

> o tańszą eksploatację może wygrać E46.

czyli nieubłaganie ząb czasu nadgryza?

ale założenie jest e36 z końcówki produkcji czyli 98-99, a e46 z początku czyli 98-99r, więc to rówieśnicy będą wink.gif

> Części do E36 są śmiesznie tanie, naprawisz wszystko sam przy użyciu podstawowego zestawu narzędzi.

noo, to tak jak z dotychczasowymi Fiatami? będzie zabawa w majsterkowicza? food.gif

Napisano

> spoko, mam 183cm wzrostu i 95kg wagi, mieszczę się w Pandzie Van, w Punto 2fl i w Stilo

Fiaty są wysokie, BMW E36 (w sedanie zwłaszcza) jest naprawdę klaustrofobiczne - zanim przejedziesz pół Polski za "nówką sztuką" przymierz się do czegoś obok miejsca zamieszkania bo jazda z fotelem pochylonym pod kątem 50 st. może stać się codziennością grinser006.gif - nie popełnij mojego błędu crazy.gif

> co ile i na jaki wymienia się olej w tylnym moście, żeby była cisza i bez zgrzytów?

jak kupiłem BMW to od razu do wymiany poszedł olej w skrzyni i tylnym moście - za renomowany olej o specyfikacji przekazanej z ASO (nie kupiłem oryginału z ASO) zapłaciłem coś ok 80 zł

Napisano

> noo, to tak jak z dotychczasowymi Fiatami? będzie zabawa w majsterkowicza?

Na zbyt dużo zabawy to nie licz. To się raczej nie psuje. Poza rzeczami, które sam urwałem, zepsułem, zniszczyłem i elementami eksploatacyjnymi to właściwie nic nie wymieniam u siebie w 318ti. A katuję niemiłosiernie.

Napisano
  • Autor

> Fiaty są wysokie, BMW a zwłaszcza E36 jest naprawdę klaustrofobiczne - zanim przejedziesz pół

> Polski za "nówką sztuką" przymierz się do czegoś obok miejsca zamieszkania bo jazda z fotelem

> pochylonym pod kątem 50 st. może stać się codziennością - nie popełnij mojego błędu

> jak kupiłem BMW to od razu do wymiany poszedł olej w skrzyni i tylnym moście - za renomowany olej

> o specyfikacji przekazanej z ASO (nie kupiłem oryginału z ASO) zapłaciłem coś ok 80 zł

no to koszt niewielki smile.gif

szukam zatem i e36 i e46 z 2,8 tylko zlosnik.gifok.gif

czas mnie nie goni, bo mam czym jeździć i nie muzę sprzedawać, żeby kupić kolejne wink.gif

Napisano

> Fiaty są wysokie, BMW E36 (w sedanie zwłaszcza) jest naprawdę klaustrofobiczne - zanim przejedziesz

> pół Polski za "nówką sztuką" przymierz się do czegoś obok miejsca zamieszkania bo jazda z

> fotelem pochylonym pod kątem 50 st. może stać się codziennością - nie popełnij mojego błędu

nie wiem jak ustawiasz fotel ale nie spotkałem się jeszcze z taką opinią.

Przecież chyba w każdej wersji masz regulowaną wysokość fotela. smile.gif

Może jakimś dryblasem nie jestem (181) ale do podsufitki przy seryjnych fotelach miałem sporo zapasu.

Napisano

> no to koszt niewielki

> szukam zatem i e36 i e46 z 2,8 tylko

> czas mnie nie goni, bo mam czym jeździć i nie muzę sprzedawać, żeby kupić kolejne

tylko się dobrze wymierz w tym aucie, proponuje Ci też poszukać siedzeń typu "sportsitze"- dłuższe regulowane siedzisko itd zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tylko się dobrze wymierz w tym aucie, proponuje Ci też poszukać siedzeń typu "sportsitze"- dłuższe

> regulowane siedzisko itd

będę się musiał przymierzyć do serii i do sportowych ok.gif

Napisano

> będę się musiał przymierzyć do serii i do sportowych

sportowe - raczej bardziej komfortowe, zdecydowanie lepsze na dłuższe trasy. Kolega w e46 takie miał zacnie się na nich siedziało. Szczerze polecam.

