Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grande - drgania silnika na jałowym (1,4 8V)

Featured Replies

Napisano

Hej,

Od jakiegos czasu (10 tyś km) zauważyłem pewien problem w Grande mojej serce.gif

Na jałowym biegu silnik drga i delikatnie nierowno pracuje (bardziej drga niż nierówno pracuje). Po wkręceniu go na obroty jest w porządku. Co to może być?

Czy już daje się we znaki przebieg samochodu (207 tyś km) ?

Od czego (najprostszego) zacząc poszukiwania ? A może na jakis egzaminer go podpiać i sprawdzic parametry pracy? Może ktoś mi pomoże ?

Pozdro

Napisano

> Od czego (najprostszego) zacząc poszukiwania ?

Od sprawdzenia stanu zaolejenia przepustnicy? niewiem.gif

Napisano

U mnie też drga na jałowcu 1,4 t-jet , jest to ponoć norma w tych silnikach wink.gif w porównaniu z jtd to te dragania są żadne

Napisano

przepustnica do czyszczenia na początek, przy okazji przeczyść odmę

Napisano
  • Autor

> przepustnica do czyszczenia na początek, przy okazji przeczyść odmę

Powienienem teraz zapytać gdzie znajduje sie przepustnica i odma grinser006.gif

Albo zrobie to z kimś mocniej ogarniętym ode mnie smile.gif

Napisano

Skołuj se jakiś preparat do czyszczenia przepustnic (ja polecam kleen flo air intake kleen naprzykład).

U mnie jakby drgania zmniejszyły się jak zalałem specyfikiem czyszczącym układ paliwowy wink.gif Pewnie przybrudzone wtryski powodują gorszą pracę (nierówne rozlanie paliwa)

Napisano

> Powienienem teraz zapytać gdzie znajduje sie przepustnica i odma

> Albo zrobie to z kimś mocniej ogarniętym ode mnie

Zdejmujesz całą obudowę filtra powietrza (o ile dobrze pamiętam, to dwie śruby i dwa "bolce" ją trzymają). Przepustnica jest na 4 torxach (najlepiej mieć taki łamany). Odma to przewód, który idzie od obudowy filtra powietrza (wchodzi do niej koło przepustnicy) do silnika. Po pewnym czasie zbiera się tam "masło" i zatyka ten przewód. Przynajmniej u mnie tak było. Do filtru powietrza wchodzi jeszcze jeden cienki przewód, który idzie do kolektora dolotowego - sprawdź czy on jest cały.

Przepustnicę wyjmujesz (uważaj, żeby uszczelki nie zgubić) i czyścisz (ja użyłem WD-40 i benzyny ekstrakcyjnej).

Ogólnie robota jest prosta, zwłaszcza, że pogoda fajna. Ja to musiałem robić przy -15st C, bo "masło" w odmie całkowicie zamarzło.

Po złożeniu wszystkiego musisz zrobić autoadaptację przepustnicy, czyli albo jedziesz na komputer, żeby Ci to zrobili, albo znajdujesz w miarę prosty odcinek drogi, ok 1km, wbijasz dwójkę, puszczasz gaz i sprzęgło i niech auto się toczy przez ten kilometr.

Napisano
  • Autor

> Zdejmujesz całą obudowę filtra powietrza (o ile dobrze pamiętam, to dwie śruby i dwa "bolce" ją

> trzymają). Przepustnica jest na 4 torxach (najlepiej mieć taki łamany). Odma to przewód, który

> idzie od obudowy filtra powietrza (wchodzi do niej koło przepustnicy) do silnika. Po pewnym

> czasie zbiera się tam "masło" i zatyka ten przewód. Przynajmniej u mnie tak było. Do filtru

> powietrza wchodzi jeszcze jeden cienki przewód, który idzie do kolektora dolotowego - sprawdź

> czy on jest cały.

> Przepustnicę wyjmujesz (uważaj, żeby uszczelki nie zgubić) i czyścisz (ja użyłem WD-40 i benzyny

> ekstrakcyjnej).

> Ogólnie robota jest prosta, zwłaszcza, że pogoda fajna. Ja to musiałem robić przy -15st C, bo

> "masło" w odmie całkowicie zamarzło.

> Po złożeniu wszystkiego musisz zrobić autoadaptację przepustnicy, czyli albo jedziesz na komputer,

> żeby Ci to zrobili, albo znajdujesz w miarę prosty odcinek drogi, ok 1km, wbijasz dwójkę,

> puszczasz gaz i sprzęgło i niech auto się toczy przez ten kilometr.

Okej dzieki, będe próbować smile.gif