Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno cromy - na co zwrócić uwagę?

Featured Replies

Napisano

> Klapka jest przymocowana do spryskiwacza i wychodzi razem z nim do góry. Są połączone dwoma

> plastikowymi bolcami (w spryskiwaczu) i dwoma gniazdami tych bolcow (w klapce)

> Gdy niekumaty lakiernik zdejmuje zderzak, lamie bolce w spryskiwaczu i klapki nie mają się czego

> trzymać.

kupić niema gdzie i później często na otomoto widać bez 1 klapki, bo po urwaniu jednej uczy się jak drugą zdjąć wink.gif

Napisano

> kupić niema gdzie i później często na otomoto widać bez 1 klapki, bo po urwaniu jednej uczy się jak

> drugą zdjąć

Dzięki temu jest znak że zderzak był zdejmowany lub wymieniany wink.gif

Naprawic można łatwo.

Napisano

> Dzięki temu jest znak że zderzak był zdejmowany lub wymieniany

> Naprawic można łatwo.

jak naprawić? trzeba wymienić cały spryskiwacz i klapkę? widziałem w eperze jakieś zestawy naprawcze do spryskiwaczy, to to?

Napisano

> jak naprawić? trzeba wymienić cały spryskiwacz i klapkę? widziałem w eperze jakieś zestawy

> naprawcze do spryskiwaczy, to to?

W przedliftach klapka jest mocowana do zderzaka, nie wiem jak w poliftach.

Napisano

> W przedliftach klapka jest mocowana do zderzaka, nie wiem jak w poliftach.

Opisywałem wersję poliftową. Naprawa polega na odbudowaniu bolców nadlewjąc plastik lub wtapiając dorobione bolce z metalu. Trzeba ręcznie wysunąć spryskiwacz i wszystko jest widoczne.

Można też odłączyć spryskiwacze i przylkeić klapki na stałe zlosnik.gif

Wg mnie to zbędny gadżet i pożeracz płynu. zlosnik.gif

Napisano

> Opisywałem wersję poliftową. Naprawa polega na odbudowaniu bolców nadlewjąc plastik lub wtapiając

> dorobione bolce z metalu. Trzeba ręcznie wysunąć spryskiwacz i wszystko jest widoczne.

> Można też odłączyć spryskiwacze i przylkeić klapki na stałe

> Wg mnie to zbędny gadżet i pożeracz płynu.

i zarowa 200 zl:)

Napisano

> i zarowa 200 zl:)

Chyba podróba jakaś.

Paaanie, ale jak świeci, dzień normalnie zlosnik.gif

Napisano

> Opisywałem wersję poliftową. Naprawa polega na odbudowaniu bolców nadlewjąc plastik lub wtapiając

> dorobione bolce z metalu. Trzeba ręcznie wysunąć spryskiwacz i wszystko jest widoczne.

> Można też odłączyć spryskiwacze i przylkeić klapki na stałe

> Wg mnie to zbędny gadżet i pożeracz płynu.

dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc, sprawdziłem, bolec jest więc wygląda że klapka spadła ze spryskiwacza.

Przy okazji oficjalnie chciałbym się przywitać wraz z crową na tym kąciku 30.GIFsmile.gif

Napisano

> Chyba podróba jakaś.

> Paaanie, ale jak świeci, dzień normalnie

hmm....kurcze ale po co mi ksenony jak za miasto po zmroku od wielkiego swieta jezdze..a w miescie to i bez swiatel moznaby...hmmm

Ze zarowa wiecej niz 200 zl kosztuje??? olaboga, dobrze ze tego nie mam, uff...bedzie na SZPORT WYDECH Z DETKI smile.gif)

Napisano

Odkad w Cromie mialem xenon, w kazdym nastepnym aucie tez bedzie.

Napisano

> Popieram w 100%

Fakt, ze czasami jak popada deszcz, to czasami mam wrazenie ze zwykle H4 lepiej swieca.

Ps. Czujnik wyjdzie w poniedzialek.

Napisano

> Fakt, ze czasami jak popada deszcz, to czasami mam wrazenie ze zwykle H4 lepiej swieca.

Mam odwrotne spostrzeżenia. W czasie deszczu lepiej widzę z xenonmi niż z H.

Napisano

> Mam odwrotne spostrzeżenia. W czasie deszczu lepiej widzę z xenonmi niż z H.

Ale najlepiej xenon swieci jak spadnie swiezy puch i jest bialo zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale najlepiej xenon swieci jak spadnie swiezy puch i jest bialo

Przed samochodem rozściela się oślepiający błękit zlosnik.gif

Napisano

> Przed samochodem rozściela się oślepiający błękit

Dokladnie zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przed samochodem rozściela się oślepiający błękit

Potwierdzam zlosnik.gif, a w deszczu też lepiej widać na xenonach szczególnie jak już jest ciemno. Jak przesiądę się na pandę gdzie i tak mam osramy 50%+ to i tak mam wrażenie, że ciemnawo przed autem.