Napisano
  • Autor

> sportowe - raczej bardziej komfortowe, zdecydowanie lepsze na dłuższe trasy. Kolega w e46 takie

> miał zacnie się na nich siedziało. Szczerze polecam.

a M5 e39 co fabrycznie miało ze skórą czarną Nappa w 1998r? bo te mi bardzo pasowały food.gif

Napisano

> a M5 e39 co fabrycznie miało ze skórą czarną Nappa w 1998r? bo te mi bardzo pasowały

tego to nie wiem. Ostatnio jechałem na tylnej kanapie w nowej "3" i z sentymentem spoglądałem na znaczek na kierownicy i kapliczkę z zegarami to chyba nigdy się w BMW nie zmieni - od ponad 20 lat niemal ten sam kształt i wielkość, inne rzeczy zwłaszcza ilość miejsca wewnątrz uległy znaczącej zmianie - teraz jest tam naprawdę dużo miejsca.

Napisano
  • Autor

Mnie na miejscu nie zależy grinser006.gif

i kurcze, nowsze BMW mi się nie podobają, tak jak Mercedesy, starsze, a i owszem wink.gif

Napisano

> Fiaty są wysokie, BMW E36 (w sedanie zwłaszcza) jest naprawdę klaustrofobiczne - zanim przejedziesz

> pół Polski za "nówką sztuką" przymierz się do czegoś obok miejsca zamieszkania bo jazda z

> fotelem pochylonym pod kątem 50 st. może stać się codziennością - nie popełnij mojego błędu

> jak kupiłem BMW to od razu do wymiany poszedł olej w skrzyni i tylnym moście - za renomowany olej

> o specyfikacji przekazanej z ASO (nie kupiłem oryginału z ASO) zapłaciłem coś ok 80 zł

Nie wiem o czym piszesz. Mam e36 w sedanie i mam Fiata Stilo. Mam też 179cm wzrostu i w obu autach tyle samo miejsca. BMW na zwykłych fotelach jest wygodniejsze z przodu od Stilo. Czasami mam wrażenie, że wnętrze jest robione pod wyższe osoby, bo jak ustawię idealnie oparcie i ręce na kierownicy lekko zgięte w łokciach, to pedały są te 2-3 cm za daleko. Mój szwagier, który ma 202cm wzrostu i około 120kg a do tego jest bardzo wybredny na komfort jazdy (problemy z kręgosłupem) zrobił niedawno parę setek km moją e36, jak po Stilo jechaliśmy. Był zachwycony komfortem.

Napisano

> Z tym jest problem że z przodu jest relatywnie ciasno - długość auta poszła w znaczącym stopniu na

> komorę silnika. Nad głową zostaje malutko miejsca (dach otwierany zmniejsza dodatkowo tą

Mam szyber i sporo miejsca do dachu. Oba fotele regulowane na wysokość. Nawet, jak podniosę fotel do samej góry, to nie dotknę głową dachu, a przecież skok fotela, to około 10 cm.

> przestrzeń), roślejszy pasażer też nie będzie miał za wygodnie. Z tyłu fotele są kanapą a nie

> ławką więc tam można nieźle wypocząć (nad głową też nisko) W przypadku sedana nie znajdziesz

> kanapy z zagłówkami gdyż..... zagłówki powędrowały na podszybie i wchodzą w półkę.

Mam normalne zagłówki w normalnej kanapie, żadnych przeróbek, czy tjuningów.

Napisano

> z części wymienionych w Stilo:

> rozrząd kompletny + wszytkie paski osprzętu 800pln z robocizną na ori częścach

> hamulce: tarcze+ klocki przód tył delphi 500pln

> termostat Vahler 185pln

> chłodnica wody 350 pln ori

> przewody chłodnicy tylko Ori za 280pln w aso w sumie za 2 szt, ale i za 650pln proponowali w innym

> ASO

> płyn g12 5l 30pln

> tuleje belki tylnej Lemforder po 55pln/szt+ 180pln wymiana

> fajko-cewki MM 4x150pln - po 128kkm fabryczne Sagem w końcu padł - 1, ale wymieniłem wszystkie

> świece ngk po 12pln/sztuka

> oleju i filtrów nie liczę, bo to normalna eksploatacja

> ale 10W40 4l 80pln, filtr oleju 16 knecht, powietrza 27 knecht, przeciwpyłkowy 20pln hart

> żarówek kilka było, ale nie liczę i to na przebiegu 108kkm do 132kkm obecnie

> dodatkowo montaż lpg zaraz po zakupie - 2400pln

> co ile i na jaki wymienia się olej w tylnym moście, żeby była cisza i bez zgrzytów?

Wszystkie te części do 328 kupisz taniej poza filtrem kabinowym i świecami.

Napisano
  • Autor

> Mam szyber i sporo miejsca do dachu. Oba fotele regulowane na wysokość. Nawet, jak podniosę fotel

> do samej góry, to nie dotknę głową dachu, a przecież skok fotela, to około 10 cm.

> Mam normalne zagłówki w normalnej kanapie, żadnych przeróbek, czy tjuningów.

Pytanie, fotel pół-leżąco, czy normalnie?

bo ja jeżdżę w prawie pionowej pozycji oparcia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystkie te części do 328 kupisz taniej poza filtrem kabinowym i świecami.

no to dobrze smile.gif

a jak zawieszenie na polskich drogach?

felg nie przewiduję większych niż 17" i opony nie szersze niż 215? wink.gif

Napisano

> Nie wiem o czym piszesz. Mam e36 w sedanie i mam Fiata Stilo. Mam też 179cm wzrostu i w obu autach

> tyle samo miejsca. BMW na zwykłych fotelach jest wygodniejsze z przodu od Stilo. Czasami mam

> wrażenie, że wnętrze jest robione pod wyższe osoby, bo jak ustawię idealnie oparcie i ręce na

> kierownicy lekko zgięte w łokciach, to pedały są te 2-3 cm za daleko. Mój szwagier, który ma

> 202cm wzrostu i około 120kg a do tego jest bardzo wybredny na komfort jazdy (problemy z

> kręgosłupem) zrobił niedawno parę setek km moją e36, jak po Stilo jechaliśmy. Był zachwycony

> komfortem.

być może jeden szczegół ma w tym wszystkim znaczenie - opisuje auto z pierwszego roku produkcji i przy 190 cm wzrostu mam fotel na pół-leżąco

Napisano

> no to dobrze

> a jak zawieszenie na polskich drogach?

jeśli będziesz wymieniał gumy na Lemfordera to bardzo wytrzymałe.

Jeśli dasz coś chińskiego to pojeździsz pół roku albo i mniej do kolejnej wymiany.

Amortyzatory mam 4 lata i na prawdę upalam po dziurach. Trzymają jak nówki (z tym, że to Bilstein B6)

Drążków kierowniczych jeszcze nie ruszałem, maglownica lubi się pocić, pompa wspomagania wymaga kontrolowania poziomu płynu bo jak zacznie wyć z powodu suszy to już tak zostanie. Hamulce bardzo porządne jeśli nie wsadzisz jakiegoś dziadostwa. Wahacze pancerne.

> felg nie przewiduję większych niż 17" i opony nie szersze niż 215?

mam założone 215/45/17. Trochę kondonik ale prowadzi się nieźle na tym. Felga 8 cali szerokości, ET coś w okolicach 35. Gra idealnie ok.gif

Przy zawieszeniu M-pakietowym nie powinno być na tym tzw. "kozy". Przy serii troszkę będzie to śmiesznie wyglądać.

Napisano
  • Autor

> jeśli będziesz wymieniał gumy na Lemfordera to bardzo wytrzymałe.

> Jeśli dasz coś chińskiego to pojeździsz pół roku albo i mniej do kolejnej wymiany.

> Amortyzatory mam 4 lata i na prawdę upalam po dziurach. Trzymają jak nówki (z tym, że to Bilstein

> B6)

No to malina, właśnie o takie coś mi chodzi ok.gif

> Drążków kierowniczych jeszcze nie ruszałem, maglownica lubi się pocić, pompa wspomagania wymaga

> kontrolowania poziomu płynu bo jak zacznie wyć z powodu suszy to już tak zostanie. Hamulce

> bardzo porządne jeśli nie wsadzisz jakiegoś dziadostwa. Wahacze pancerne.