Napisano

> Mam odwrotne spostrzeżenia. W czasie deszczu lepiej widzę z xenonmi niż z H.

Mam te same spostrzeżenia... Na H światło w deszczu gineło, na xenonie szału nie ma ale jest zdecydowanie lepiej...

Napisano

pomóżcie proszę dobrać filtr oleju, 1.9 150KM, wg eper prod. 01.2008, model po lifcie. W katalogach z filtrami znalazłem że są inne do 03.2008i po tej dacie. I teraz, czy ta data w katalogach oznacza lift, czy trzymać się daty prod z epera i kupić starszy filtr? spineyes.gif

Napisano

> pomóżcie proszę dobrać filtr oleju, 1.9 150KM, wg eper prod. 01.2008, model po lifcie. W katalogach

> z filtrami znalazłem że są inne do 03.2008i po tej dacie. I teraz, czy ta data w katalogach

> oznacza lift, czy trzymać się daty prod z epera i kupić starszy filtr?

Dam ci radę, ponieważ sprzedaję oleje i filty do Fiatów - zajrzyj pod auto, odchyl klapkę osłony pod filtrem oleju (jeśli nadal tam jest) i przeczytaj oznaczenia z obudowy filtra - są dwa systemy: Mann i UFI. Wszystkie katalogi można sobie w .... wsadzić - makarony montowały co miały pod ręką w danej chwili.

Napisano

jaką powinny mieć szerokość i ET? rozstaw śrub 5x110? Czy felgi z bliźniaczej Vectry C i Saaba będą miały takie same parametry? smile.gif

Napisano

> jaką powinny mieć szerokość i ET? rozstaw śrub 5x110? Czy felgi z bliźniaczej Vectry C i Saaba będą

> miały takie same parametry?

będą pasowały, ja mam chyba ET46

Napisano

> będą pasowały, ja mam chyba ET46

dzięki! smile.gif

Napisano

> jaką powinny mieć szerokość i ET? rozstaw śrub 5x110? Czy felgi z bliźniaczej Vectry C i Saaba będą

> miały takie same parametry?

Homologowane dla Cromy to 6,5J x 16 - ET 41 5x110 i takie też produkuje GM.

Napisano

instrukcja podaje od 36 do 41 ganja.gif

Napisano

> instrukcja podaje od 36 do 41

Ja mam et 37, chyba od AR 159

Napisano

> Homologowane dla Cromy to 6,5J x 16 - ET 41 5x110 i takie też produkuje GM.

dzięki ok.gifsmile.gif

Napisano

> instrukcja podaje od 36 do 41

ok.gifsmile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

(1.9 150) podczas jazdy powyżej 2 tys obr czuć szarpnięcie (które przypomina mi przełączenie biegu w automacie) i nagły przyrost mocy. Zaobserwowałem to na 2 biegu, co to może być? Nie jest to uciążliwe tylko zaciekawiło mnie smile.gif

Napisano

> (1.9 150) podczas jazdy powyżej 2 tys obr czuć szarpnięcie (które przypomina mi przełączenie biegu

> w automacie) i nagły przyrost mocy. Zaobserwowałem to na 2 biegu, co to może być? Nie jest to

> uciążliwe tylko zaciekawiło mnie

Turbo zaczyna zyc, ale to ok ok 1800obr jakos.

A moze EGR przycina sie?

Napisano

> Turbo zaczyna zyc, ale to ok ok 1800obr jakos.

> A moze EGR przycina sie?

właśnie nie wiem czy TTTM dlatego pytam smile.gif

występuje przy delikatnym rozpędzaniu auta, bez pedału w podłodze, pomyślałem o klapach w kolektorze, czy one mogą dawać taki objaw?

Napisano

> (1.9 150) podczas jazdy powyżej 2 tys obr czuć szarpnięcie (które przypomina mi przełączenie biegu

> w automacie) i nagły przyrost mocy. Zaobserwowałem to na 2 biegu, co to może być? Nie jest to

> uciążliwe tylko zaciekawiło mnie

Jedno szarpnięcie w okolicy 2000 obr/min podczas przyspieszania wskazuje na przycierający sie zawór EGR ... radze przeczyścić zawór i koniecznie rozebrać cewkę old.gif

Napisano

> Jedno szarpnięcie w okolicy 2000 obr/min podczas przyspieszania wskazuje na przycierający sie zawór

> EGR ... radze przeczyścić zawór i koniecznie rozebrać cewkę

A owo szarpniecie to przy lajcie czy bucie?