> mam założone 215/45/17. Trochę kondonik ale prowadzi się nieźle na tym. Felga 8 cali szerokości, ET

> coś w okolicach 35. Gra idealnie

> Przy zawieszeniu M-pakietowym nie powinno być na tym tzw. "kozy". Przy serii troszkę będzie to

> śmiesznie wyglądać.

Zawias seria ma być, i opona 205/50/17 na feldze 17x7" lub 17x7,5" max wink.gif

acz wolałbym na fabrycznej 15" jakieś zlosnik.gif

To moje pytanie, czemu niektóre e46 tak tragicznie rudzieją? confused.gif

Czy to fabrycznie, jak Mercedesy z tego okresu, czy to po naprawach blacharskich?

Im więcej przeglądam ogłoszeń, tym bardziej e46 mi się podoba, ale z początku produkcji 325 lub 328i

w nadwoziu w sumie dowolnym. Jedynie co mnie martwi, to mało czerwonych jest crazy.gifzlosnik.gif

Napisano

> No to malina, właśnie o takie coś mi chodzi

> Zawias seria ma być, i opona 205/50/17 na feldze 17x7" lub 17x7,5" max

> acz wolałbym na fabrycznej 15" jakieś

fabryczne 15 są tak tanie że możesz wybrzydzać. Swoje (idealnie proste i ładne) sprzedałem kiedyś chyba za 200zł komplet bo nikt nie chciał wziąć.

Przy oponie 215/45/17 na 8 calach nie mam naciągu. Idealnie równo leży goodyear F1.

205/55/16 to idealny rozmiar do tego samochodu jeśli chcesz trochę komfortu. I w dodatku tani jak barszcz. ok.gif

> To moje pytanie, czemu niektóre e46 tak tragicznie rudzieją?

BMW E36 i E46 rdzewieje w dwóch przypadkach:

a) był dzwon i coś było malowane/szpachlowane

b) był dzwon i ktoś wsadził zamiennik blacharki

Nie mówię tu o delikatnych purchlach na obiciach nadkoli czy na masce.

> Im więcej przeglądam ogłoszeń, tym bardziej e46 mi się podoba, ale z początku produkcji 325 lub

> 328i

> w nadwoziu w sumie dowolnym. Jedynie co mnie martwi, to mało czerwonych jest

czerwony mówisz?

No tak... różne ludzie mają zboczenia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> fabryczne 15 są tak tanie że możesz wybrzydzać. Swoje (idealnie proste i ładne) sprzedałem kiedyś

> chyba za 200zł komplet bo nikt nie chciał wziąć.

> Przy oponie 215/45/17 na 8 calach nie mam naciągu. Idealnie równo leży goodyear F1.

> 205/55/16 to idealny rozmiar do tego samochodu jeśli chcesz trochę komfortu. I w dodatku tani jak

> barszcz.

no to malina, bo nie muszę mieć 18-19" w 3er wink.gif

> BMW E36 i E46 rdzewieje w dwóch przypadkach:

> a) był dzwon i coś było malowane/szpachlowane

> b) był dzwon i ktoś wsadził zamiennik blacharki

> Nie mówię tu o delikatnych purchlach na obiciach nadkoli czy na masce.

no właśnie o purchle mi chodzi zarówno przed i po lifcie, kurcze, to mój Fiat nie ma rudej crazy.gif

nadkola gryzione, ale zauważyłem, że to przy szerszych kapciach się dzieje, czyżby obcierało i rudziało? confused.gif

> czerwony mówisz?

czerwone są szybsze wink.gif

> No tak... różne ludzie mają zboczenia

noo, zdecydowanie food.gif

bo czarnych/srebrnych/granatowych jest jak psów sick.gif

czerwony lub zieleń butelkowa wink.gif

Napisano

> Pytanie, fotel pół-leżąco, czy normalnie?

> bo ja jeżdżę w prawie pionowej pozycji oparcia

Też mam prawie pion, no powiedzmy do 10 stopni od pionu. Całe plecy na oparciu.